MSI GT73VR 6RE Titan Gaming laptop
Games beginnen steeds meer te vragen van hardware. Vooral games voor de pc willen de grenzen nog wel eens opzoeken. Om zo’n game dan toch goed te kunnen spelen, is er degelijke hardware nodig. Een gaming pc zou dan de meest voor de hand liggende keuze zijn. Met de MSI GT73VR 6RE Titan probeert MSI echter een gaming pc in laptop formaat uit te brengen. Maar weet MSI dat echte pc gaming gevoel voor elkaar te krijgen op een laptop van om en nabij de 2800 euro?
Zodra je de GT73VR 6RE Titan uit de doos haalt, is het meteen duidelijk wat je in huis hebt gehaald. Zoals we kennen van de gaming pc’s, ziet de laptop er op en top ‘gaming’ uit. De behuizing bestaat uit een opgeborsteld aluminium. Op de deksel pronken het logo van MSI, het logo van de Gaming G Series, het logo van de laptop-reeks Titan en twee rode, lichtgevende strepen om het geheel af te werken. Daarnaast zit aan de achterkant aan beide kanten de luchtuitlaat. Deze is op zo’n manier vormgegeven dat het je bijna zou laten denken aan een dure sportwagen. Maar natuurlijk, het oog wil ook wat en dat weten ze bij MSI.
Als je de laptop dan openklapt en hem aanzet, is het meteen duidelijk dat de binnenkant hetzelfde niveau van afwerking heeft meegekregen. Het 17,3 inch Full HD scherm, dat ook geleverd kan worden als Full HD scherm met 120 Hz refresh rate en < 5ms vertraging of een 17,3 inch 4K LCD scherm, laat meteen zien dat de laptop gemaakt is om te gamen: felle kleuren, goede contrasten en een zelf in te stellen True Color Profile. Zo zijn er standaardinstellingen voor Anti-Blue, Office, Movie en natuurlijk Gamer, maar deze kun je ook zelf helemaal instellen om de beste ervaring te creëren. Doordat het beeldscherm vrij fel ingesteld kan worden, is buiten zitten geen probleem. Wel kan direct zonlicht het beeld licht verdrukken. Daarnaast is er bij het testexemplaar geen bleeding te zien, wat natuurlijk belangrijk is bij de meer donkere games.
Als we dan verder naar onderen gaan, komen we uit bij het SteelSeries-toetsenbord. Alle knoppen die je graag zou hebben zijn aanwezig, hoewel het daar ook bij blijft. De toetsen zijn iets kleiner dan ik zelf gewend was en ik zat nogal eens op de Caps Lock-toets in plaats van op de letter A, maar dat kan ook een kwestie van wennen zijn. De toetsen zelf werken prima, ze geven een goede respons, zodat je ook daadwerkelijk voelt dat je een knop indrukt, wat bij andere laptops nogal eens een probleem kan vormen. En zoals we van SteelSeries mogen verwachten, is dit toetsenbord voorzien van de welbekende 3-zone illumination, waardoor je je toetsenbord kunt laten oplichten in alle kleuren van de regenboog, waarbij ook dat allemaal te customizen is.
Dan het touchpad. In het begin had ik hier nogal wat problemen mee, maar uiteindelijk was het duidelijk dat instellingen als ‘one finger scrolling’ automatisch aanstonden. Hierdoor haperde het touchpad nogal als je te ver naar rechts of onder op het touchpad bezig was. Houdt hier dus rekening mee als je dit niet gewend bent. Het touchpad gaf na een aantal aangepaste instellingen namelijk een geweldige respons en heb ik geen haperingen meer ervaren. De linker- en rechtermuisknop daarentegen zijn nogal stroef. Het kost soms nogal wat moeite om de muisknoppen te gebruiken, vooral als je niet precies in het midden op de toets drukt. Wanneer je dan echter goed drukt, is de respons prima.
Voor de kenner heb ik nu eigenlijk een onderdeel van het onderste paneel overgeslagen. De GT73VR 6RE is namelijk uitgerust met een geluidssysteem van Dynaudio. Dit geluidssysteem bevindt zich over de gehele lengte boven het toetsenbord. Hierdoor krijgt Dynaudio het voor elkaar om 180 graden geluid te creëren. Er is duidelijk verschil te horen tussen iets dat zich links van je afspeelt ten opzichte van iets dat rechts gebeurt. Dit alles om de immersie te vergroten en dat is zeker gelukt. De kwaliteit van het geluid zelf is namelijk ook heel goed. Hoewel er ook ingebouwde opties zijn voor headsets, die overigens een veel beter geluid voortbrengen via dat systeem dan normaal, is het zeker de moeite waard om deze niet in te steken tijdens het gamen, afhankelijk van de situatie natuurlijk.
Natuurlijk is de laptop ook uitgerust met een aantal poorten aan de zijkanten. Zo beschikt deze over een USB 3.1 Type-C-poort, vijf USB 3.0-poorten, een RJ45-poort, een SD-kaartlezer, een HDMI-poort en een Mini-DisplayPort. Daarnaast is er de beschikking over vier audio jacks: een Mic-in, een Headphone-out, een Line-in en een Line-out. Al met al een hoop opties, wat natuurlijk altijd handig is. Met alles dat hierboven en in de vorige alinea’s genoemd is, weegt de laptop in totaal iets meer dan vier kilo, wat aan de zware kant is voor een laptop.
Dan zijn we eindelijk aangekomen bij waar het eigenlijk om gaat: de binnenkant van de laptop. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze is prima in orde. Op het moederbord bevindt zich een Intel Core i7-6820HK processor, die goed is voor een standaard processorsnelheid van 2,7 GHz, die op kan lopen van 3,6 tot over 4,0 GHz wanneer dit nodig is. Daarnaast is er een standaard werkgeheugen beschikbaar van 16 GB DDR4, die bestaat uit 2x 8 GB, waarbij 2 slots nog vrij zijn. Dit biedt mogelijkheden om uit te breiden tot een maximum van 64 GB geheugen.
Voor de opslag is er de keuze gemaakt voor 256 GB SSD, waarbij gebruikgemaakt wordt van de Super RAID 4 technologie die software kan laden op een snelheid van 3300 MB/s, en een 1 TB 7200 RPM HDD. Met deze SSD is het inderdaad mogelijk om games heel snel te laden, maar zal deze al vrij snel vol zitten wanneer er meerdere grote games worden geïnstalleerd. Daarnaast staat op deze SSD automatisch al Windows 10 geïnstalleerd, dus dat kost ook al wat ruimte, maar uiteindelijk is het genoeg voor de gemiddelde gamer.
Wat voor gamen natuurlijk belangrijk is, is de grafische kaart die de laptop bezit. Bij de GT73VR 6RE is er gekozen voor de Nvidia GeForce GTX 1070-chip, die beschikt over 8 GB GDDR5 videogeheugen. Met deze kaart is het dan ook heel goed te doen om de nieuwste games op de hoogste settings te draaien. MSI heeft bewust voor de zware grafische kaart gekozen om “de vooroordelen van laptops tegenover pc’s weg te nemen”. In combinatie met de grafische kaart is de laptop voorzien van Cooler Boost cooling solution om de zaak koel te houden. Dit neemt niet weg dat de ventilatoren soms voor wat geluid kunnen zorgen, maar dit is niet onoverkomelijk.
Met al deze informatie hebben we de laptop dan ook getest. Tijdens het spelen van enkele zwaardere titels, werd het al snel duidelijk dat de laptop alles goed bij kan houden. Zo was The Witcher 3: Wild Hunt goed te spelen. De game kon makkelijk op ultra settings gespeeld worden, waarbij de frame rate gemiddeld uitkwam op 63 frames per seconde. Hierbij was er wel wat schommeling te merken. Zo zakte de frame rate tijdens een stormachtige dag in het bos af tot ongeveer 50 FPS en werd op sommige momenten dat het rustiger was de 70 FPS geraakt. Hetzelfde werd getest met Rise of the Tomb Raider. Hier draaide de game ook vloeiend op de maximale settings en haalde zelfs gemiddeld 81 FPS. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit metingen zijn waarbij de stroomkabel aangesloten was, wanneer deze niet aangesloten is, zakten deze waarden voor beide games naar ongeveer 21 FPS.
Nu heeft de GT73VR de beschikking over een losse knop om de ventilatoren aan te zetten. Wanneer je deze knop om zet, merk je meteen dat de temperatuur van de processor naar beneden zal gaan en de prestaties zullen verbeteren. Frame rates werden over het algemeen stabieler, maar een duidelijke verhoging was niet te merken. Dit zorgt wel voor een flinke geluidsproductie, dus daar zul je iets tegen moeten verzinnen als je echt in de game wilt kruipen.
Als laatste de batterijduur. Dit moet wel het grootste struikelblok zijn voor deze gaming laptop. Wanneer je de laptop gebruikt voor simpele zaken, zoals het browsen van het internet en dergelijke, zal de batterij maximaal 4 uur meegaan. Dit haal je alleen als je oplet met de helderheid van het scherm, de instellingen van je Power Plan, etc. De combinatie van het verlies in FPS en de korte batterijduur zorgen er dus voor dat je met de laptop eigenlijk altijd wel bij een stopcontact in de buurt moet zitten.