Nintendo wil juridische stappen ondernemen tegen Pokémon-fangames

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Nintendo wil juridische stappen ondernemen tegen Pokémon-fangames

Nintendo heeft de afgelopen maanden meerdere rechtszaken aangespannen tegen emulatorwebsites. Onder andere Pokémon Essentials ligt onder de loep. Deze creator toolkit wordt al elf jaar gebruikt om fangames te maken. 

Pokémon Uranium is één van de populairste fangames die met de toolkit is gemaakt. Na negen jaar in ontwikkeling te zijn geweest, werd de game in de eerste week al 1,5 miljoen keer gedownload. Toen Nintendo twee jaar geleden lucht kreeg van de game werd deze offline gehaald. Om in de toekomst de fangames tegen te houden, gaat Nintendo nu achter de toolkit Pokémon Essentials aan.

De toolkit gebruikt momenteel volledige maps, muziek, sprites en tilesets van de originele games. Ook de gameplay van het vangen en vechten met Pokémon wordt gebruikt. In 2007 werd de toolkit voor het eerst opgezet, maar na een copyrightclaim van de Amerikaanse afdeling van Nintendo werd hij offline gehaald. Er heerst momenteel vooral veel verwarring waarom Nintendo achter een elf jaar oude toolkit aangaat. De kit is gratis te downloaden en er wordt dus geen winst mee gemaakt.

Nintendo heeft echter het recht om haar eigendommen te beschermen. Ook al is de kit al ruim elf jaar oud, deze wordt wel regelmatig geüpdatet. Hierdoor werd Pokémon Uranium bijvoorbeeld in 2016 nog vernieuwd. Deze stap van Nintendo zorgt voor de nodige discussie over de relatie tussen Nintendo en de fanbase. Mogen zij hun eigendom beschermen of is dit de zoveelste jacht op fans?