Miyamoto: ‘passief genieten van gamen is ouderwets’

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Miyamoto: ‘passief genieten van gamen is ouderwets’

Opvallend nieuws van de godfather van gaming, Shigeru Miyamoto. Hij zegt dat het passief spelen van games niet meer van deze tijd is en gamers toe zijn aan rijkere en diepere ervaringen dan Facebook- en mobiele games hun kunnen bieden.

Sinds de aankondiging van de Xbox One is Microsoft op veel dingen teruggekomen en is er veel van het beleid veranderd zodat de Xbox One weer gericht is op gaming. Microsoft ondervindt daar veel kritiek door, maar zij zijn niet de enige die een 180-graden draai hebben gemaakt in hun filosofie. Was het woord “casual” bij Nintendo in de vorige generatie nog het toverwoord, is het nu de volledig andere kant op gegaan. Gaming-god Shigeru Miyamoto heeft zich uitgelaten over hoe Nintendo nu van plan is om gamers over de streep te trekken om voor de Wii U te gaan.

“Er zijn mensen die, bijvoorbeeld: een film willen kijken, of een dag naar een pretpark gaan. Hun houding tegenover alles is: “ok, ik ben de klant, vermaak me maar”. Ze nemen een passieve houding aan en weten niet dat het veel interessanter is als je een stap verder gaat en jezelf probeert  uit te dagen met meer geavanceerde games.”

Die opmerking slaat haaks op wat Nintendo in de vorige generatie probeerde: de lat expres laag leggen zodat gaming voor iedereen toegankelijk was. Nu lijkt het alsof ze willen bewijzen dat minder toegankelijke en complexere games gelijk staan aan meer plezier. Het doet denken aan de bekende citaat: “if less is more, than more is MUCH more!”.