Nintendo Switch – Draait de Switch de zaken weer om?

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Nintendo Switch – Draait de Switch de zaken weer om?

Op 3 maart begint een nieuwe generatie voor Nintendo, want dan mogen we eindelijk met de Switch aan de slag en gaat de console hopelijk de Wii U doen laten vergeten. De Wii U heeft vanaf 2012 een zwaar bestaan gehad en wordt binnenkort uit de productie gehaald. De console is slechts 14 miljoen keer over de toonbank gegaan. Hoewel de handhelds van het Japanse bedrijf het redelijk blijven doen, lijkt een revanche op het gebied van home-consoles toch op zijn plaats. Heeft Nintendo met de Switch een sneltrein op de markt gezet of wacht deze hetzelfde lot als de Wii U?

De hardware

De Nintendo Switch is een hybride console die op vele manieren te gebruiken is, zowel thuis als onderweg. Het eet dus van beide walletjes en zoals we van Nintendo altijd wel verwachten, is het een innovatief apparaat. Het wisselen tussen tv-modus en handheld is verbazingwekkend makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat in een speciale dock te stoppen (of andersom) om van modus te wisselen. De speciale Joy-Con controllers zijn net zo makkelijk te verwisselen door ze aan weerskanten van het scherm te plaatsen als je mobiel wilt zijn of je stopt ze in een speciale houder, zodat het een ‘normale’ controller wordt voor thuis op de bank.

Nintendo Switch
De Joy-Con controllers.

De Switch lijkt vooral op een tablet met wat meer opties en het lijkt ook niet meer dan logisch om dit apparaat mee te nemen om je onderweg te vermaken tijdens een lange reis. De accuduur daarentegen steekt daar een stokje voor, want die zit tussen de tweeënhalf uur als je volop Zelda onderweg speelt en zes uur. De console is gelukkig wel op te laden met een usb-c lader achter op de console. Dit is overigens opvallend, want Nintendo heeft tot nu toe nooit gebruikgemaakt van standaard aansluitingen.

Er zijn ook verschillende extra accessoires beschikbaar om de ervaring nog leuker te maken, want je kan tot en met vier Joy-Con controllers op één systeem spelen. Leuk als je met een groepje vrienden onderweg bent, maar voor de volledige ervaring betaal je jezelf helemaal scheel. Een extra setje Joy-Con controllers maakt je 80 euro lichter en ook de accessoires voor thuis hebben een flink prijskaartje. De Pro-controller kost zeven tientjes en een extra dock voor je tv in de slaapkamer kost je 90 euro. Ter vergelijking: Sony en Microsoft vragen zestig euro voor een controller. Een flinke hap uit je budget en dan heb je nog niet eens een game gekocht.

Een karige collectie

Over games gesproken. Nintendo heeft gekozen voor een nieuw medium voor haar fysieke games. De discs zijn vaarwel gezegd en de gamecards maken de entree. Dit zorgt er echter wel voor dat jouw fysieke Wii U-games niet backwards compatible zijn, een functie die Nintendo altijd heeft beschermd. Het is niet per se een slecht iets, want dit wordt door andere partijen ook al tijden gedaan, alleen had dit wel extra goodwill getoond aan de gamers. Een ander voordeel wat Nintendo hiermee had kunnen hebben, is dat backwards compatibility de werkelijk trieste launch line-up had kunnen opvangen.

Nintendo Switch Games - Pixel Vault
De line-up voor 2017.

De Switch heeft op de dag van de release slechts vijf games beschikbaar: 1, 2 Switch (een collectie minigames), Skylanders Imaginators, Just Dance 2017, Super Bomberman R en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Laatstgenoemde is natuurlijk een systemseller, maar het is zorgwekkend dat Nintendo al zijn troeven op één game speelt om de Switch te verkopen in de eerste maanden. Als de geruchten waar waren geweest dat Zelda niet af zou zijn voor de Switch-release, dan had Nintendo geen enkele aansprekende titel op 3 maart. Het is dan ook de vraag of Nintendo de Switch dan ook zou hebben uitgebracht op die datum.

Desondanks is er nog een andere valkuil en dat is dat Breath of the Wild ook voor de Wii U uitkomt. Toegegeven, de game ziet er op de Switch een stuk beter uit, maar is het die grote investering waard als je de Wii U thuis hebt liggen? De behoorlijk krimpende Nintendo-fanbase kan dus ook kiezen om nog één keer het stof van de Wii U af te blazen en de Switch op het tweede plan te zetten tot er meer te bieden is qua games.

Games voor de toekomst

Uiteindelijk komen de games er wel en Nintendo is ook flink bezig aan leuke titels. Splatoon 2 is in ontwikkeling, net als de nieuwe Super Mario-game. Ook is Xenoblade Chronicles 2 in de maak en Fire Emblem krijgt ook een plekje op de Switch. Dit is echter nog toekomstmuziek en waarschijnlijk allemaal games die we in het najaar te zien krijgen. Nintendo kan ook weer rekenen op third party ondersteuning, maar het is nog de vraag hoe intensief die ondersteuning zal zijn.

Nintendo Switch - Draait de Switch de zaken weer om?

De hardware in de Switch is lang niet zo goed als die in een PlayStation 4 of Xbox One, dus is het maar de vraag of splinternieuwe games probleemloos draaien op de Switch. Nu zijn Nintendo en haar fans nooit gegaan voor de sterkste console, maar het kan een valkuil zijn voor third parties om games voor de Switch te maken. Het zijn momenteel vooral oude games en remakes die een plekje krijgen op de Switch. Games als Skyrim, Rayman Legends en Street Fighter 2 (origineel komt uit 1991) zijn al oudjes en zelfs deze games zijn niet beschikbaar bij de release. De eerste paar maanden heb je dus heel veel tijd om Zelda te spelen, want veel andere grote releases hoef je niet te verwachten in de eerste helft van 2017. Er zijn gelukkig nog een aantal grote beurzen waar Nintendo of andere bedrijven nieuwe games kunnen aankondigen, maar met wat we nu weten, is het allemaal een beetje karig.

Online functionaliteiten

Een belangrijk element waar Nintendo nu ook druk mee bezig is, is de online service. Dit heeft altijd achtergelopen bij Nintendo en op de Switch moet dit eindelijk vorm gaan krijgen, al zal ook dit niet af zijn wanneer de Switch verschijnt. Verschillende functies worden in het loop van het jaar pas toegevoegd, zoals voice chat en subscriptions. De Japanse gigant heeft gekozen om net als Sony en Microsoft te kiezen voor een subscription-based model waarin maandelijks betaald moet worden voor online multiplayer en andere functies. Een voor de hand liggende keuze, want het levert heel veel extra centen op. Er zijn echter een aantal andere beslissingen die mij compleet ontgaan.

Nintendo Switch Online Features - Pixel Vault
Het online subscription plan voor de Nintendo Switch.

Nintendo introduceert daarmee een programma waarin maandelijks een game gratis is voor mensen met een abonnement. Klinkt allemaal heel tof, maar er zitten een aantal valkuilen in dit plan. Ten eerste zijn de games die worden weggegeven uitsluitend games die op de NES of SNES zijn uitgekomen, en ten tweede zijn de games slechts een maand gratis. Je bouwt geen bibliotheek op zoals bij PlayStation Plus of Xbox Live Gold. Een andere opvallende keuze is dat de voice chat-functie niet in de Switch zelf zit. Je moet hiervoor een aparte app downloaden en dus via je telefoon een party aanmaken en communiceren. Het klinkt ontzettend omslachtig en ik hoop dat ik me daarin vergis. Wel zit de voice chat achter een paywall, wat opvallend is, want de concurrentie vraagt geen geld om online met elkaar te communiceren.

Naar de winkel of nog even wachten?

Ik weet dat dit betoog negatief klinkt en hier baal ik zelf ook ontzettend van, maar het is niet voor niets dat ik me zorgen maak om de Switch. Ik ben namelijk niet de enige. Direct na de presentatie op 13 januari kelderde het aandeel Nintendo in Japan met een pijnlijke zes procent. Dit gebeurde ook toen de console werd onthuld een aantal maanden geleden. De zogenaamde zakenmannen zijn nog steeds niet overtuigd met wat er is laten zien en weten niet zo goed wie Nintendo nou precies wil aanspreken met de Switch. De diehards halen het apparaat wel in huis, maar het mist een grote feature of dikke line-up om andere mensen weer terug naar kamp Nintendo te lokken.

Aandelen Nintendo - Pixel Vault
De aandelen tijdens de presentatie daalden hard.

Ook de prijs van het apparaat brengt zorgen met zich mee, want de mensen op de beurs weten nog heel goed dat de Wii een daverend succes was met een lagere prijs. En vergeet niet dat je voor driehonderd euro ook een Xbox One of PlayStation 4 kan kopen met vaak een game of extra controller inbegrepen. Het lijkt wel een déjà vu, want ook na de onthulling van de Wii U zakten de aandelen aanzienlijk om vervolgens in de jaren die volgden voort te sukkelen op dat lage niveau. We weten allemaal wat er met de Wii U is gebeurd en buiten het feit dat Nintendo een succesje nodig heeft, hoop ik ook van harte dat de Switch niet een Wii U 2.0 wordt.

De Nintendo Switch heeft wel erg veel potentie die nu niet uit het apparaat wordt gehaald. Een console die eigenlijk een grote tablet is, schreeuwt om YouTube of Netflix, maar heeft de Switch überhaupt wel mobiel internet en apps? Het portfolio van Nintendo staat vol met legendarische franchises, maar waarom zien we geen nieuwe Metroid, Kirby, Donkey Kong of Star Fox in de line-up? Desnoods een remake van klassiekers als Illusion of Time of Chrono Trigger, games die de gevallen fans zoals ik weer terug kan lokken.

Ik blijf erbij dat de grootste valkuil het tekort aan goede games is. Dat was het bij de Wii U, samen met de onduidelijkheid die rond de console hing en dat is het op het moment voor de Switch ook. Misschien praten we er in het najaar anders over en heeft Nintendo de E3 op zijn grondvesten laten schudden met een lawine aan nieuwe games, maar voor nu is de enige reden om de Switch te pre-orderen Zelda en je liefde voor Nintendo. En dat is zonde.