Mojang gooit rem op commercieel gebruik Minecraft

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Mojang gooit rem op commercieel gebruik Minecraft

Minecraft is big business, en vele bedrijven lijken dat maar al te goed te beseffen. De formule benutten om je product gunstiger op de markt te zetten lijkt dan ook een lucratieve manier, maar ontwikkelaar Mojang ziet dat anders. Het bedrijf heeft inmiddels hun Commercial Usage Guidelines aangepast om dit tegen te gaan.

Mojang wil hiermee in de toekomst voorkomen dat externe partijen commercieel gewin behalen door middel van de Minecraft-formule. Als voorbeeld haalt de ontwikkelaar een restaurantketen aan die plannen hadden om een filiaal geheel in de stijl van Minecraft te bouwen, en daarmee hun producten beter aan de man te kunnen brengen (brand synergy). Ook commerciële media hebben inmiddels van Mojang uitleg gekregen. In een verklaring op hun website is het volgende te lezen:

Wanneer je een filmstudio bent is het niet toegestaan om gebruik te maken van een map bestaande uit Minecraft-blokken om de fictionele wereld van de film en diens personages te creëren. Je mag ook geen officiële trailer maken die gebruik maakt van gameplay materiaal van een map of mod.

En passant liet Mojang ook duidelijk weten dat het hier puur commercieel gebruik van Minecraft betreft. Fans mogen nog steeds hun creativiteit de vrije loop laten. Zodra er daadwerkelijk geld mee verdiend gaat worden zal het een ander verhaal worden, aldus Mojang.