Mobiele Maandag: Op de culinaire tour met Emily, Flo en Papa Louie

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Mobiele Maandag: Op de culinaire tour met Emily, Flo en Papa Louie

Geen bloederige, agressieve of moordlustige games deze maandag. Nee, we gaan op de virtuele, culinaire tour! Er is tegenwoordig een flink aanbod aan kook-games, voornamelijk op mobiele devices. Wij hebben er enkele voor je getest en op een rijtje gezet.

Casual mobiele games als Candy Crush, Farm Heroes Saga en Hay Day… je houdt ervan of je hebt er een hekel aan. Een genre dat een beetje tussen wal en schip valt, zijn de zogenaamde time management-titels met koken als thema. Ze zijn niet zo casual als bovengenoemde spelletjes en vereisen soms toch wel enige snelheid en skill. We hebben de beste opties van het virtuele, culinaire genre voor je op een rijtje gezet.

Cooking Dash

Jaja, Flo is er nog steeds, hoor! Flo de serveerster vond haar faam in de klassieke game Diner Dash, die trouwens ook gratis te downloaden is voor mobiel. Ze is nog steeds van de partij, maar ditmaal in een wat geüpdate en uitgebreider spel dan voorheen. Ze begint met één restaurant dat tientallen levels heeft.

Flo is dit keer niet alleen serveerster, ze bereidt het eten ook zelf. Hoe meer geld je verdient, hoe sneller je je keukenapparaten kan upgraden of fancier producten kan aanschaffen zodat klanten meer betalen voor je gerechten. Sommige upgrades zijn te betalen met je verdiende geld, maar de echt handige upgrades of overige restaurants moeten betaald worden met goudstaven. En dat is minder. Deze zijn namelijk maar op enkele manieren te verkrijgen: dokken, reclamefilmpjes kijken of andere gesponsorde meuk bekijken, invullen of zelfs aanschaffen. Een goed voorbeeld van hoe een gratis game helemaal niet zo gratis blijkt te zijn. Als je net zo’n enthousiasteling bent als ikzelf, kom je hier wel overheen en ga je braaf goudstaafjes verdienen door elke dag enkele filmpjes af te spelen. Zij blij, ik m’n goudstaafjes.

Mobiele Maandag: Op de culinaire tour met Emily, Flo en Papa Louie

Cooking Dash is gratis te verkrijgen in de App Store en Google Play Store.

Kitchen Scramble

In de Google Play Store benoemt deze game zichzelf als de nummer één time management-game. Dat belooft wat! Kitchen Scramble volgt de reis van Chef Pepper die haar droom, het hebben van een foodtruck, najaagt. Voordat je klanten naar je truckje toekomen, heb jij al je recepten al doorgenomen. Het is namelijk best vervelend als er klanten voor je neus staan en je weet even niet meer hoe er pannenkoekjes gemaakt moeten worden. De game heeft tegenwoordig meer dan 1000 levels in 40 verschillende “gebieden”. Dit zijn dus best veel recepten om te onthouden. Voor de echte enthousiastelingen geen probleem, en ook mensen met een wat minder goed geheugen kunnen gewoon spelen. De recepten zijn gewoon weer op te zoeken.

Het spelen van de game is leuk en levert niet echt problemen op. Totdat je bij je eerste roadblock komt en je gevraagd wordt om te verbinden met Facebook om zo mensen te vinden die je kunnen helpen. En dan kom je erachter dat niemand in je vriendenlijst Kitchen Scramble speelt. Heb je toch drie vrienden bij elkaar kunnen krijgen? Yes! Totdat je bij een roadblock komt waar je tokens moet inleveren. Tokens verdien je door challenges te behalen en levels met zoveel mogelijk sterren uit te spelen. De eerste paar gebieden zal je token-roadblock geen probleem vormen omdat de levels en challenges relatief simpel zijn. Bij gebied 3 vormt dit wel al een groot probleem. Je opties wanneer je erachter komt dat het je niet gaat lukken om zelf meer tokens bij elkaar te sprokkelen? Opgeven. Of stapeltjes biljetten, waarmee je tokens koopt, aanschaffen. Voor 1250 biljetten betaal je maar €99. Een waar koopje! (Sarcasme included)

Mobiele Maandag: Op de culinaire tour met Emily, Flo en Papa Louie

Kitchen Scramble is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Papa Louie-games

Mogelijk dat je Papa Louie nog kent van de wat oudere games en de oh zo bekende tune. Papa is nog steeds flink aan het koken en heeft zijn nieuwste restaurants meegenomen naar mobiele devices. Tegen een kleine vergoeding kan je helemaal los gaan in je eigen freezeria, cupcakeria, burgeria, wingeria en taco mia. Welke items je in deze restaurants serveert, zal geen verrassing voor je zijn.

Alle Papa-games hebben dezelfde gamestructuur. Ongeacht van je product of restaurant, begin je altijd met het aannemen van de bestelling van de klant. In stap 1 maak je het deeg/beslag. In stap 2 en 3 bak/mix/roer je het product. En bij stap 4 zet je de puntjes op de i door de gevraagde glazuur, sauzenof decoraties toe te voegen. Aan de hand van hoe goed je het product hebt bereid, krijg je punten. Hoe meer punten, hoe meer geld je zal krijgen van de klant.

Je begint bij dag 1 en bouwt steeds verder je bedrijf op. Meer klanten met nieuwe orders, nieuwe aankleding voor je bedrijf. Hoe verder je komt, hoe meer je vrijspeelt. Er is ook een mogelijkheid tot het krijgen van tokens. Hiermee speel je verschillende mini-games om decoraties of geld te verzamelen. Leuk voor de afwisseling, want de game zelf is vrij repetitief.

Mobiele Maandag: Op de culinaire tour met Emily, Flo en Papa Louie

De Papa Louie-games zijn voor een bedrag van €2,99 afzonderlijk aan te schaffen in de App Store. In de Google Play Store variëren de games tussen €1,09 en €2,31.

Delicious-serie

Mogelijk dat ook deze game je bekend voorkomt. Het eerste exemplaar van de Delicious-serie kwam alweer 11 jaar geleden uit, in 2006. In Delicious volg je het verhaal van Emily en haar vriendjes en vriendinnetjes. Emily runt verschillende restaurants en jij helpt haar daarbij door producten te bereiden en te serveren aan je klanten. Delicious, origineel van Zylom, tegenwoordig gemaakt door de Nederlandse studio GameHouse, heeft door de jaren heen een ware transformatie doorgemaakt. Hoe de eerste game nog erg herhalend was, is het laatste exemplaar, een kerst-editie, erg afwisselend met bonus games en challenges. Vroeger speelde ik de games in een weekendje uit, tegenwoordig duurt het me langer door de toegevoegde extra’s. Naast de in game-transformaties is Emily nu ook al een tijdje te vinden op mobiele devices. En dat is tof, want de steeds veranderende omgeving van de restaurants zorgt ervoor dat geen enkel spel hetzelfde is. Je raakt ook niet gauw uitgespeeld, want er komen per jaar ongeveer 2 Delicious-spellen uit. En daarnaast is er ook een tijdje geleden een spin-off uitgekomen. Hetzelfde concept, maar dan met kleding. Never change a winning team.

Mobiele Maandag: Op de culinaire tour met Emily, Flo en Papa Louie

De Delicious spellen zijn gratis te downloaden, maar voor het volledige spel moet er €9,99 worden betaald in zowel de App Store als de Google Play Store.