Nieuwe service-overeenkomst Microsoft mogelijk grote gevolgen

archief
Martin op 20 januari 2020
Nieuwe service-overeenkomst Microsoft mogelijk grote gevolgen

Microsoft heeft haar service-overeenkomst aangepast, met daarin nieuwe regels omtrent het gedrag van de gebruiker. De meesten van ons hebben deze waarschijnlijk zonder te lezen geaccepteerd en er verder niet meer aan gedacht, zoals we meestal doen met dit soort uitgebreide overeenkomsten. De nieuwe overeenkomst van Microsoft bevat enige nieuwe punten, waar we misschien wel even kritisch naar moeten kijken.

Microsoft heeft haar service agreement geüpdatet en daar staan een paar nieuwe punten in die mogelijk verregaande gevolgen hebben voor het gebruik van Microsoft-diensten. Microsoft wil vanaf nu accounts kunnen bannen die ‘offensive language’ gebruiken en daar vallen dus ook alle services op Xbox onder. De regel luidt als volgt:

Don’t publicly display or use the Services to share inappropriate content or material (involving, for example, nudity, bestiality, pornography, offensive language, graphic violence, or criminal activity).

Nu is het niet ongebruikelijk dat scheldwoorden gecensureerd worden in games. Nintendo heeft hier bijvoorbeeld ook strenge regels voor. Echter gaat het hier om alle services, dus ook bijvoorbeeld Skype. In theorie kan dit betekenen dat als je een keer vloekt in een privégesprek, Microsoft je account mag bannen. Daarnaast is het niet duidelijk wat ‘offensive language’ precies is, de term is nogal ambigu.

Dit betekent natuurlijk niet dat Microsoft meteen iedereen die een scheldwoord gebruikt in een Skype-gesprek of tijdens het spelen van Forza gaat bannen, maar volgens hun service-overeenkomst mogen ze het wel. Daarom worden en kritische kanttekeningen geplaatst bij deze veranderingen en is het nu afwachten wat Microsoft hiermee gaat doen.