Nominaties games van het jaar 2018

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Nominaties games van het jaar 2018

We gaan met snelle schreden richting het einde van 2018 en dus is het tijd om de eindbalans op te maken! Wat waren de absolute hoogtepunten op gamegebied dit jaar? De redactie van Pixel Vault heeft vergaderd en gediscussieerd en is tot de conclusie gekomen dat het een heel mooi gamejaar is geweest.

December is de maand van Sinterklaas, Kerst en terugkijken op het afgelopen jaar. De redactie heeft de mooiste games van 2018 voor de verschillende platformen geselecteerd en gaat zich de komende weken buigen over wat nu de beste game van het jaar 2018 is.

Beste PlayStation 4 game 2018

Nominaties games van het jaar 2018

Sony had een hele mooie line-up dit jaar. We hadden in plaats van drie nominaties ook rustig tien games kunnen nomineren. Toch staken er drie duidelijk bovenuit. We beginnen met God of War dat begin dit jaar diepe indruk op ons maakte. Santa Monica heeft de serie nieuw leven ingeblazen met een avontuur van goddelijke proporties, dat een nieuwe standaard heeft neergezet voor games op de Playstation 4.

Toch was de concurrentie stevig. Zo bracht Insomniac Marvel’s Spider-Man uit, waar ze niet alleen die-hard Spider-Man-fans blij mee maakten. Voor veel PlayStation 4-gamers is het slingeren tussen de wolkenkrabbers in New York inmiddels net zo gewoon geworden als de alledaagse boodschappen. Op de redactie vonden we het ook fijn dat we vervolgens op kampeervakantie konden op de prairie in Red Dead Redemption 2. Niet iedereen kon het trage tempo van Rockstar’s nieuwe game waarderen, al was het wel duidelijk dat ook deze game in het rijtje van nominaties thuishoort.

 

Beste Xbox One game 2018

Nominaties games van het jaar 2018

In tegenstelling tot de line-up van Sony, lagen de verwachtingen voor Xbox One een stuk lager. Er stonden niet alleen minder exclusives op de planning, maar ook misten de titels van goddelijke proporties. Toch kwamen we tijdens het nomineren erachter dat het wel degelijk een heel mooi gamejaar is geweest voor de Xbox One-bezitter.

Zo hebben we heel wat rondgescheurd in Forza Horizon 4, waarin Playground op een prachtige manier de vier seizoenen heeft verwerkt in de racegame. Naast deze actie was het wederom Red Dead Redemption 2 die voor de nodige rust zorgde. Want ook hier was het heerlijk kamperen met hier en daar een spannende postkoetsoverval. Tot slot hebben we Assassin’s Creed Odyssey genomineerd. Want hoewel deze game niet op kon tegen de concurrentie op de PlayStation 4, was dit zeker geen slechte Assassin’s Creed-game en een van de beste titels die we hebben gespeeld op Xbox One dit jaar.

 

Beste Nintendo Switch game 2018

Nominaties games van het jaar 2018

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor de Switch, de console heeft nu meer dan 1000 titels in haar portfolio zitten. Dat zijn niet allemaal hoogtepuntjes, maar met titels als Pokémon Let’s Go Pikachu/Let’s Go Eevee en Super Smash Bros Ultimate kunnen we wel stellen dat de console er een paar hele mooie titels bij heeft.

De remake van het avontuur in Kanto heeft zowel de veteranen onder de Pokémontrainers als de nieuwe generatie fans enthousiast gemaakt. en Super Smash Bros Ultimate is zoals vrijwel elke titel in de serie een one hit KO. Het waren overigens niet alleen huistitels van Nintendo die opvielen. We konden niet anders dan ook de bijzondere RPG Octopath Traveler in onze nominaties op te nemen voor beste Nintendo game van 2018.

 

Beste pc-game 2018

Nominaties games van het jaar 2018

In 2018 zagen we onze Steam, Origin, GOG en andere gamebibliotheken verder uitgroeien en is de gemiddelde backlog nog nooit zo groot geweest op de redactie. Dat heeft voor een groot deel te maken met het aantal uur dat ze in de eerste genomineerde hebben gestoken: Destiny 2: Forsaken. Want hoewel dit officieel een uitbreiding is voor de shooter, zit er uren aan content in en heeft Bungie heel veel verbeterd ten opzichte van de basisgame.

In hetzelfde genre, maar een totaal andere setting, vinden we Battlefield 5 dat terugkeert naar haar roots met een nieuwe Tweede Wereldoorlog-shooter. Het grafische geweld waarmee Dice de verschillende strijdtonelen heeft gebracht is indrukwekkend te noemen en alleen al daarom een nominatie waard. De derde genomineerde viel niet direct op door grafische pracht en praal, maar vooral door de vernieuwingen die de ontwikkelaar in een bestaande serie durfde door te voeren. Creative Assembly heeft met Total War Saga: Thrones of Britannia flink durven snijden in hun vaste strategie-format en alleen de zaken naar de game gebracht die pasten bij de setting. Dat leverde een van de meest gestroomlijnde Total War-ervaringen in jaren op.

 

IndieCator 2018

Nominaties games van het jaar 2018

Het blijft bijzonder wat kleine, zelfstandige studio’s of zelfs een enkele ontwikkelaar kan bewerkstelligen. Dat geldt zeker voor de makers van de drie genomineerden in de categorie IndieCator 2018. Aan het begin van het jaar nam Unkown Worlds Entertainment ons in Subnautica kilometers diep de oceaan in, om vervolgens alle gevaren te trotseren die de zeeën normaal gesproken voor ons verborgen houden. De game valt op door de afwezigheid van geweld, overleven in de game doen spelers voornamelijk door zichzelf aan te passen aan de omgeving.

Dat geldt niet voor Rimworld, waar er wel flink geschoten moet worden om een bestaan op de willekeurig gegenereerde werelden op te bouwen. Tynan Sylvester ontwikkelde deze sandboxgame met maar een paar mensen. De grafische stijl laat dat ook zien, want die is niet om over naar huis te schrijven. Degene die daar doorheen prikt, vindt een diepgaande verhalensimulator die je honderden uren bezig kan houden. In tegenstelling tot Celeste, dat een meer klassiek platformavontuur biedt. Dat klinkt vrij standaard, maar is door Matt Makes Games zo goed uitgevoerd, dat we er niet lang over na hoefden te denken om deze game te nomineren voor IndieCator 2018.

 

De dode pixel van 2018

Nominaties games van het jaar 2018

Hoewel 2018 een geweldig game jaar is geweest, zijn er niet alleen maar hoogtepunten. Zo stelde Ubisoft teleur met Far Cry 5, dat niet meer dan een middelmatige opvolger was van het vierde deel. Daarnaast kampte de game met performance issues en de nodige bugs. Hetzelfde geldt voor Shadow of the Tomb Raider dat een van de meest oppervlakkige Lara Croft-avonturen is geworden. Zowel het verhaal als de gameplay biedt weinig vernieuwends en dat is jammer.

In de nominaties voor de dode pixel van 2018 kan ook Metal Gear Survive niet ontbreken. Een game gebaseerd op de zeer gewaardeerde Metal Gear-serie moet in principe garant staan voor een toffe game. Helaas blijkt Konami toch Hideo Kojima nodig te hebben om succesvolle games in dit genre te ontwikkelen, want zelden hebben we een afgeraffelde game als Metal Gear Survive in de winkelschappen aangetroffen.

 

Game van het jaar 2018

Nominaties games van het jaar 2018

Los van alle platformen zijn er ook games die ons allemaal wel bezig hebben gehouden en is er uiteindelijk echt één game van het jaar 2018. Drie games in deze categorie nomineren was misschien nog wel de grootste uitdaging, omdat er veel mooie titels verschenen zijn dit jaar. Toch konden we het erover eens worden dat God of War, Red Dead Redemption 2 en Pokémon Let’s Go Eevee/Pikachu dit jaar kenmerken. De absolute game van het jaar moet dan ook een van deze drie worden.