Onbeperkt gamen met Utomik

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Onbeperkt gamen met Utomik

Stel je eens voor dat je voor een vast bedrag per maand alle games op Steam mag spelen: een Netflix of Spotify voor games. Dit zal vermoedelijk een droom blijven of Valve moet het opeens zat zijn om winst te maken. Toch is er een dienst die dit probeert te doen: Utomik.

Onbeperkt gamen voor een vast bedrag per maand klinkt revolutionair, maar is zeker niet nieuw. EA doet dit al een tijdje met hun Origin Access-dienst, waarmee je voor een vast bedrag per maand een select aantal games van EA mag spelen. Ook PlayStation heeft een vergelijkbare service, waarmee je games zelfs niet eens meer hoeft te downloaden. Met PlayStation Now stream je 200+ games uit de PlayStation-bibliotheek, al kost dat wel bijna €17,- per maand. Bij Utomik is het aanbod echter net ietsje groter en de prijs een stuk lager, al zegt dat niet alles.

Meer dan 600 titels

Voor €5,99 per maand (€9,99 per maand op release) krijg je de volledige bibliotheek van Utomik tot je beschikking, waar op het moment van schrijven 635 games in zitten en daar moeten er elke maand 20 bijkomen. Dat zijn aardig wat games en het zijn er in ieder geval meer dan bij andere diensten van dit kaliber op dit moment. Nu zijn dit soort cijfers leuk, maar als er vervolgens 600 onzintitels bij zitten die niemand wil spelen is ‘het Netflix voor games’ en loze term.

Utomik 
 Pixel Vault

Dat is helaas wel een beetje het geval als je kijkt naar met welke nieuwe titels Utomik kan pronken: praktisch geen enkele namelijk. Er zijn wel een aantal toffe indie’s van afgelopen maanden te vinden, waaronder Yono and the Celestial Elephants. Er zijn ook een paar games beschikbaar als early access, maar deze zijn op één hand te tellen. Verder moet je het zien te doen met titels van minstens een paar jaar oud. Nu hoeven we Utomik hierom niet meteen af te schrijven, want we kunnen moeilijk verwachten dat ze 600 AAA-games voor je klaar hebben staan. Dat kost simpelweg te veel geld, iets wat ze niet kunnen betalen van het lidmaatschapsgeld.

Bèta

Daar komt bij dat de dienst op dit moment nog in bèta is en zich dus in de opstartfase bevindt. Als we daarom even voorbij het aanbod kijken en puur naar het platform zelf kijken, staat er al een mooie onlinedienst. Je downloadt Utomik naar je computer en bladert via verschillende filters door het aanbod. Bekijk games op genres door alleen op indies, shooters, racers, etc. te filteren. Daarnaast kun je per uitgever kijken wat er in Utomik beschikbaar is en vooral ook wat niet.

Wanneer je een game gevonden hebt, druk je op de grote groene knop ‘play’ en wordt de game gedownload. Afhankelijk van je eigen internet staat de game dan binnen enkele minuten op je harde schijf en kun je spelen. Een lange downloadtijd ligt dus in ieder geval niet aan de servers van Utomik. Wat de interface en servers betreft, heeft Utomik haar zaakjes dus op orde.

https://www.youtube.com/watch?v=7jAhndUEEhE

Onbeperkt beperkt gamen

Net als Netflix heeft Utomik een groot entertainmentaanbod, dat je als mens in de komende jaren kunt verwerken. In de begindagen van Netflix waren de meeste mensen wel snel door het aanbod heen, omdat de meeste series ouder dan een goede whiskey waren of anders niet om aan te zien waren. Dit geldt ook voor Utomik: je kunt onbeperkt gamen voor €5,99 per maand, maar dan moet je wel bereid zijn je te begeven in het gamelandschap van een slordige tien jaar geleden.

Ideaal als je een paar maanden op de nostalgische tour wil en Gothic 3, Silent Storm of Unreal Tournament 2004 weer eens wilt spelen. Buiten dat is een Utomik-lidmaatschap vooral een financiële steunbetuiging aan wat ze hier willen creëren. Het opzetten van een platform met een bibliotheek voor een vast bedrag per maand gaat tijd kost, als het al lukt. Mocht je geloven in een dergelijk initiatief, dan is dit een mooi moment om in te stappen en kun je ook al aardig wat games spelen terwijl je wacht op betere tijden.