MSI Blogger’s Gathering – Hardware, hardware en nog meer hardware

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
MSI Blogger’s Gathering – Hardware, hardware en nog meer hardware

Je hebt hardware, je hebt echte hardware en dan heb je MSI. De Taiwanese hardwarefabrikant zit flink in de lift en loopt op veel fronten aan de voorkant van het strijdbataljon als het aankomt op grafische kaarten, moederborden en complete systemen. MSI is simpelweg niet meer weg te denken uit de wereld van de hardware.

Afgelopen zaterdag waren we welkom bij de MSI Blogger’s Gathering te Haarlem, een klein event voor een select gezelschap om wat nieuwe producten te kunnen aanschouwen en om aan de slag te gaan met hardware, hardware en nog meer hardware. Zo stonden er een hoop desktops, laptops, moederborden en grafische kaarten klaar om onder de loep genomen te worden.

MSI Blogger’s Gathering - Hardware, hardware en nog meer hardware

Hebben we dan alleen maar games gespeeld op toffe hardware? Natuurlijk niet. We mochten genieten van een dagvullend programma, dat van start ging met een presentatie van MSI. Hier werd wat dieper ingegaan op de laatste ontwikkelingen binnen de wereld van grafische kaarten en moederborden, waarin MSI zijn steentje hard bij aan het dragen is.

Dit werd vervolgd door een gezamenlijke lunch met de dames en heren van MSI, waarna we pas echt los konden gaan met de producten. Wij hebben ons anderhalf uur flink vermaakt met een tweetal desktops, waar je verderop uiteraard meer over kunt lezen. In dit anderhalf uur hebben wij een aardige indruk van deze prijzige, maar solide systemen kunnen krijgen.

MSI Blogger’s Gathering - Hardware, hardware en nog meer hardware

De dag werd afgesloten met een tour door het kantoor van uitgever Reshift, waar het event plaatsvond. Natuurlijk kon ook de welbekende goodie bag aan het einde van de dag niet ontbreken. Maar genoeg over de toffe dag zelf, laten we het gaan hebben over hetgeen waarvoor we afreisden naar Haarlem: MSI desktops!

Zoals eerder gezegd zijn we anderhalf uur aan de slag geweest met een tweetal systemen. Dit is natuurlijk lang niet genoeg om zo’n heel bakbeest in de smiezen te krijgen, maar een goede indruk hebben we er wel aan overgehouden.

MSI_Nightblade

De Nightblade X2-002EU is een compacte, maar robuuste desktop. Het systeem is voorzien van een i7-6700K processor, die een speciale rol speelt in een extra feature van dit systeem, waarover later meer. Verder mag het systeem genieten van een GTX 980 Ti grafische kaart, waarmee je met gemak van de geweldige graphics kunt genieten van de nieuwste games en 16 GB DDR4 RAM. Zo mochten wij aan de slag met de nieuwste HITMAN, die met gemak, zonder problemen en met een hoge, stabiele frame rate op de hoogste settings kon draaien.

Airflow is iets dat van groot belang is en op het gebied van de desktops weet MSI deze dan ook per systeem te optimaliseren. Waar de lucht bij de meeste pc’s aan de voorkant wordt ingezogen, is dat bij de Nightblade X2 niet het geval. De pc heeft aan de voorkant een kleine verhoging, waardoor de pc niet plat staat, maar lichtelijk gekanteld. Hierdoor is het mogelijk om de lucht onder in het systeem naar binnen te zuigen, waar overigens ook de grafische kaart zich bevindt, om de warme lucht daarna aan de voorkant, zijkant en bovenkant af te voeren. Stof lijkt hierbij ook een minimaal probleem te vormen, aangezien de onderkant voorzien is van een makkelijk afneembaar rooster.

MSI_NIghtblade2

Om terug te komen op de processor en de speciale functie die de processor mogelijk maakt, is de term overklokken belangrijk om naar voren te brengen. Dit is natuurlijk iets wat door de echte fanaten met veel plezier en passie gedaan wordt, maar voor de simpele leek die gewoon wil genieten van een solide bak, verschijnt overklokken niet snel op de radar. Dit systeem kent echter en ingebouwde overklokfunctie. Dit is een speciale knop op de voorkant van de behuizing, waarmee je met één druk je processor kunt overklokken. Hierbij worden uiteraard geen grenzen opgezocht, aangezien het opzoeken van grenzen vaak gepaard gaat met het risico op het sterven van een onschuldige processor of het verkorten van de levensduur ervan.

Hoewel de knop een leuke toevoeging is, zagen wij het verschil niet snel. Dit komt natuurlijk ook doordat HITMAN al als een zonnetje draaide met een frame rate van 120 fps. De overklokfunctie zal dan ook pas zijn zichtbare intrede maken bij zwaardere games. Daarnaast wees de benchmark Cinebench echter maar een verschil van 3% uit, wat niet bijster veel is.

De functie is dus niet van grote toegevoegde waarde, mede doordat het systeem zichzelf prima staande kan houden en zeer binnen de perken blijft. Het systeem is nogmaals zeer robuust en is voorzien van alles wat je nodig hebt om een goed potje te kunnen gamen, maar hier is wel de prijs van €2.549,- aan verbonden. Voor deze prijs zet je zelf een behoorlijk dik systeem in elkaar wat dit systeem overtreft. Mocht je niet zo technisch zijn aangelegd, gewoon lekker willen gamen en graag een compacte, maar strak ogende desktop op of onder je bureau willen hebben? Dan biedt de MSI Nightblade X2 gegarandeerd een goede game-ervaring.

MSI_Gaming24

Dit systeem is compleet anders dan de Nightblade, aangezien we met de Gaming 24 spreken over een all-in-one desktop. De versie waar wij in Haarlem mee aan de slag mochten gaan, was de Gaming 24GE 2QE 4K. Uit de titel is niet veel af te leiden, maar één ding dat wel is af te leiden is, is dat het scherm een 4K-scherm is. De kwaliteit van dit scherm hebben we echter helaas niet uitgebreid kunnen testen.

FIFA 16 was namelijk de game die we konden checken op dit systeem en zoals sommigen wel weten is FIFA 16 niet de beste game om te gebruiken om grafische settings te testen. Dit resulteerde dan ook helaas in veel screen tearing. De keuze voor FIFA 16 is ergens ook wel begrijpelijk, aangezien het all-in-one-principe consequenties met zich meebrengt. Er moet namelijk gebruikgemaakt worden van laptop hardware, aangezien er niet veel ruimte is om een volledige desktop in het scherm kwijt te kunnen. Dit heeft ertoe geleid dat de Gaming 24GE 2QE 4K voorzien is van een GTX 960M, een i7-6700HQ processor en tweemaal 8 GB DDR4 RAM-geheugen.

MSI_Gaming24_1

Zware games zullen op dit apparaat dus niet maximaal kunnen draaien en de Gaming 24 zal dan ook vaak het onderspit moeten delven voor de grote jongens in de vorm van desktops. Toch weet MSI met deze all-in-one pc een nieuwe ervaring op de markt te zetten, door dit ‘cleane’-concept op de markt te zetten. Met dit systeem heb je namelijk minder gedoe met kabels en bespaar je een hoop ruimte.

Upgrademogelijkheden zitten er echter niet aan verbonden en mocht je dus na verloop van tijd vooruitgang willen boeken, dan is een volwaardige desktop zoals de Nightblade X2 meer iets voor jou. De all-in-one pc gaat voor de prijs van €2.000,- over de digitale toonbank, maar bedenk je daarbij goed dat je een 4K scherm én een desktop in één in huis haalt. Het 4K scherm is daarbij in combinatie met de videokaart niet heel geschikt om zware games op een 4K-resolutie te draaien, maar is natuurlijk wel uitermate geschikt voor films of series.

Veel meer kunnen we helaas niet zeggen over deze all-in-one desktop, mede door de combinatie van FIFA en de korte tijd die we konden doorbrengen met dit speciale stukje hardware. Dat kunnen we binnenkort echter wel, want we gaan de komende weken nogmaals aan de slag met de Gaming 24GE 2QE 4K en dan op ons eigen gemakje en met onze eigen games. Houd Pixel Vault dus goed in de gaten voor de volledige review van de Gaming 24GE 2QE 4K!