Mobiele maandag: Plants vs. Zombies Heroes, Masky en Mini Metro – Lekker voor onderweg

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Mobiele maandag: Plants vs. Zombies Heroes, Masky en Mini Metro – Lekker voor onderweg

Vaak ben je als gamer niet achter je console of pc te vinden. Maar wat moet je dan doen als je onderweg bent? In de wirwar van mobiele games in de verschillende app stores is het vaak lastig om het kaf van het koren te scheiden. Daarom zetten we eens in de twee weken op maandag de leukste nieuwe games voor je op een rijtje zodat je je echt nooit hoeft te vervelen.

Plants vs. Zombies Heroes

 

Wie bij studio PopCap ooit op het idee is gekomen om planten en zombies samen in één game te gooien, moet wel flink opslag hebben gekregen. Zelfs zeven jaar na het verschijnen van het origineel komen er nog altijd nieuwe games uit, met zelfs volwaardige spin-offs voor de consoles. Dit najaar staan de mobiele platformen echter weer even centraal met de release van Plants vs. Zombies Heroes.

Nog altijd gaat de strijd tussen de zombies en de planten druk door. Dr. Zomboss probeert nog altijd de wereld te veroveren met zijn duistere, maar vaak falende, zombies. Crazy Dave aan de andere kant gebruikt met alle macht de planten om deze zombies te stoppen. In de nieuwe game krijgen ze echter een twist in de vorm van superhelden: zowel planten als zombies met wat extra krachten om het tij te keren.

Daarmee is het standaard principe van een tower-defense game ook verruild voor een strategische kaartgame zoals we die ook kennen van titels als Hearthstone. Deze keer gaat het dus niet alleen meer om goed gevoel en strategisch inzicht, maar ook om een stukje geluk in de kaarten die je gedeeld worden.

De game weet ondanks de nieuwe insteek wel de lage instapdrempel te behouden die de game leuk maakt om mee te beginnen en maakt het lastig om deze weer neer te leggen. Vormt de computergestuurde tegenstander geen uitdaging meer, dan kun je het natuurlijk ook opnemen tegen online spelers. Zo is er altijd wat te doen. De titel is gratis te downloaden voor Android en iOS, maar bevat wel in-game aankopen.

Masky

 

Soms kom je games tegen op de app store die je gewoon moet proberen, simpelweg omdat ze er zo bizar uitzien. Als ze dan ook nog eens gratis blijken te zijn, is de keuze om ze te downloaden al snel gemaakt natuurlijk. Het bizarre Masky is duidelijk een van deze titels.

Masky is een feestelijke game waarbij jouw hoofdpersonage vrij letterlijk door het leven danst. In één lange hoempapa is het aan jou de taak om in balans te blijven. Dit doe je door jouw hoofdpersonage heen en weer te bewegen door de levels heen, terwijl er continu andere feestgangers aanhaken. De kunst is om met een steeds langere stroom dansers je balans te houden, terwijl je van links naar rechts huppelt.

Wanneer er ook nog eens dansers aanhaken met speciale power-ups, wordt Masky toch snel een pittige game. Dansers die ervoor zorgen dat je hele wereld op zijn kop staat, of waardoor je juist tegen een schuine wand moet opboksen. Of denk aan dansers die de kleuren van je wereld even compleet veranderen om je uit balans te brengen, of je zelfs blind laten dansen zodat je totaal geen overzicht meer hebt. Het is aan de orde van de dag in Masky.

De bizarre titel is bij lange na niet de meest indrukwekkende titel die we ooit gezien hebben. Toch is het leuk om te zien dat een game die is ontwikkeld tijdens een game jam tijdens gamescom 2016 uiteindelijk wel de app store haalt. Masky is gratis te downloaden voor iOS en Android, maar bevat wel reclames. Natuurlijk kun je deze weghalen, maar dat zal je wel een in-game aankoop van 99 cent kosten.

Mini Metro

 

Soms zijn er games die in hun eenvoud de mooiste parels verbergen. Games die zo ontzettend simpel ogen, maar er toch voor kunnen zorgen dat je hersenen gaan kraken. Titels die je keer op keer weer uitdagen om een betere oplossing voor hetzelfde raadsel te vinden. Mini Metro is één van de titel en is nu in de app stores verkrijgbaar.

Mini Metro is een titel die je misschien al wel een tijdje kent. De game kwam immers vorig jaar november al uit voor Windows, OS X en Linux. Toch willen we de game alsnog behandelen nu deze ook beschikbaar is voor de mobiele platformen. Simpelweg omdat de game de moeite waard is om ook onderweg lekker te spelen.

In Mini Metro is het aan jou de taak om het metronetwerk van een bepaalde stad draaiende te houden. Steden als New York, Londen, Berlijn en St. Petersburg hebben allemaal een gecompliceerd netwerk van stations en lijnen die dagelijks duizenden mensen van A naar B brengen. Maar wat als jij die netwerken opnieuw mocht aanleggen? Wat zou je dan anders doen en misschien nog wel belangrijker: kan jouw netwerk de drukte aan?

De schoonheid en eenvoud van Mini Metro zit hem in het typische design van de game, gestileerd naar de verschillende kaarten van metronetwerken. Strakke lijnen, felle kleuren en duidelijke indicatoren vullen na verloop van tijd je scherm. Het is aan jou de taak om het overzicht in de chaos te bewaren en te zorgen dat jouw netwerk niet in de soep loopt. Mini Metro is nu beschikbaar in de app stores van Android en iOS voor het eenmalige bedrag van 4,99 euro.

Dat waren ze: onze drie aanbevelingen voor de komende twee weken. Ga jij één van de games spelen, of heb je nog een andere goede suggestie? Laat het ons weten in de reacties.