Mobiele Maandag: Oude tijden herbeleven met RollerCoaster Tycoon Classic

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Mobiele Maandag: Oude tijden herbeleven met RollerCoaster Tycoon Classic

Nadat deel drie en vier van RollerCoaster Tycoon ook al hun weg vonden naar de mobiele devices, zijn nu deel één en twee aan de beurt, gecombineerd in één game. Dat is dus weer ouderwets kots opruimen, ontevreden bezoekers verdrinken en dat irritante deuntje van de draaimolen aanhoren.

Een klein rekensommetje onthult mij dat ik een kleutertje van vier jaar was toen deel één uitkwam. Dit weerhield me echter niet van het bouwen van de grootste en mooiste parken. Dan zat ik in de rommelkamer van m’n ouders achter die enorme monitor RollerCoaster Tycoon te spelen. Daarom was ik ook redelijk enthousiast over de komst van RollerCoaster Tycoon Classic. Oude tijden herleven.

Ouderwets vertrouwd in een nieuw jasje

Zodra je de game opstart wordt je meteen overmand door nostalgische gevoelens door het oh zo bekende RollerCoaster-deuntje. Vervolgens kan er gekozen worden uit alle scenario’s uit zowel deel één als deel twee. En dat zijn er nogal wat, zoals je kan zien wanneer je naar rechts scrollt. Je moet vaak wel het eerste scenario in de lijst hebben gedaan om vervolgens de volgende weer te kunnen spelen. Maar dit is logisch en was bij het origineel ook zo.

Als je eenmaal aan het spelen slaat en je opent een map krijg je meteen een bekend gevoel. Het ziet er allemaal hetzelfde uit, alleen de bedieningsknoppen zijn wat anders om het gebruiksvriendelijker te maken voor mobiele gebruikers. Dit is niet vervelend en RCT-spelers van het eerste uur zullen ongetwijfeld geen problemen hebben met vinden wat ze zoeken. Ook dingen als het leggen van (verhoogde) voetpaden is geen probleem en geheel aangepast op mobiel gebruik. Het enige wat soms wel lastig is, is het verwijderen van bomen, hekken en andere opmaak van het park. Maar is het echt zo storend dat je je iPad er voor op de grond gooit en erop gaat springen? Nee, niet echt. Wat wel erg storend is, zijn de agressievelingen in je park. In het origineel had je hier van tijd tot tijd ook wel eens last van, maar deze keer voelt het meer aan als een kleine bug. Al plaats je beveiligers, mensen zullen je prullenbakken en bankjes tot moes slaan.

Mobiele Maandag: Oude tijden herbeleven met RollerCoaster Tycoon Classic

Vernieuwend?

Gelukkig is Atari wel zo slim geweest om versnellingsknoppen toe te voegen. Dus niet meer eeuwig wachten terwijl je je doel allang behaald hebt. Ik denk dat veel fans ontzettend gelukkig zijn met deze functie. Ik in ieder geval zeker. Voor de rest is er niet veel vernieuwing te vinden, maar laten we eerlijk zijn. Bij zo’n klassieker als RollerCoaster Tycoon 1 en 2 hoeft dat ook eigenlijk niet.

Prijs

Het eerste wat meteen opvalt aan de game is de prijs. Met €5,99 (€6,99 voor Android) is de game behoorlijk prijzig. Niet buiten de perken, maar ik denk dat een lagere prijs meer mensen over de streep had getrokken om de game aan te schaffen. Daarnaast is het niet de volledige originele versie. Voor de uitbreidingspakketten moet nog eens een extra bedrag neergelegd worden. Leuk dat deze ook zijn meegenomen door Atari, wel jammer dat deze niet meteen bij de hoofdgame zitten. En naast de uitbreidingspakketten is er ook nog een toolkit beschikbaar. Hiermee kan je je eigen scenario’s bouwen. En ja, natuurlijk is ook deze beschikbaar tegen een meerprijs

Al met al

Atari heeft ontzettend goed gekeken hoe RollerCoaster Tycoon 1 en 2 het best tot hun recht konden komen op mobiele devices. Dit is de uitgever, naar mijn idee, goed gelukt. Ik vermoed dat de prijs van de game op zich een slimme zet is. Mensen, zoals ik, die een stukje van hun jeugd willen herbeleven zullen hier heus wel wat geld voor over hebben. Er kan natuurlijk geen prijs aan nostalgie gegeven worden. En waarom ze dat dan op de iPad of tablet willen doen in plaats van een gecombineerde pc remake? Omdat ook Atari met de tijd meegaat. En hoe lekker is het om onderuitgezakt onder het kijken van je favoriete Netflix-show een parkje te bouwen?