NBA 2K16

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
NBA 2K16

Waar wij Nederlanders helemaal idolaat lijken te zijn van voetbal als balsport, ligt de interesse een paar plassen verder, in de Verenigde Staten, meer bij een andere balsport, basketbal welteverstaan. In plaats van een bal in een net schoppen en daarbij minstens iedere vijf minuten op de grond gaan liggen krijsen alsof je dodelijk gewond bent geraakt, zijn de Amerikanen meer van de lange kerels die de gekste capriolen uithalen om een bal in een netje te gooien. Nu is basketbal niet een sport puur voor de Amerikanen, verre van dat zelfs. Basketbal is wereldwijd bekend en het is dan ook niet vreemd dat de game-industrie deze sport heeft opgepikt om er een jaarlijks terugkerende game aan te koppelen. Het resultaat dit jaar: 2K’s NBA 2K16.

Net als de eerder genoemde sport, die ook een jaarlijkse cyclus kent in de industrie, heeft ook basketbal de eer gekregen om zich in al zijn pracht te manifesteren op de consoles en pc. Je kan je misschien dan ook afvragen in hoeverre een jaarlijks terugkerend concept nog weet te vernieuwen, vooral wanneer de vorige game al zo verdraaid goed was. Nou, 2K lijkt zijn beste beentje voor te hebben gezet en er een dappere poging toe gewaagd. Van wat ik gezien heb in Keulen zijn ze daar weer aardig in geslaagd. Er dient wel bij gezegd te worden dat de presentatie, want daar bleef het helaas bij, een vrij summiere was, waarin het beperkt werd tot in-game cinematics en een verhaaltje over boxart, die dit jaar in verschillende versies verkrijgbaar zal zijn, waaronder een absolute must have Limited Edition waarop ‘mr. Big Air’ Michael Jordan de cover siert.

NBA2K16-1

De belangrijkste speerpunten leken de mogelijkheid om je gezicht te scannen om deze achteraf in je carreermode te gebruiken en de medewerking van levende legende Spike Lee te zijn. De gezichtsscan is uiteraard een aardige toevoeging; het scheelt je in ieder geval het tweaken van je eigengemaakte speler om deze zo veel mogelijk op jezelf te laten lijken. In mijn ervaring kun je er een uur aan spenderen, met het resultaat akkoord gaan en uiteindelijk beseffen dat je er totaal niet op lijkt. De scan plakt je guitige gezicht gewoon netjes op athletisch vormgegeven digitale versie van jezelf. Dan lijkt tenminste het gezicht nog.

Waar 2K nooit moeite mee lijkt te hebben gehad is het drijvende verhaal in de carreermode, die uiteraard ook in dit deel weer van de partij is. Hoe goed je vorige verhaal ook was, het kan altijd beter, dat moeten de mensen van 2K hebben gedacht. Was er maar een manier om dat te realiseren. 2K zag daar de mogelijkheid om een befaamde Hollywood-producer en schrijver te strikken, zijnde Spike Lee. Spike Lee is in NBA 2K16 nauw betrokken geweest bij de vormgeving van de MyCAREER-modus, de solo campaign van NBA 2K16. Hierdoor moet het verhaal nog pakkender, nog spannender en nog realistischer worden. Hoe dat uit gaat pakken, dat is iets waar ik persoonlijk erg benieuwd naar ben.

NBA2K16-2

Maar basketbal speel je niet alleen. Nee, net als andere sportgames komt NBA 2K16 het beste tot zijn recht in de multiplayer, waar je het opneemt tegen spelers wereldwijd. En als we 2K mogen geloven, gaat het een lust voor het oog worden. Men heeft nog meer animaties gecreëerd, zodat de bewegingen van je digitale team nog vloeiender zijn. Alles valt of staat in een jaarlijks terugkerende franchise met vooruitgang, en in sportgames kun je alleen nog vooruitgang boeken door nog vloeiendere gameplay te bieden.  Wederom, hiervan heb ik nog niks mogen aanschouwen, maar uitgaande van de vorige NBA 2K-games zit dat wel snor.

Uiteraard is geen enkele game compleet zonder een pompende soundtrack, geheel in de stijl die de sport goed dunkt (pun intended). Dit jaar mochten maar liefst drie artiesten hun skills bij 2K aanbieden, namelijk DJ Premier, DJ Khaled en DJ Mustard, DJ’s die mij geen een van allen wat zeggen, maar waar ik bij de laatste ineens enorme trek in een hotdog krijg. Nu is het voor mij niet eens zo heel belangrijk wie de muziek verzorgt, belangrijker vind ik dat het past bij de game. In dit geval lijkt me dat 2K verdraaid goed weet wat geschikte muziek is voor een basketbalgame, ze hebben me tot nu toe nog nooit teleurgesteld.

NBA2K16-3

Al met al, gaat 2K’s NBA 2K16 een wereldschokkende nieuwe game op de markt zetten? Ik kan er nog geen concrete dingen over zeggen. Ik verwacht geen totaal nieuwe game, maar dat verwacht in mijn opinie niemand van een sportgame die ieder jaar weer een nieuw deel krijgt. Gaat NBA 2K16 de fans van de serie helemaal happy maken? Daar kan ik wel antwoord op geven, en dat antwoord is een dikke vette ‘ja!’. Ondanks de extreem beknopte presentatie die 2K me voorschotelde in Keulen kreeg ik er toch weer zin in, en dat voor iemand die tot een paar jaar geleden niks om de game gaf. De piepende sneakers, de ‘swish’, de adembenemend mooie cinematics… is het al 29 september?