Monster Prom

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Monster Prom

Afgelopen week ben ik meerdere keren in de gevangenis beland, heb ik de school minstens eenmaal afgebrand, heb ik een onbekend aantal monsters vermoord, heb ik een leger aan geiten ingehuurd en ben ik ondertussen ook nog eens in een vrachtwagenchauffeur veranderd in Nashville. Dit allemaal om mijn verschillende crushes te versieren. Ik heb het hier natuurlijk over Monster Prom.

Met mensen als Jesse Cox in het ontwikkelingsteam, weet je al ongeveer wat je kunt verwachten van een dating simulator als deze. Monster Prom stelt dan ook niet teleur, door al je vermoedens waar te maken en er zelfs een schepje bovenop te doen. Monsters romancen is nog nooit zo hilarisch en meta geweest.

Welkom in Monster High School

In Monster Prom ben je een van de vele monsters die naar Monster High School gaan. Aan het begin van elke sessie kies je uit vier monsters die je een eigen naam en gender kunt geven. Daarna kies je of je een korte of lange sessie wilt. Deze kunnen respectievelijk ongeveer dertig of zestig minuten duren en bevatten een verschillend aantal speelbare weken. Als visual novel-veteraan was ik er echter zelf vaak sneller doorheen.

Monster Prom 
 Pixel Vault

Vervolgens krijg je Monster Prom’s Stupidest Pop Quiz Ever ™ voor je kiezen. Deze stelt steeds wisselende vragen als: “Als je seks moest hebben met een dier, welk dier zou je dan kiezen?” Hierbij horen dan ook absurde antwoorden zoals: “Je kunt me niet dwingen om seks te hebben met een dier. Ik doe wat ik wil! Integendeel, ik heb zelfs al seks gehad met een dier!”.

Je antwoorden geven je een bonus voor statistieken zoals brutaliteit, rijkdom of creativiteit. Deze stats heb je uiteindelijk nodig om succesvol een date te vinden voor prom. Ook kun je in deze quiz alvast een voorsprong behalen voor je gewilde partner. Daten is uiteindelijk waar de hele game om draait!

Zes potentiële liefdes, drie weken

In de weken voorafgaand aan Monster Prom moet je zoveel mogelijk punten scoren. Welke punten dit precies zijn, is afhankelijk van je crush. Je hebt zes potentiële dates die allen andere waarden en normen hebben. Daar moet je dan ook naar spelen. Vetra de gorgon is gefocust op het vergroten van haar kapitaal door nieuwe producten en diensten op de markt te brengen. Damien daarentegen is rechttoe-rechtaan: hij wil chaos veroorzaken, het liefst met vuur en vuisten. Ook is er Scott de weerwolf, die simpelweg een ietwat simpele “good boy” is. De anderen maken dan ook vaak misbruik van hem.

Monster Prom 
 Pixel Vault

Verder kun je voor Miranda kiezen, een prinses van een onderwaterrijk. Hoewel ze veel waarde hecht aan liefde en beleefdheid, kijkt ze neer op de lagere rangen van de maatschappij. Vampieren zijn vertegenwoordigd door Liam, een hipster-vampier die zijn pauzes doorbrengt met het maken van foto’s van eten dat hij nooit daadwerkelijk eet. Ten slotte heb je Polly, de geest van een meisje dat gestorven is en daar nu gebruik van maakt door te feesten alsof het einde van de wereld aangebroken is.

Al deze personages worden weergegeven door middel van afbeeldingen die alleen veranderen om gezichtsuitdrukkingen weer te geven, op vaste achtergronden die afhankelijk zijn van de locatie. Deze afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit en dragen alleen maar bij aan het hilarische karakter van de game.

Dagen op school vol chaos en geweld

De weken op school zijn opgesplitst in drie delen: van elke week speel je een ochtend-, middag- en avondsessie. ’s Ochtends en ’s avonds kies je uit verschillende locaties op school om je tijd door te brengen. Je kunt bijvoorbeeld buiten een rave party houden of de hele dag in een klaslokaal doorbrengen. Elke locatie heeft een vaste activiteit, al zijn er een aantal variaties in wat er precies gebeurt. De ene keer leidt je iemand tijdens de gymles af met een knipoog, de andere keer win je een potje trefbal door een inspirerende speech te houden. Doordat elke locatie een bepaalde stat verhoogt, krik je hier op een veilige manier de gewenste stats omhoog. In de lunchpauzes kies je aan wiens tafel je wilt zitten. Daar verkeert de wereld regelmatig (en soms letterlijk) in vuur en vlam.

Monster Prom 
 Pixel Vault

De evenementen vinden plaats tijdens de lunch of na een ochtend- of avondsessie. Je komt je crush tegen, die meestal samen met een van de andere love interests iets aan het uitvreten is, bijvoorbeeld Damien die ruzie heeft met een banaan. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een soundtrack die speels en intrigerend begint, maar door de constante herhaling helaas snel verveelt.

Hoe je reageert in deze situaties bepaalt of en wat voor punten je wint of verliest. Ook zijn de uitkomsten verbonden aan de punten die je al hebt. Als je kunt kiezen tussen een brutale en een slimme reactie en je hebt een hogere brutaliteit, moet je het brutale antwoord kiezen. Door te ‘winnen’ gaan bepaalde stats omhoog. In sommige gevallen verdien of verlies je zelfs een hartje voor het karakter in kwestie. Ook daarvan moet je er uiteindelijk genoeg hebben om een date te krijgen.

De grote dag breekt aan: Monster Prom!

De weken vliegen voorbij en voor je het weet is het eindelijk zover: Monster Prom! Met zwetende handen en je hart in je keel nodig je je grote liefde uit om samen naar prom te gaan… En waarschijnlijk word je op een gruwelijke manier afgewezen, want blijkbaar is daten toch moeilijker dan gedacht.

Monster Prom 
 Pixel Vault

Hoofdpersonages hebben meerdere eindes die allerlei vereisten hebben, sommige meer dan andere. Je kunt er echter ook voor kiezen om met jezelf naar prom te gaan! Zo bespaar je jezelf een potentiële nederlaag en heb je ook nog eens kans om geheime eindes te ontdekken. Er zijn namelijk 22 eindes, hoewel er maar 6 potentiële dates zijn.

Het is ook mogelijk om nevenpersonages uit te nodigen om samen naar prom te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld met Valerie naar prom gaan, die allerlei objecten verkoopt die je stats aanpassen of nieuwe evenementen mogelijk maakt. Afhankelijk van je keuzes kun je dus ook andere personages romancen. Dit voegt een verrassende dimensie toe aan een game die vanwege de humor erg oppervlakkig blijft.

Met je vrienden strijden om de liefde

Het bijzondere aan Monster Prom is niet de absurditeit of de humor ervan. Hoewel dit wel een rol speelt, is de mogelijkheid om deze game samen te spelen wat het zo leuk maakt. In totaal vier spelers kunnen samen de tent op stelten zetten. Zij kunnen elkaar helpen om de ware liefde te vinden of juist elkaar zo veel mogelijk in de weg lopen. Hoe dan ook, bereid je voor op veel hilariteit. Vooral als je uiteindelijk besluit om de tekst hardop voor te lezen.

Monster Prom 
 Pixel Vault

Coöp en online werken allebei hetzelfde: iedereen kiest een personage en doet de Monster Prom’s Stupidest Pop Quiz Ever ™. Per ronde kan elke locatie maar één keer gekozen worden. Dit is dan ook waar het relatieverwoestende gedeelte vandaan komt. Strijd je met een andere speler om dezelfde persoon? Dan is de volgorde waarin spelers aan de beurt zijn van belang.

Deze volgorde kan aan het begin van elke ronde willekeurig of aan de hand van discussierondes worden vastgesteld. Zo moeten spelers zonder context bijvoorbeeld een beroep opnoemen, waarna de opdracht blijkt dat ze moeten discussiëren welke daarvan het beste bij een Super Mario-spin off zou passen. Degene die de anderen kan overtuigen, mag de volgende ronde beginnen. Verder kunnen spelers één (onvrijwillige) vriend kiezen om samen nachtavonturen te beleven met de andere potentiële crushes. Hier bestaat de kans dat beiden (onvrijwillig) bonuspunten verdienen of juist keihard falen.

Overdosis humor laat weinig ruimte over voor diepgang

Hoewel je nooit volledig kunt begrijpen wat Monster Prom precies is zonder het zelf ervaren te hebben, heb je nu in ieder geval een beeld van wat het inhoudt. Zoals je misschien hebt gemerkt, ligt de nadruk in deze dating sim op humor en absurditeit. De game neemt zichzelf niet serieus en straft spelers die dat wel doen.

Monster Prom 
 Pixel Vault

Spelers gaan Monster Prom over het algemeen in met een duidelijk beeld. Ze weten wat ze willen en ze weten dat ze dat in Monster Prom vinden. De spelers die graag iets meer willen, zullen alleen maar teleurgesteld raken. Diepgaande verhalen, verrassende geheimen en driedimensionale personages maken geen deel uit van deze game.

Vanwege het feit dat de game oppervlakkig blijft, kunnen spelers die de drive der completionisme niet hebben snel verveeld raken. Monster Prom biedt hen namelijk weinig redenen om door te gaan. Doordat de evenementen en scènes zich alleen maar richten op komedie, is er niets dat spelers motiveert om door te spelen nadat ze gestopt zijn met lachen.

Succesvolle partygame, maar meer ook niet

De avond waarop ik een vriendin uitnodigde en we samen met Rohald een potje Monster Prom hebben gespeeld, was zeer vermakelijk. Vooral toen we begonnen met het hardop voorlezen van de absurde dialogen kwam de game volledig tot zijn recht. We hebben ons doodgelachen toen Rohald, die Damien probeerde te verleiden, diens banaan opat en uiteindelijk in elkaar werd geslagen tijdens Monster Prom.

Monster Prom 
 Pixel Vault

Het is een game die ik op mijn laptop ga laten en die ik wellicht samen met vrienden ga spelen wanneer ze eens langskomen. Het is echter geen game die een diepe indruk heeft achtergelaten, geen game die me bij zal blijven en waar ik soortgelijke games mee ga vergelijken.

Ondanks dit alles biedt de game een vermakelijke ervaring en verrassend veel momenten waarop ik hardop moest lachen. Doordat ik al een idee had van waar Monster Prom over ging, kon er ook niet tekort worden gedaan aan mijn verwachtingen. Als je met die instelling aan de slag gaat met deze game, is er ook niets aan de hand. Pas alleen wel op dat je beeldscherm niet wordt vernield door alle meta-opmerkingen die Monster Prom naar de vierde wand slingert.