Ontwikkelaar Persona 5 hanteert strenge spoiler-regels

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Ontwikkelaar Persona 5 hanteert strenge spoiler-regels

Ben je net klaar met Persona 5 en wil je de volledige playthrough online gooien, dan kun je beter nog even wachten. Atlus heeft namelijk liever niet dat je een gedeelte van het verhaal publiek maakt, omdat ze niet willen dat spelers te maken krijgen met spoilers. En dat ‘liever niet’ is nogal een understatement.

Persona 5 is sinds gisteren verkrijgbaar in Europa, nadat de game al sinds september vorig jaar in Japan uit was. De ontwikkelaar Atlus wil echter niet dat het niet-Japans sprekende deel van de wereld ook maar enige spoilers van het verhaal tot zich kunnen nemen. Atlus verbiedt streamers om alle content die na 7/7 in het spel komt, te streamen. In een blogpost laat de ontwikkelaar weten dat ze streng zal optreden:

Omdat dit een Japanse titel is waarvan je het verhaal maar één keer speelt, zijn onze meesters in Japan heel voorzichtig. Het delen van content is op dit moment geblokkeerd in de interface van PS4. Echter, als je van plan bent om te gaan streamen, dan moet je de videorichtlijnen volgen, behalve als het gaat om de lengte. Als je besluit om voorbij 7/7 te streamen (WAT IK TEN ZEERSTE AFRAAD, JE BENT GEWAARSCHUWD), doe je dat met het risico om een content ID-claim te krijgen of erger, een strike of schorsing van je account.

De capslock in deze quote is niet door ons, maar door de ontwikkelaar zelf aangebracht en geeft de enigszins heftige toon aan van de rest van het bericht. Uiteraard reageert de community niet erg positief op het dreigement, omdat ze zoveel mogelijk vrijheid willen in het delen van hun game-ervaringen. Overigens duurt het wel even voor je 7/7 bereikt in de game, dus een groot deel van Persona 5 kun je gewoon via de streamingkanalen checken.

Persona 5 kwam op 4 april uit voor PlayStation 4, voor de review van de game kun je later deze week terecht op Pixel Vault.