Onze eerste week in Horizon Zero Dawn

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Onze eerste week in Horizon Zero Dawn

Nieuwsdiensten worden verzuimd, deadlines betekenen niets meer en het is heel, heel stil op de redactie. Iedereen zit tot zijn (inmiddels ongewassen) oksels in Horizon Zero Dawn. Dus vroegen we de redactie naar hun eerste dagen in de game van Guerrilla Games en kregen we van een paar redacteuren gelukkig wel een reactie.

Met een beetje geluk komt er eens per jaar een game uit waar iedereen, unaniem, lyrisch over is. Dat is fijn, dan kun je namelijk collectief de fanboys en -girls uithangen. We hebben die van Pixel Vault gevraagd hun eerste ervaringen in Horizon Zero Dawn met ons te delen.

Amador Prado

Als er iemand aan de beschrijving van de intro voldoet ben ik het wel. Sinds de allereerste trailer op de E3 ben ik een believer van Horizon Zero Dawn en toen ik bij de lokale gameboer de game eindelijk zag liggen, kreeg ik er spontaan trillende handjes van. Hier heb ik jaren op gewacht met misschien wel veel te hoge verwachtingen. Maar eenmaal thuis bij het zien van de intro wist ik al genoeg. Dit is goud!

Het klinkt misschien alsof ik mijn roze bril en gigantische loftrompet uit de kast heb gehaald, maar mijn eerste uurtjes in Horizon Zero Dawn zijn echt briljant geweest. De game is fenomenaal mooi, de gameplay is goed, technisch draait het als een zonnetje en het verhaal heeft mij al meerdere keren veranderd in een emotioneel wrak. Guerrilla mag ontzettend trots zijn op deze game, want dit is er een die in één adem genoemd kan worden met GTA V, The Last of Us, Zelda en Uncharted 4. Maar goed, genoeg gepraat, ik ga weer wat machines slopen.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Twan Alofs

Meer dan ooit was ik sceptisch over een game. Sterker nog, ik had precies het tegenovergestelde van Amador. De hele setting leek me niets, ik zag te veel pop-up in trailers en ik vond het verhaal te vaag. Ondanks dat ik niet uitkeek naar deze game, blijf ik een enorme kluns als het gaat om hype. Zo denderde de hypetrain de laatste dagen toch weer door mijn hoofd. Gelukkig was de elektronicazaak vijfendertig kilometer verderop nog tot 22.00 uur open op de releasedag.

En man man man, wat heb ik me vergist in een game. Want hoe slecht het allemaal ook in mijn hoofd klonk, de game heeft me ingepakt vanaf de eerste minuut. Om eerlijk te zijn, dat hebben maar weinig games voor elkaar gekregen. Horizon Zero Dawn is na slechts een paar uur spelen onder mijn huid gekropen en ik laat de game niet meer los totdat ik het hele mysterie heb ontrafeld. Hopelijk gaat dat nog lang duren, want ik kan voorlopig nog geen genoeg krijgen van de soepele gameplay, waanzinnige graphics en het eigenzinnige stijltje!

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Robert Zomers

Ik stapte vrij laat op de hypetrein, omdat dat hele gebeuren met robots me eigenlijk helemaal niet trekt. Richting de release kwamen er alleen steeds mooiere plaatjes naar buiten en begon ik steeds meer te twijfelen: hoe erg kan het rondrennen met pijl en boog in een mooie wereld nu zijn?

De eerste paar uur in Horizon Zero Dawn hebben alle twijfel weggenomen. Sterker nog, ik ben niet meer zo door een game betoverd sinds ik voor het eerst voet in Morrowind zette. Het nomadenbestaan van Aloy is een prachtig contrast met de metalen beesten die door de wereld heen marcheren. Het voelt heerlijk vreemd aan, maar tegelijkertijd is het sneaken, schieten en traps neerleggen weer zeer vertrouwd. Hoewel ik wat betreft innovatie in het rpg-genre nog wel wat meer had verwacht, krijg ik door de mooie omgeving, het dynamische weer en de uitdagende gevechten nauwelijks de kans daarbij stil te staan en dat is heel erg fijn.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Kevin Rombouts

Hypetrain, halte Rombouts. We zijn er. Vanaf het moment dat Horizon werd aangekondigd door Guerrilla was er een vrij irritant en aanhoudend stemmetje dat riep: “Deze game moet je hebben.” Toen ik als geluksvogel (of zoals andere mensen het noemen: gore klootzak) op gamescom afgelopen jaar ook nog eens met de game aan de slag mocht, was ik verkocht.

Toch heb ik nog maar amper tijd in de game kunnen steken, omdat er nog een andere open wereld game mijn aandacht vraagt: The Legend of Zelda. Het is dan ook wel leuk om gelijkenissen tussen de twee te trekken. Zo was het voor beide ontwikkelaars iets heel anders dan dat ze hiervoor hadden gedaan en lijkt de nadruk meer op survival dan op pure actie te liggen. Of ik nu met Aloy of met Link aan de slag ga, dat maakt me momenteel vrij weinig uit. Ik weet namelijk dat ik met allebei een ontzettend tof avontuur ga beleven.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Dat was de redactie, maar de kans is ook groot dat jij al met de game aan de slag bent gegaan. Hoe bevallen jouw eerste uren in de toekomst van Horizon? Voldoet de game aan de verwachtingen of slaat het de plank volledig mis? Laat het ons weten in de reacties.