Opgegraven Atari-games hebben veel geld opgeleverd

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Opgegraven Atari-games hebben veel geld opgeleverd

De oude Atari-games die waren begraven in de jaren ’80 en een twee jaar geleden weer werden opgegraven zijn toch goed geweest voor wat centjes. De opgegraven Atari-games hebben inmiddels meer dan $100.000 opgeleverd.

Het was jarenlang één van de grootste mysteries die de gaming-industrie rijk was. Was het wel of niet waar dat de Amerikaanse staat New Mexico duizenden Atari-cartridges had begraven voor een landopvulling? In 2013 werden de cartridges opgegraven en veel van die cartridges kwamen te koop te staan. Deels voor de verzamelaars over de hele wereld, maar ook om een deel van de kosten die gemaakt waren terug te winnen. Beide doeleinden lijken een succes te zijn geweest, want inmiddels is er voor $107.930 aan opgegraven Atari-games verkocht. En dat is alleen voor het geld dat via Ebay-aankopen is opgebracht. Daarvan is $65.037 naar de stad Alamogoro gegaan.

Niet alle cartridges zijn opgegraven. Sterker nog; het gros zit nog in de grond. Maar van alle opgegraven Atari-games zijn er 297 exemplaren die niet verkocht zijn. Sommige daarvan zijn te bezichtigen in een heus museum wat daar is opgericht en anderen worden mogelijk op een later tijdstip verkocht. Dus mocht je nog interesse hebben in een exemplaar van E.T., Missile Command of Asteroids die zo’n dertig jaar in de grond heeft gezeten, dan is er nog hoop.