Nintendo laat oude games herleven met de mini-NES

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo laat oude games herleven met de mini-NES

Het lijkt bijna op een grap, maar het is weldegelijk waar. Door middel van een verrassingsaankondiging heeft Nintendo de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System aangekondigd, kortgezegd de mini-NES. Deze miniatuurversie van de originele NES komt met dertig voorgeïnstalleerde games en zal nog dit jaar in de schappen komen te liggen.

3094522-nes1

Zoals je hierboven kunt zien is de mini-NES vrijwel een exacte kopie van het origineel uit de jaren tachtig, maar dan in een handzaam formaat. Om deze console aan te sluiten op de televisies van tegenwoordig is het apparaat uitgerust met een HDMI-poort. De stroomvoorziening gaat via een USB-aansluiting, waarvoor nog wel een losse voeding aangeschaft dient te worden. Deze wordt namelijk niet meegeleverd.

Wanneer de console verschijnt, op 11 november, zal deze dertig klassieke games in het geheugen hebben staan. Enkele van deze games zullen vast iedere Nintendo-fan bekend in de oren klinken. Titels als Super Mario Bros 1, 2 en 3, Kirby’s Adventure, Castlevania I en II , The Legend of Zelda, Zelda II: The Adventure of Link, Mega Man 2, Metroid en Ninja Gaiden vormen slecht een kleine greep uit de lijst. Daarnaast bied de mini-NES een groot voordeel. De console ondersteunt opslagpunten in de games, waardoor je ze niet in één keer hoeft uit te spelen.

De console wordt standaard geleverd met een controller, welke ook is afgeleid van de originele NES-controller. De mogelijkheid om een tweede controller aan te sluiten is er, al zal deze dan wel apart aangeschaft dienen te worden. De mini-NES controllers kunnen ook aan de Wii-mote worden bevestigd om op de Wii en Wii U te dienen als controller voor de Virtual Console-titels.

Wat de console in Nederland gaat kosten is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Volgens de laatste berichtgeving gaat de mini-NES $59,99 kosten en een extra controller $10. Hierdoor kunnen we voorzichtig schatten dat het apparaat in Nederland rond de €60 zal gaan kosten en een extra controller een tientje. Wat de benodigde USB-voeding gaat kosten is nog niet duidelijk.