Need for Speed Payback

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Need for Speed Payback

Race-liefhebbers hoeven zich dit najaar niet te vervelen. Games als Forza Motorsport 7 en Gran Turismo Sport kwamen onlangs al voorbij. Nu staat Need for Speed Payback in de spotlights. EA’s Need for Speed-serie gaat intussen al zo’n 23 jaar mee. Voorheen deed de franchise nog wel eens een poging zichzelf opnieuw uit te vinden, maar Need for Speed Payback klampt zich angstvallig vast aan alles wat deze serie groot gemaakt heeft: illegale straatraces en politieachtervolgingen.

Ontwikkelaar Ghost Games zet met Payback een iets laagdrempeligere racegame op de markt, speciaal voor de mensen die graag zorgeloos willen racen. Snelle auto’s en veel actie staan hierbij uiteraard voorop!

Het team

In Payback werk je met een kleine groepje racers. Je stapt dus niet alleen in de auto van Tyler, maar ook in die van Mac en Jess. Alle drie hebben ze hun eigen specialiteiten en afhankelijk van de soort race die je rijdt, speel je met een van deze drie waaghalzen.

Need for Speed: Payback 
 Pixel Vault

Tijdens de introductie worden Tyler, Mac en Jess uit elkaar gedreven door toedoen van The House, de machtige organisatie die heer en meester is in de straten van Fortune City. Je raakt jouw auto kwijt en probeert uit handen te blijven van de politie. Uiteindelijk word je gedwongen om voor Marcus Weir te werken. Hij houdt je uit de problemen, maar in ruil daarvoor moet je je koest houden.

Na zes maanden in dienst van Weir vindt Tyler het wel goed geweest. Hij doet in het geheim mee aan een nieuwe race en komt erachter dat The House nog meer macht heeft dan hij dacht. Zij bepalen bij elke illegale straatrace wie er gaat winnen. Tyler is daar totaal niet van gediend. Hij trommelt zijn oude racegenoten op en smeedt een plan om The House een lesje te leren.

De opzet van het plot is vrij simpel en wordt duidelijk door de titel uiteengezet: wraak. Bijster interessant is het verhaal dan ook niet. Van begin af aan weet je dan ook al wat je te wachten staat. Het is dan ook de vraag of Ghost Games het slappe verhaal goed weet te ondersteunen met uitdagende races.

Racevariatie

Tyler, Mac en Jess hebben alle drie hun eigen specialiteiten. Die specialiteiten vertalen zich naar in totaal vijf typen races: de standaard straatraces, off-road racen, driften, dragraces en ruige politieachtervolgingen. Elk van deze races en uitdagingen heeft zijn eigen set auto’s, die je kunt kopen, upgraden en personaliseren met je favoriete kleuren en stickers. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om in de garage de stand van je wielen aan te passen.

Need for Speed Payback 
 Pixel Vault

Dat elk onderdeel van de game zijn eigen auto’s heeft, betekent dat je flink je best moet doen om jouw arsenaal auto’s uit te breiden en te verbeteren. Als je al je geld uitgeeft aan die ene gave auto die je onlangs gekocht hebt, zul je merken dat je bij de rest achterloopt. De AI maakt geen geintjes tijdens het racen, dus je zult al jouw auto’s toch echt naar het gewenste niveau moeten tillen om te blijven winnen. Met upgraden alleen kom je tot op zekere hoogte wel uit de voeten, maar uiteindelijk zul je flink in nieuwe auto’s moeten investeren.

Het racen zelf verloopt ontzettend soepel en bevredigend. Er is geen ideale lijn die je moet volgen om op de baan te blijven. Als je een bocht per ongeluk wat later opmerkt, is dat vrijwel nooit een probleem. Simpelweg even de handrem indrukken, bijsturen en je kunt weer door. Wie er een wat agressievere rijstijl op nahoudt, kan zijn tegenstanders gemakkelijk aan de kant beuken zonder last te hebben van de opgelopen schade. Voornamelijk tijdens de politieachtervolgingen maak je daar gretig gebruik van. Wel moet je oppassen dat je niet tegen huizen, pilaren of geparkeerde auto’s rijdt, want wanneer je tijdens een race een achterstand opbouwt, is het niet eenvoudig om de koppositie weer te heroveren.

Vrij spel

Als je even geen zin hebt in de uitdagingen die jouw team een stap dichter bij de eindrace brengen, kun je er ook voor kiezen om vrij rond te rijden. De wereld van Payback is heerlijk om doorheen te scheuren en bovendien ook gevarieerd. Naast de straten van Fortune City kun je ook bosrijke gebieden, woestijnen en ravijnen verkennen.

Need for Speed Payback

Na een uur of tien spelen betrapte ik mezelf er steeds vaker op dat ik liever vrij rondreed, op zoek naar collectibles, springschansen, trajectcontroles en andere racers die je kunt uitdagen. Hoewel het natuurlijk leuk is dat je de mogelijkheid hebt om van het verhaal af te wijken en je eigen ding te doen, is het aan de andere kant wel treurig dat niet het maximale uit de verhaallijn is gehaald. Zelf hecht ik altijd veel waarde aan een verhaal. Zelfs in een racegame kun je daarmee bijzondere dingen doen om jouw fans te verrassen. In Payback is dat helaas niet gebeurt.

Game of cards

Een hekelpunt dat de laatste tijd steeds vaker voorkomt en bij veel gamers voor flink wat irritaties zorgt, zijn de alom bekende microtransacties. Bij Payback zijn deze in de vorm van speedcards gegoten. Speedcards zijn ervoor om jouw auto te verbeteren en zo het algehele niveau van jouw wagen op te krikken.

Aan het eind van elke race krijg je zo’n speedcard. In het begin is het nog makkelijk om al je races te winnen. Wanneer je wat verder in het spel bent, zul je echter merken dat het niveau van de AI sneller groeit dan jij met speedcards kunt bijhouden. Bovendien moet je al jouw auto’s voor de verschillende onderdelen zelf kopen. Geldnood is onvermijdelijk.

Need for Speed Payback

Het gevolg is dat elke speler een keus moet maken. Ga je ‘echt’ geld uitgeven om speedcards en goede auto’s te kunnen kopen, of steek je uren tijd in het vergaren van de benodigde middelen? Het voelt ontzettend oneerlijk dat de game erop uit is om jou je portemonnee te laten trekken. Microtransacties die bestaan om jezelf uniek te maken met bepaalde kleuren, stickers of andere uiterlijke aanpassingen vind ik totaal niet storend. Maar wanneer je moet kiezen tussen betalen of uren grinden is het een ander verhaal.

Uiteraard is er ook een online multiplayer modus die je kunt spelen. Hier heb je de mogelijkheid om via Ranked of Unranked playlists extra geld te verdienen, maar ook dat kost veel tijd. Bovendien kun je alleen normale races of off-road races spelen, dus dat houd je ook niet al te lang vol.