Museum wil MMO’s zoals Star Wars Galaxies weer online krijgen

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Museum wil MMO’s zoals Star Wars Galaxies weer online krijgen

Later dit jaar moeten we afscheid nemen van de MMO Wildstar, omdat NCSoft definitief de stekker uit de MMO trekt. Het nadeel bij dit soort games is dat je ze vervolgens nooit meer kun spelen, behalve via illegale servers. Daar wil een gamemuseum in de Verenigde Staten verandering in brengen.

De trouwe fans van Wildstar waren vanzelfsprekend niet blij met de beslissing dat de game offline gehaald wordt. Er ontstond op Twitter een discussie waarin fans vroegen of Wildstar dan voor het publiek beschikbaar gesteld kon worden, door de servercode beschikbaar te maken. Hierop reageerde The Made, een museum uit Oakland, Verenigde Staten.

In de tweet riepen ze ook fans van Star Wars Galaxies en City Heroes op om bij de ontwikkelaar of uitgever verzoeken te doen om de servercode beschikbaar te stellen aan het museum, zodat het museum de games weer speelbaar kan maken. Nu gebeurt dat namelijk enkel via servers die illegaal zijn. Dus ook al hebben individuen of bedrijven een code, ze mogen nooit zomaar het werk van iemand anders online zetten en dat geldt ook voor MMO-games.

Door een recente beslissing van het U.S. Copyright Office mogen musea dit nu wel, als het met het doel is om de geschiedenis van games veilig te stellen. Zolang er maar geen commerciële doelstelling achter zit, maar het echt om het behoud van virtueel erfgoed gaat, is het toegestaan om de games weer op servers te laten draaien en beschikbaar te maken voor het publiek.

Het is uiteindelijk aan de ontwikkelaars en uitgevers of ze ook besluiten om de servercode beschikbaar te stellen aan het museum. Daarnaast is het de vraag in hoeverre de MMO’s wereldwijd speelbaar worden. Het is niet ondenkbaar dat The Made de servers lokaal laat draaien en wij er vanuit Europa toch wat moeilijk bij kunnen komen. Wel zou het een eerste stap in de goede richting zijn om online games te preserveren voor de komende generaties.