Nintendo stopt online ondersteuning Wii en DS

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo stopt online ondersteuning Wii en DS

Hoewel al eerder aangekondigd, zal Nintendo vanaf volgende week Wii- en DS-games met online mogelijkheden niet meer ondersteunen. De games zullen nog steeds offline te spelen zijn, maar de stekker zal uit de multiplayer mogelijkheden getrokken worden.

Het zal de komende jaren steeds vaker voorkomen: games met online (multiplayer) mogelijkheden zullen na een aantal jaar niet meer ondersteund worden door de ontwikkelaars. Nintendo lijkt hierop geen uitzondering, aangezien ze de stekker uit de online ondersteuning voor alle Wii- en DS-games trekken. Een partijtje knokken in Smash Brothers Brawl of racen in Mario Kart Wii met vrienden zal voortaan alleen samen op de bank kunnen.

De reden hiervoor is niet gegeven. De geruchten gaan dat het ligt aan de overname van GameSpy. De uitschakeling van de GameSpy-servers zorgde ervoor dat een groot aantal oude PC-games geen online ondersteuning meer kregen. Op de support pagina van GameSpy stond vermeld dat zij ook deels verantwoordelijk waren voor de online-diensten van de Nintendo Wii en Nintendo DS.

Ondanks de goede bedoelingen van Nintendo is er nooit een online-community opgestaan vergelijkbaar met Xbox Live of PlayStation Network. De online dienst van Nintendo was zelden goed genoeg en kwam vaak over als een nagedachte die, een uitzondering daargelaten (Mario Kart Wii), vrijwel nooit goed was uitgewerkt. Het feit dat online-gaming op de Wii en DS nooit groot is geworden droeg waarschijnlijk bij aan deze beslissing.