Moonlighter

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Moonlighter

Overdag is hij een simpele winkelier, ’s avonds gaat hij met het zwaard in de hand op avontuur. Net als Batman, Dare Devil of Lady Superior speel je in Moonlighter iemand met een dubbelleven. In tegenstelling tot deze drie red je in Moonlighter niet alleen de wereld, maar besteed je de avonturen in dungeons en gebruik je de opbrengst om de voorraad van je winkel aan te vullen.


In de meeste RPG’s kom je pas na enige tijd langs winkels om nieuwe armor en wapens te kopen, in Moonlighter is dit echter de plek waar je begint. Als eigenaar van een winkel van avonturiers moet je juist de winkel draaiende zien te houden, al heeft het hoofdpersonage in Moonlighter wel een erg bijzondere manier gevonden om de voorraad aan te vullen.

Dubbelleven

In plaats van rustig af te wachten tot er een avonturier met een surplus aan goede loot langskomt, neem je in Moonlighter het heft in eigen handen. Letterlijk het heft van je zwaard, want je moet zelf op pad om je verkoopwaar bij elkaar te knokken. Overdag ben in je in Moonlighter een gewone winkelier, maar na sluitingstijd ga je zelf op pad in de lokale dungeons.

Op deze manier combineert Digital Sun management-gameplay met die van een roguelike dungeon crawler. Je ontwikkelt zowel de inventaris, prijzen en kwaliteit van je winkelproducten als dat je nieuwe abilities en wapens vrijspeelt om te gebruiken in de dungeongevechten.

Van winkelklerk tot superheld?

Welke gevechtsmoves we kunnen verwachten, is nog niet helemaal duidelijk. De ontwikkelaar heeft echter beloofd dat je een eigen vechtstijl kunt ontwikkelen, die afhankelijk is van de vaardigheden en uitrusting die je kiest. In de gameplaytrailers lijken de gevechten in dungeons op die van een klassieke actie-rpg, compleet met een breed scala aan vijanden, eindbazen en natuurlijk ook loot.

De dungeons hebben verschillende thema’s, vijanden en vallen. Zo zijn er bijvoorbeeld dungeons met voornamelijk dodelijke planten als mobs en een grote stuk onkruid als eindbaas. Onderweg moet je allerlei obstakels en rondvliegende projectielen ontwijken en als het kan natuurlijk ook de nodige loot verzamelen. Elk zwaard en schild is immers potentiële koopwaar om aan je klanten aan te bieden.

Moonlighter 
 Pixel Vault

Deze dungeons zijn volgens het verhaal van de game bloot komen te liggen na archeologische opgravingen, waardoor veel van het dorpje nu om deze dungeons draait. De winkelier profiteert hier dus mooi van, maar Digital Sun hint naar een overkoepelend verhaal van de hoofdrolspeler Will, die vooral heel graag zelf de held wil worden. Of dit het ultieme einddoel is en hoe het verhaal er verder uit gaat zien, is nog even afwachten.

Manus

De andere dorpelingen spelen ook een belangrijke rol in het leven van de winkelier. Een aantal aan hen is namelijk zelf avonturier en zal regelmatig jouw zaak aandoen. Het is van belang een goede relatie met hun op te bouwen, zodat je ze meer kunt verkopen. Daarnaast hebben ze van tijd tot tijd speciale verzoekjes. Hiervoor moet je dan op zoek naar specifieke loot of moet je je vaardigheden als enchanter of smid inzetten, want ook deze rol vervul je als Moonlighter.

Dat is ook wel zo handig, want de loot die je in de dungeons vindt, is bij lange na niet compleet. In een ideale wereld zou je enkel mooi afgewerkte wapens vinden, maar ook gebroken zwaarden kun je gewoon mee naar huis nemen. Deze kun je dan repareren en nieuwe items van maken om in je winkel tentoon te spreiden met het bijbehorende prijskaartje.

Moonlighter 
 Pixel Vault

Je moet zorgen dat dit prijskaartje niet te hoog of te laag is. Is de prijs te hoog, dan lopen je klanten weg. Het is daarom belangrijk om in te schatten wat je voor een item kunt vragen en de reacties van je klanten zijn daarbij een handige indicatie. In een groot opschrijfboek houdt de game gelukkig voor je bij hoe items het doen en welke prijs je ervoor kunnen krijgen. Al is de economie niet statisch, dus dit kan na verloop van tijd weer veranderen. Hierin komt de simulatie-kant van Moonlighter om de hoek kijken.

Een precieze releasedatum is nog niet bekend, maar we kunnen als het goed is later dit jaar onze winkels openen. Moonlighter komt uit op pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch.