Nintendo wat doe je?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo wat doe je?

Het afgelopen jaar was veelbewogen voor Nintendo, helaas niet geheel in de positieve zin van het woord. Een nieuwe console kwam omhoog drijven, teleurstellende cijfers omtrent de Wii U werden bekendgemaakt en in juli moesten we noodgedwongen afscheid nemen van topman Satoru Iwata, iets wat voor gamers als een enorme klap kwam. De laatste tijd is Nintendo volop in opspraak vanwege bepaalde keuzes die zij maken, die op het publiek wat vreemd overkomen. Het is dan ook niet gek om te horen dat het eens zo enorm vooruitstrevende bedrijf momenteel verlies draait.

De keuzes van Nintendo roepen diverse vragen op. Zo gaven zij aan zich te gaan richten op mobiele games. Ook is al geroepen dat de Wii U wel opgegeven lijkt te zijn en dat het bedrijf zich aan het richten is op het uitkomen van de nieuwste console, die momenteel als de NX bekend staat. Natuurlijk staan her en der al critici en fans klaar om hier hun mening over te geven en zo ook op de redactie ontstaan af en toe de nodige discussies waarin we elkaar vragen wat we hier nou van vinden. Ikzelf ben een enorme Nintendo-fan en ben dit eigenlijk al van jongs af aan. Ondanks de stappen die zij de afgelopen tijd zetten merk ik bij mezelf dat ik nog steeds achter het bedrijf sta, ook al zorgt dit ervoor dat ik mezelf soms flink moet verdedigen.

Satoru Iwata 
 Pixel Vault

Hoewel ik dus een enorme fan ben, betekent dat niet dat ik het volledig eens ben met de keuzes die het bedrijf maakt. Zo kocht ik vrijwel meteen de Wii U op het moment dat hij uitkwam, in het volste vertrouwen dat de goede en exclusieve titels voor de console langzaamaan wel binnen zouden druppelen. Nou is dit voor mijn gevoel nog steeds niet gebeurd. Natuurlijk kregen we een aantal leuke titels, zoals de zoveelste Mario Kart en Smash Bros., die ik toch meteen aanschafte, maar daarnaast ook Yoshi’s Woolly World en Splatoon. Maar veel titels lijken een beetje uit te blijven. Veel fans wachten bijvoorbeeld op een nieuwe Metroid, wat voornamelijk duidelijk werd na de E3 waarin een soort spin-off werd aangekondigd. Op allerlei forums ontploften fans en er werd zelfs een petitie gehouden om deze titel tegen te houden.

Nou heb ik zelf eigenlijk niet zoveel met Metroid, maar ik snap absoluut de teleurstelling van de fans. Bij mij rees ook de vraag: “Waarom werken aan een spin-off, als je ook kunt werken aan een ‘echte’ titel voor de Wii U?”. Het bedrijf zal er vast een bepaalde reden voor hebben, maar ik vind het toch erg jammer. De Wii U heeft heel slecht verkocht (momenteel bijna 11 miljoen verkopen) en het lijkt erop dat Nintendo er klaar mee is en zich te veel aan het richten is op de nieuwe console. Hoewel dat natuurlijk positief is voor de toekomst, vind ik dit enorm zonde van de Wii U en de titels die het bedrijf nog zou kunnen maken voor die console.

The Legend of Zelda

De laatste tijd hebben we op de redactie weleens een luchtige discussie over de nieuwste Legend of Zelda. Misschien dat sommigen dit wel weten, maar deze gameserie is een beetje mijn kindje. Ik heb ze praktisch allemaal gespeeld en zit dan ook met smart te wachten op de nieuwste titel in de serie. Om eerlijk te zijn was dit ook de grootste reden dat ik de Wii U wilde hebben. Na een aantal keer uitgesteld te zijn, verschenen enkele weken geleden toch weer nieuwe beelden en Nintendo bevestigde dat de titel er toch echt aan zit te komen in de zomer van 2016. In combinatie met de geruchten rondom de NX vraag ik mezelf toch af hoe ze dit willen aanpakken. Komt de titel uit voor de Wii U, zou dat enorm veel fans blij maken. Daartegenover staat dat dan duidelijk wordt dat het een aantal jaar gaat duren voor er weer een nieuwe Zelda-titel aankomt, iets wat de naderende release van de NX waarschijnlijk niet ten goede gaat komen. Daarnaast zou het kunnen dat ze hem voor beide consoles uitbrengen, zoals ze ook deden met Twilight Princess voor de Wii en GameCube, maar hoe ze het daadwerkelijk gaan aanpakken blijft te bezien.

Ik hoop oprecht dat Nintendo met de NX opnieuw een goudmijntje in handen heeft en dat ze zichzelf weer omhoog kunnen knokken binnen de gamewereld. Toch hoop ik dat ze hier nog even mee wachten; enerzijds om goed de tijd te nemen en het apparaat te optimaliseren, maar ook om te zorgen voor een aantal goede releasetitels. Games die ervoor zorgen dat fans, maar ook andere gamers zeggen: “Ja, die console moet ik echt hebben!”. In de tussentijd kunnen ze dan ook nog werken aan een aantal supertitels voor de Wii U, zodat deze toch niet helemaal vergane glorie gaat zijn. Afgelopen jaar was een minder jaar voor Nintendo en ik hoop dat ze de mogelijkheid aanpakken om van 2016 hun jaar te maken. Veel succes Nintendo en geen zorgen, ik blijf wel achter jullie staan.