“Noodleidend Crytek pompt half miljard dollar in Turkse vestiging”

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
“Noodleidend Crytek pompt half miljard dollar in Turkse vestiging”

Precies een week nadat duidelijk werd dat Crytek aan de noodrem moet trekken en flink wat vestigingen gaat sluiten, is er opmerkelijk nieuws opgedoken. De studio gaat volgens de Turkse minister-president, Binali Yildirim, maar liefst een half miljard dollar investeren in de vestiging in Istanboel. Overigens is dit één van de vijf locaties die dicht zou gaan. 

In een toespraak op een awarduitreiking voor de grootste exporteurs uit Turkije begon de minister-president ineens over de gamesindustrie. Hoewel Yildirim nergens in zijn toespraak de naam Crytek in de mond neemt, is er geen twijfel over mogelijk dat het verhaal over die half miljard euro gaat om de Duitse studio. Hij zegt namelijk het volgende.

Er is een man uit Giresun (een stad in het noorden van Turkije) die leeft in Duitsland. Hij is een van de belangrijkste mensen in de wereldwijde gamesindustrie en is van plan om 500 miljoen dollar in Turkije te investeren. Wat ze precies met het bedrag gaan doen weet ik niet, maar het is duidelijk dat innovatie de toekomst van Turkije is.

Crytek is opgericht door drie broers uit Giresun dus de link was al heel snel gelegd. De investering in de Turkse tak van het bedrijf is opmerkelijk, omdat een week geleden bekend werd gemaakt dat Crytek zich alleen nog maar gaat focussen op de vestigingen in Frankfurt en Kiev. Echter heeft er nog niemand van Crytek een officieel statement gegeven over de uitspraken van Yildirim en een mogelijke instandhouding van de Turkse tak van het bedrijf.