Nintendo laat Kickstarter NES-boek uit de lucht halen

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Nintendo laat Kickstarter NES-boek uit de lucht halen

De Kickstarter-campagne van het boek NES/Famicom: A Visual Compendium is op last van Nintendo weer verwijderd van de Kickstarter-website. Het project, op de website gezet door Bitmap Books, bestaat voor een heel groot gedeelte uit artwork van Nintendo, die zich daarom geroepen voelde om Bitmap Books met de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) te confronteren.

Volgens Nintendo was de inhoud van het boek overigens niet het enige punt waar de uitgever van het boek de plank mee missloeg. Er zou ook op de kaft een zegel komen te zitten die wel erg veel weg zou hebben van Nintendo’s Seal of Quality. Op de Kickstarter-pagina van NES/Famicom: A Visual Compendium is inmiddels de hele klacht van Nintendo terug te lezen. Volgens de Japanse uitgever en ontwikkelaar beslaat een groot deel van het boek afbeeldingen van onder andere de Super Mario Bros.-reeks, de Zelda-franchise, Metroid en Duck Hunt.

Dit Kickstarter-project maakt ongeautoriseerd gebruik van Nintendo’s kopierechten zoals boven beschreven. In de omschrijving van het boek wordt gezegd dat het ‘vooral visueel’ is. De campagne laat ook pagina’s van het boek zien die simpelweg bestaan uit grote screenshots die direct afkomstig zijn van Nintendo’s games. De campagne maakt ook gebruik van een merk dat verwarrend werkt, gezien het gelijkenissen vertoont met een geregistreerd merk van Nintendo. Specifiek gezegd, de maker van het project gebruikt een gemodificeerde versie van Nintendo’s Seal of Quality.

Dat de makers van dit boek zelf niet hadden bedacht dat dit wel eens problemen zou kunnen opleveren, is misschien ook wel wat vreemd. De stap die Nintendo heeft genomen is namelijk een erg voorspelbare, gezien Nintendo het absoluut niet zal toelaten dat een derde partij met hun intellectuele eigendommen een eigen commercieel succes wil maken. Het was dan wellicht ook verstandiger geweest dat Bitmap eerst even contact had gezocht met de rechthebbenden.