MSI Nightblade X2 002EU – De ‘kleine killer’ onder de gaming pc’s

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
MSI Nightblade X2 002EU – De ‘kleine killer’ onder de gaming pc’s

Wanneer we het over gaming pc’s hebben lijken de meeste mensen te denken aan joekels van units, volgestopt met allerlei high-tech ogende componenten en felgekleurde lampen waar The Strip in Las Vegas nog een puntje aan kan zuigen. Om dit alles goed tot zijn recht te laten komen, bestaat de behuizing vaak voor een flink gedeelte aan plexiglas (je moet namelijk op een LAN-party wel laten zien wat je ‘onder de kap hebt’). Het nadeel wat daaraan vastzit, is dan vaak wel een lompe en zware pc die je niet zomaar eventjes meesleurt. Gezien computerfabrikant MSI zich ook op de reizende gamer wil richten, trachten zij de oplossing te bieden met de MSI Nightblade X2, een gaming pc die zowel over power als compactheid beschikt. Ik testte de  MSI Nightblade X2 002EU om te zien of compact en ‘top of the bill’ prestaties in co-existentie kunnen leven.

Want laten we eerlijk zijn, klein en high-performance worden niet vaak in één adem genoemd. Een pc is vaak óf klein door het gebruik van on-board chipsets (die vaak te wensen overlaten) óf volgepropt met high-end componenten en een batallion aan ventilatoren en koelers, die de pc vaak weer noodgedwongen groot maakt. De MSI Nightblade X2 lijkt aan dit gedachtegoed een einde te willen maken en, met succes. Voor een pc die bijna 75% kleiner is dan de pc die nu onder mijn bureau snort, weet de Nightblade X2 prestaties neer te zetten waar ik met mijn (verouderde) gaming pc nog niet bij in de buurt kom.

msi-nightblade-X2-side

Nu is het wel fijn om te weten wat de MSI Nightblade X2 in die schattige behuizing heeft zitten. Zoals Brad Pitt ooit al vroeg: “What’s in the box?!” Hold your horses, dat zal ik je nu vertellen. Het brein van de MSI Nightblade X2 002EU, oftewel de processor (mocht je dat nog niet doorhebben), is een Intel Core i7 6700K processor. Deze processor uit de Skylake-serie draait standaard op een nette 4,0 GHz, met de optie om te overklokken naar 4,2 GHz. Deze retesnelle processor wordt bijgestaan door 16GB DDR4 2133 MHz, verdeeld over twee kanalen. Voor de liefhebbers is dit uit te breiden tot maximaal 32GB. Qua opslag zul je met de Nightblade ook niets tekort komen, gezien deze is uitgerust met een Super Raid 4 128GB SSD-schijf én een 2TB HDD. Als klap op de vuurpijl bestaat praktisch heel de bodem uit een GPU, en wat voor eentje. Een MSI GTX980 Ti 6GB snort als een tevreden kitten in zijn Nightblade-mandje en weet menig game op ultra settings naar je monitor te katapulteren. Verder beschikt het systeem over een on-board Realtek HD 7.1 geluidschip, 8 standaard USB-poorten (2x USB 2.0 aan de voorzijde, 2x USB 2.0 en 4x USB 3.1 aan de achterzijde) en twee USB 3.1 type C poorten.

Een line-up als deze doet je dan ook hopen dat de Nightblade X2 niet onderdoet voor zijn grotere tegenhangers, wat hij dan ook zeker niet doet. Om dit systeem te testen heb ik drie games getest, zijnde Battleborn, Battlefront en DOOM. Battleborn draait, zoals natuurlijk wel te verwachten is, als een zonnetje op de Nightblade en weet met de maximale settings gemiddeld 150 frames per seconde uit de GPU te trekken. Dit geldt overigens ook voor Battlefront. Ook hier lijkt het systeem geen enkele moeite te hebben met het behalen van 100+ frames wanneer alle settings op ultra zijn gezet. Wanneer de shit echt aan gaat en de explosies en laserstralen je bij iedere tien stappen om de oren vliegen, duikt het eventjes naar beneden, al heb ik de frame rate nooit echt lang onder de 120 frames zien droppen.

Bethesda’s over-the-top demonische shooter DOOM lijkt helemaal alle verwachtingen te overtreffen met een gemiddelde van 190 frames per seconde op ultra, ja… op ultra, dames en heren. In samenwerking met de Vulkan API heeft zelfs de GTX980 Ti in de Nightblade X2 geen enkele moeite met deze game. Wie dus beweert dat high-end gaming alleen is weggelegd voor joekels van pc’s heeft het bij deze pertinent mis. De MSI Nightblade X2 002EU staat prestatiegewijs zijn mannetje, zonder pardon.

msi-nightblade-X2-GPU

Belangrijker voor mij was hoe lang dit kastje een flinke grafische punch kon verwerken. Zoals eerder gezegd grijpen veel pc-gamers de kans om hun systeem flink af te koelen met een legio aan fans en koelers, waarvan waterkoeling steeds meer territorium begint te winnen. Gezien de Nightblade uitgerust is met een standaard CPU-koeler en slechts twee systemfans (die helaas wel erg hoorbaar zijn) zou je verwachten dat temperatuur de grootste vijand is. Toch blijkt het allemaal best mee te vallen. Na een redelijke tijd gamen heeft de CPU hooguit de 55 graden Celsius een keertje aangetikt. De GPU werd wel wat warmer, wat uiteraard logisch is wanneer je deze een keertje goed de sporen geeft. Doordat de kast lichtjes omhoog gekanteld is, krijgt de warme lucht gelukkig wel alle kans om snel afgevoerd te worden. Puntje erbij voor het design.

Op het design heb ik sowieso weinig aan te merken, behalve dat het er allemaal spik en span uitziet. De MSI Nightblade X2 gaat niet over de top qua uiterlijk en staat als een strak ontworpen kastje op je bureau. Uiteraard ontbreekt het rode MSI-schildje niet; deze pronkt fier aan de voorzijde van het systeem. Aan de zijkant vinden we in glanslak de iconische MSI-draak terug, maar niet zo nadrukkelijk dat het cheesy oogt. Omdat een gaming pc niet compleet is zonder de nodige LED-verlichting is ook de Nightblade uitgerust met sfeerverlichting aan de onderzijde van de voorkant, netjes weggewerkt achter een grill. Deze verlichting is middels bijgeleverde software van MSI in te stellen naar wens. Zo kunnen de kleur, de interval van kleurwisseling en de mogelijkheid om de verlichting te laten reageren op muziek zelf bepaald worden.

De muziek in kwestie wordt ter ore gebracht met behulp van de 7.1 geluidschip die het MSI moederbord rijk is. De keuze is aan jou of je daar de optische uitgang, de vijf mini-jacks aan de achterzijde of de mini-jack aan de voorzijde voor benut. Gezien ik het liefste met een koptelefoon luister, benutte ik de laatstgenoemde. Hoewel deze prima dienst deed, merkte ik wel wat vervuiling op deze uitgang in de vorm van een soort static bij het scrollen. Dit was uiteraard alleen merkbaar wanneer ik naar niets anders aan het luisteren was, maar het was desalniettemin vrij opvallend. Buiten dat om stelde de audio me niet teleur, mede door de mogelijkheid om je eigenschappen zelf in te stellen met de meegeleverde software: Nahimic Audio Enhancer.

msi-nightblade-X2-light

Zo lijkt het erop dat de MSI Nightblade X2 002EU dé perfecte oplossing is voor de mobiele pc gamer, of de gamer die geen zee aan ruimte op zijn of haar kamer heeft. Het systeem doet wat je ervan verwacht, and then some. Toch zijn er wel enkele dingen aan te merken op de Nightblade X2. Zoals eerder gezegd is de MSI Nightblade niet de stilste pc. Hoewel het geen absolute herrieschopper is, hoor je de computer absoluut zijn werk doen, vooral wanneer je deze flink op z’n donder geeft. Ook qua energieconsumptie is de Nightblade niet een van de zuinigste machines. Dit is uiteraard geen totale verrassing te noemen wanneer je je beseft dat er in dat kleine kastje behoorlijk wat high-performance onderdelen zitten, die overigens gevoed worden door een 500 Watt voeding. Ook het gekozen design heeft een downside. In mijn geval stond de pc niet stabiel. De kast rust op de handgreep aan de voorzijde en twee rubberen pootjes aan de achterzijde van de bodem, waarvan er in mijn geval een niet de ondergrond raakt. Is dat catastrofaal? Nee. Slordig wel. Nu ben ik niet de eerste die deze pc mag testen van MSI, dus laten we het op slijtage houden.

Ook de keuze om de Nightblade uit te voeren met een Wi-Fi adapter is mij een beetje een raadsel. Vrijwel iedere gamer zweert bij een stabiele bedrade ethernet-aansluiting. Vooral met de bitrates waar veel online games mee te maken krijgen, is Wi-Fi niet echt de eerste keuze. Natuurlijk is het handig om draadloos te kunnen internetten wanneer de mogelijkheid het toelaat, maar niet in het geval van een gaming pc. Daar ligt de prioriteit bij hoge down- en uploadsnelheden.

Ook de OC-knop, waarmee je de pc in een oogwenk kunt ‘overklokken’, geeft je wellicht een vals gevoel van overklokken. Deze knop laat de gebruiker van de pc de kloksnelheid van de processor opschroeven van 4,0 naar 4,2 GHz. In de praktijk blijkt dat dat weinig verschil maakt. Het is een leuke gimmick, al zal de doorgewinterde overklokker er gegarandeerd voor kiezen om zelf te experimenteren met de te behalen kloksnelheden.

msi-nightblade-X2

Tot slot wil ik het nog over de grootste domper hebben: de prijs. De MSI Nightblade X2 002EU gaat volgens de laatste peilingen voor een slordige €2549,- van de hand, wat een enorme smak geld is. Vooral wanneer je wat gaat rondsnuffelen zul je al gauw merken dat je voor een paar honderd euro minder zelf een pc met soortgelijke specs kan laten samenstellen. Voor een bedrag als deze zou je tegenwoordig zelfs een GTX1080 verwachten, meer RAM-geheugen of een grotere SSD-drive. Helaas is dit in het geval van de Nightblade X2 002EU niet het geval. Dat neemt niet weg dat je voor dat geld een behoorlijke krachtpatser aangeboden krijgt die absoluut niet misstaat op je bureau.