Nintendo verliest aanklacht patenten van Philips

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo verliest aanklacht patenten van Philips

Nintendo heeft in het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak verloren tegen Koninklijke Philips. Nintendo zou twee patenten van de Nederlandse technologiegigant hebben misbruikt bij het ontwikkelen van de Wii en Wii U, specifiek gericht op de motion controlling-technieken die beide systemen gebruiken.

Philips spande afgelopen maand een rechtszaak aan tegen het Japanse bedrijf omdat zij naar verluid twee patenten zouden hebben gebroken met betrekking tot draadloze besturing. Het zou gaan om meerdere hardware-items, waaronder de Wii, Wii Remote, Nunchuck, Wii Balance Boards, Wii U en de Wii U GamePad. “De algemene kennis omvatte niet een apparaat dat een fysieke motion sensor combineerde met een camera en de aangevoerde redenen door Nintendo om deze twee sensoren samen te laten komen in een apparaat waren niet overtuigend”, aldus rechter Colin Birss van het UK High Court. Hij bevond wel dat een derde patent, aangaande het creëren van een avatar in een virtuele omgeving, niet gebroken was.

Philips heeft intussen ook in andere landen een rechtszaak aangespannen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk, omtrent de patenten. Nintendo heeft aangegeven dat ze het niet met de uitspraak eens zijn en zullen dan ook in hoger beroep gaan. “Nintendo heeft een lange historie met het ontwikkelen van innovatieve producten terwijl we intellectuele rechten van andere respecteren”, aldus Nintendo in een officieel persbericht. “Nintendo is gedreven om deze uitspraak geen effect te laten hebben op de verkoop van zijn bejubelde lijn aan videogamehardware, -software en accessoires en zal actief alle legitieme stappen zetten die nodig zijn om elke onderbreking in het bedrijf tegen te gaan”.