MSI Gaming 24 6QE 4K – 4K met een kanttekening

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
MSI Gaming 24 6QE 4K – 4K met een kanttekening

Je hebt misschien al gelezen dat we onlangs van de partij waren op de MSI Blogger’s Gathering. Daar zijn we destijds aan de slag gegaan met de Nightblade X2 en de Gaming 24 6QE 4K. Waar we over de Nightblade al aardig wat te vertellen hadden, wilden we graag wat dieper in het knappe stukje hardware van de Gaming 24 duiken. Dat is dan ook precies waar ik me de afgelopen twee weken mee bezig heb gehouden.

Het Taiwanese MSI is zich groots aan het neerzetten door telkens aan de voorste linie te blijven lopen op het gebied van hardware. Zo brengt het bedrijf dikke moederborden en beesten van grafische kaarten voort. Het blijft niet alleen bij componenten, maar ook complete systemen behoren al geruime tijd tot het arsenaal van MSI. Deze systemen komen in de vorm van laptops, zoals de onlangs besproken MSI GE72 6QF, desktops en, in het geval van de MSI Gaming 24 6QE 4K, all-in-one desktops.

MSI_Gaming24_1

De Gaming 24 komt in een 23,6 inch formaat en, zoals de naam al doet vermoeden, betreft het een 4K-scherm. Deze is omgeven door een behuizing in de typische MSI kleuren: zwart en rood. De desktop is fors qua formaat en is te vergelijken met misschien wel de grootste speler als het aankomt op de all-in-one-formule: de iMac. Het scherm is weliswaar rechthoekig, maar in zijn volledige afwerking neigt het systeem in zijn geheel naar een vierkante vorm. Dat is ook wel nodig, want je moet je bedenken dat alle power achter het scherm verstopt is. Hoe het met die power zit, daar komen we zo op.

De all-in-one pc komt standaard met een voet, maar is ook helemaal klaar om netjes opgehangen te worden aan de muur. Verder is het grote voordeel aan een all-in-on desktop uiteraard dat je behoorlijk wat ruimte bespaart doordat je geen kast neer hoeft te zetten en je bespaart een hoop gedoe met kabels, mits je een beetje je best doet om die netjes weg te werken. Het apparaat wordt van stroom voorzien door een externe voeding, die een behoorlijk formaat kent.

MSI_Gaming24_6

Een ander belangrijk aspect van de behuizing zijn uiteraard de aansluitingen. Op dit gebied heeft MSI helaas niet voor heel praktische opties gekozen. Aan de zijkanten, die praktisch wél prima te bereiken zijn, bevinden zich aan de linkerkant twee usb-poorten en een SD-kaartlezer. Aan de rechterkant is een Blu-ray speler te vinden.

Wat de problemen oplevert, zijn de aansluitingen aan de onderkant. Deze zijn achter de voet en diep in de rand weggewerkt. Dit is natuurlijk wel mooi, maar stelt je voor een tijdrovend klusje als je je muis, toetsenbord of ander randapparaat moet aansluiten. Je moet in dat geval het systeem even oppakken, omdraaien en even goed kijken waar je nu moet wezen met je plugje. Dit had simpel opgelost kunnen worden door de symbolen boven de betreffende poort te plaatsen op de achterkant van het scherm en in het zicht. De symbolen zijn namelijk wel aanwezig, maar, net als de poorten zelf, diep in de rand aan de onderkant weggewerkt. Aan de onderkant zijn drie usb-poorten en twee HDMI-uitgangen te vinden om twee extra monitoren aan het systeem te koppelen. Jammer is dat de Gaming 24 niet zelf gebruikt kan worden als een monitor. Ook vinden de voeding en de ethernet-kabel via de onderkant hun weg naar het systeem. Wat tenslotte wel opviel, was dat ook de 3,5 mm audio-uitgang aan de onderkant te vinden was. Deze leverde dan ook het meest frequent de frustratie op, namelijk wanneer ik mijn koptelefoon in wilde pluggen.

Gaming24_Onderkant

Alles aangesloten en wel kan dan eindelijk de pc opgestart worden en dat gaat vliegensvlug. Let wel, doordat alles verstopt zit achter het scherm, is er wel sprake in beperking van ruimte. Daardoor moest gekozen worden voor laptophardware. De pc maakt daarbij gebruik van een Intel i7-6700HQ processor. Wat betreft opslag is er gekozen voor een heel vlotte 256 GB PCI-Express SSD van Samsung om Windows lekker snel te kunnen draaien. Voor de verdere nodige schijfruimte is er ook nog een 2TB Seagate HDD in het systeem ingebouwd. Om meerdere programma’s lekker tegelijk draaiende te houden, bevat de pc 16GB DDR4 RAM geheugen.

Maar de naam doet al vermoeden waar de pc voor gemaakt is: gaming! Toch wordt dit systeem gekenmerkt door een nogal rare contradictie. Er is namelijk gekozen voor een GTX960M met 4GB GDDR5-videogeheugen, die helaas niet de kracht naar voren brengt die je zou willen in het geval van deze all-in-one desktop. De tegenspraak zit ‘m dan ook in het gebrek aan grafische kracht en het prachtige 4K-scherm. 4K gamen is daardoor in de meeste gevallen uitgesloten. Je kunt de opties wel op het laagste van het laagste zetten, maar dan heeft 4K weinig zin. Er zal dus vaak gekozen worden om de resolutie te verlagen tot de standaard 1080p, waarna de meeste games wél op hoge settings kunnen draaien. Dit gaat wel gepaard met de nodige geluidsproductie, die kan al snel flink toenemen.

MSI_Gaming24_4

De recente games zijn dus wel te spelen, maar met de grote kanttekening dat ze er niet zo goed uit komen te zien als het scherm te bieden heeft. Mirror’s Edge Catalyst draaide op medium settings met een frame rate van 40-50 frames, wat ook gold voor games als Shadow of Mordor en Battlefield 4. Het recente Overwatch, wat grafisch niet zo zwaar is, kon wel op hoge settings gespeeld worden op een stabiele 60 frames per seconde. Het gebrek aan grafische kracht werd ook duidelijk in 3DMark, waar het systeem op het grafische aspect slechts een gammele 18 frames behaalde.

Al met al kan er, ondanks de rare keuze voor de GTX960M, prima gegamed worden op de Gaming 24. De all-in-one desktop is dan ook voornamelijk bedoeld voor gamers die geen interesse hebben in een desktop onder of op hun bureau en die geen genoegen nemen met het formaat van een laptop. De MSI-producten komen met een aardig prijskaartje en daar is de Gaming 24 geen uitzondering op. Je hebt de all-in-one pc voor €2.000,- op je bureau staan of aan je muur hangen. In dit geval moet je je er wel bij bedenken dat je voor die prijs ook een 4K-monitor én een razendsnelle pc hebt die aardig games kan draaien. Ben jij dus iemand die gericht is op entertainment in het algemeen, dan heb je aan de Gaming 24 behoorlijke bang-for-your-buck. Ben je toch op zoek naar de beste game-ervaring? Dan moet je je niet begeven op het terrein van de all-in-one desktops en kun je beter op zoek gaan naar een nette desktop. Bij die zoektocht kan MSI je ook vast en zeker een zetje in de juiste richting geven.