MSI GS63VR Stealth Pro

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
MSI GS63VR Stealth Pro

We mochten al even kennismaken met de GS63VR Stealth Pro tijdens de blogger gathering van MSI, maar nu hebben we de hybride gaming-laptop uitvoerig kunnen testen op de redactie. Het strakke design verhult een zeer krachtige gaming-laptop en daarmee is de GS63VR misschien wel een perfect compromis tussen een werk/studie- en game-laptop.

MSI zette het afgelopen jaar een hele serie nieuwe laptops op de markt, waar de meesten zich onderscheiden door de enorme inhoud en dikke behuizing om alle krachten in bedwang en vooral koel te houden. De GS63VR is een beetje het vreemde eendje tussen de andere patserbakken door een zeer slank en mooi afgewerkt design. Ondertussen heeft de laptop wel gewoon een i7 Skylake-processor van Intel en een Nvidia GTX 1060 onder de motorkap.

Behuizing en design

Het bijzondere aan de Stealth Pro is dat deze hardware in een behuizing zit van 17,7 millimeter dik. Ook het gewicht van 1,8 kg valt mee voor een 15,6 inch laptop. De pc kan dus prima functioneren als werk- of studielaptop. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de GT73VR heb je niet het gevoel dat je een complete desktop in je tas meedraagt.

Het uiterlijk van de laptop is ook een stuk minder opvallend en strakker dan de andere zwaargewichten in de MSI-vloot. De aluminium behuizing is nog steeds aangezet met hier en daar een rood detail zoals we van MSI gewend zijn, en ook het logo met de draak prijkt prominent op de achterkant van het scherm. Daar houdt de protserigheid van deze krachtpatser wel op. De glanszwarte kast oogt verder zakelijk en het feit dat de laptop zo dun is, misstaat de laptop niet tussen eventuele andere MacBooks en Ultrabooks op vergaderingen.

Helaas laat het strakke design op een paar punten ook wat steken vallen. Zo zit er een vrij grote kier tussen het beeldscherm en de computer. Weliswaar een klein detail, maar het maakt het geheel net iets minder strak. Een groter probleem is de plaatsing van de aan/uit-knop en de power jack. Deze zitten aan de rechterzijde van de laptop, waarbij de plaatsing van de aan/uitknop de meeste problemen geeft. Deze zit namelijk op de hoek en wanneer je de laptop wil verschuiven of oppakken, kom je meestal automatisch langs deze knop. Het feit dat deze standaard meteen in slaapmodus gaat wanneer je de knop aanraakt, is niet heel erg handig. Op een gegeven moment raak je eraan gewend om de laptop op een andere manier op te pakken, maar het blijft een vreemde keuze voor het plaatsen van een dergelijk gevoelige knop.

MSI GS63VR Stealth Pro

Hetzelfde geldt voor de power jack. Deze zit halverwege de rechterzijde van het apparaat. Er is niets aan de hand wanneer je de laptop gebruikt met de de touchpad, maar zodra je voor een bepaalde game toch echt een muis wil aansluiten, zit de energiekabel je al snel in de weg. Alleen voor linkshandigen is dit uiteraard geen probleem. Toch was het logischer geweest de power jack bovenin de hoek of aan de achterzijde te plaatsen zoals bij de meeste laptops.

Waar de Stealth Pro dan wel weer net dat stapje extra doet is het Steelseries toetsenbord. Geheel verlicht met ledjes en zoals gebruikelijk naar je eigen voorkeur in te stellen. Verschillende kleurverlopen, zacht golvend of laten knipperen op de maat van de muziek, is allemaal mogelijk. Hiermee onderscheidt de Stealth Pro zich weer echt als een gamelaptop en krijg je het gevoel dat je een bijzondere machine in je handen hebt.

Nvidia GTX 1060

Hoewel lampjes en een strak design leuk zijn, is het voor een game-laptop natuurlijk belangrijk wat er in de behuizing zit. De GTX 1060 van Nvidia is niet de beste kaart van dit moment, maar nog steeds een GPU met de nieuwe Pascal-architectuur waarmee aanzienlijk betere prestaties worden behaald dan met de 900-serie.

Opvallend is dat er geen M meer achter de 1000-serie staat, waar dit bij 900-serie nog wel het geval is. Volgens Nvidia hoeft dit onderscheid tussen de mobiele en desktop-versies van de GPU’s niet langer gemaakt te worden, omdat de prestaties van de kaarten niet langer significant verschillen.

Met de GTX 1060 is de laptop van MSI dan ook VR-ready, al hoef je niet te verwachten er alle VR-games op de hoogste kwaliteit mee te kunnen spelen, daar is toch echt zwaarder geschut voor nodig. Het is dan ook meer een leuk gegeven dat er VR-materiaal op kan draaien, maar het is geen reden om deze laptop te halen.

4k-scherm

Een reden om dat wel te doen, is de resolutie van het laptopscherm. De 3840×2160 pixels maken het een volwaardig 4k-scherm, wat erg hoog is voor een 15,6” inch laptop. De vraag is natuurlijk of je er ook in 4k op kunt gamen, want daarvoor moet alles uit GTX 1060 getrokken worden.

We hebben verschillende games getest op drie verschillende resoluties om te kijken wat er haalbaar is op 4k met de GS63VR. Als eerste hebben we natuurlijk de games op de allerhoogste resolutie geprobeerd te spelen, maar je kunt je voorstellen dat een gaming-laptop met een GTX 1060 niet bij alle games vloeiende 60fps op een 4k-scherm tovert.

Statistieken 
 MSI GS63VR Stealth Pro 
 Pixel Vault

Alle games zijn getest op de hoogst mogelijke grafische instellingen op de verschillende resoluties. Op 1920×1080 draait alles zonder problemen met 60 frames per seconden. Een resolutie hoger is er bij de meeste titels ook nog niets aan de hand, al zakt de framerate daar wel onder de 60. Echte puristen vinden dat misschien onacceptabel, maar het is dan ook een laptop en geen gamingdesktop.

Op 4k is er echter maar weinig in volle grafische glorie te draaien. No Man’s Sky en Battlefront haalde de 30 fps nog wel, maar Mafia III was met een gemiddelde van 18 fps echt onspeelbaar op 4k. Daarbij moet vermeld worden dat dit dus op de hoogst mogelijke grafische instellingen getest is. Mafia III was op low-medium wel redelijk speelbaar in 4k. Echter is dit niet de manier om optimaal te gamen. De 2048×1151 resolutie met hoge grafische instellingen heeft dan de voorkeur.

MSI GS63VR Stealth Pro

Van het 4k-scherm heb je dus voornamelijk profijt in de Windows-omgeving of tijdens het spelen van wat minder zware spellen. Rocket League in 4k kan namelijk wel met gemak en ja, het maakt wel een groot verschil op het laptopscherm. Alles is een behoorlijke slag scherper en wanneer je eenmaal op deze resolutie speelt, wil je eigenlijk niet meer terug. Als je nu ook nog beter ging spelen door de grote hoeveelheid extra pixels was het helemaal perfect geweest.

Hitte en herrie

Het probleem met gaminglaptops is dat ze vaak snel heet worden en veel lawaai maken tijdens het koelen. Zeker wanneer de laptop qua design meer aandacht krijgt, gaat dat vaak ten koste van extra ventilatie. De GS63VR heeft aan de zijkant en achterkant van de pc ventilatieroosters zitten. Dit is overigens ook een mogelijke verklaring voor de vreemde positionering van de power jack. Het is goed mogelijk dat deze plaats heeft moeten maken voor extra luchtafvoer.

Hoe dan ook kunnen de fans hun warme lucht goed kwijt, want de laptop wordt niet bijzonder heet tijdens langere speelsessies. Het lawaai is niet overmatig voor een laptop, maar wel degelijk hoorbaar. De prima boxen van de GS63VR komen er met gemak overheen, maar wanneer je in stilte of met zacht geluid aan het gamen bent, is het geluid van de fans wel overheersend. Hoewel MSI met deze machine niet in de prijzen valt voor een innovatief, muisstil design, is het geluid van de GS63VR niet bovengemiddeld voor een gaminglaptop.

MSI GS63VR Stealth Pro

Compromissen en het prijskaartje

MSI heeft duidelijk geprobeerd zoveel mogelijk techniek in een presentabele laptop te stoppen. Het 4k-scherm is haast overdreven te noemen voor een laptop, ware het niet dat het stiekem wel fijn is op een hoge resolutie te werken. Ook het lichtgevende toetsenbord is allesbehalve noodzakelijk, maar geeft je net even het gevoel dat je niet de eerste de beste laptop in handen hebt.

Dit mooie compromis tussen kracht en design kost natuurlijk ook wat. De GS63VR kost ruim 2000 euro. Een fiks bedrag, maar wel in verhouding met de hardware die je ervoor krijgt op dit formaat. Wel is het jammer dat MSI in deze prijsklasse een paar steken laat vallen als het gaat om design. De aan/uit-knop en power jack zijn buitengewoon onhandig geplaatst, wat niet in lijn is met de verder nette afwerking.

Specificaties GS63VR 6RF Stealth Pro

CPU Intel Core i7-6700HQ 2,6GHz – 3,5 GHz Turbo
GPU GeForce GTX 1060 – 6GB GDDR5
RAM 16 GB DDR4
SSD 256 GB
HDD 2 TB – 5400 rpm
Inch 15,6″
Hoogte 17,7 mm
Breedte 380 mm
Lengte 249 mm
Gewicht 1,8 kg