Nintendo wint rechtszaak tegen PC Box

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo wint rechtszaak tegen PC Box

In een rechtszaak tegen het Italiaanse PC Box is Nintendo als winnaar uit de bus gekomen. Het Italiaanse bedrijf is verantwoordelijk voor het maken van modchips, die werden gebruikt om illegaal gedownloade Game Boy- en (3)DS-games op de 3DS te spelen.

Dit zal ongetwijfeld als een grote klap komen voor het Italiaanse bedrijf wat in 2014 van de rechtbank nog te horen kreeg dat wat ze deden niet illegaal was. Volgens de rechtbank werd het inderdaad voor illegale doeleinden gebruikt, maar dat de modchips ook legale eigenschappen en doeleinden had. De rechtbank liet de beslissing echter aan het Tribunaal van Milaan, die Nintendo uiteindelijk gelijk heeft gegeven. Volgens het Tribunaal kon aangetoond worden dat de modchips inderdaad voornamelijk gebruikt werden voor het gebruik van illegale software. Daarnaast is gebleken dat de voorzorgsmaatregelen die Nintendo had getroffen voldoende waren en beschermd waren door Italiaanse wetten.

“Nintendo is blij met deze beslissing en wijst erop dat deze beslissing niet alleen voor Italië geldt, maar ook andere lidstaten van de EU zoals Frankrijk, België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het is tegen de wet om dit soort producten te importeren en te verkopen. Verkopers kunnen celstraffen en geldboetes opgelegd krijgen. Nintendo’s advies is om piraterij niet aan te moedigen door dit soort producten te kopen.”

Nintendo vecht al jaren een juridische strijd tegen de makers van dit soort hardware. Consumenten kunnen kaartjes kopen voor de DS, 3DS of Wii U waarop ze illegaal gedownloade games op kunnen plaatsen. In sommige landen hebben winkels deze chips en cartridges gewoon in de schappen staan, omdat er geen wetten tegen dit soort praktijken bestaan.