Mixcder E7 bluetooth hoofdtelefoon
Wie naar een degelijke bluetooth hoofdtelefoon op zoek gaat, komt al snel bij merken als Bose en Sennheiser uit. Prijzen van dergelijke merken pieken al snel tegen de 300 euro aan voor een consumentenversie, helemaal als je op zoek bent naar een exemplaar dat ook nog eens over technieken als Active Noise Cancelling beschikt. Het feit dat het relatief onbekende Mixcder dan ook met een bluetooth hoofdtelefoon voor 50 euro op de markt kwam, wekte dan ook onze interesse. Tijd om te kijken of deze prijs goedkoop of uiteindelijk duurkoop is.
Toen ik de Mixcder E7 voorbij zag komen op Amazon, waren mijn verwachtingen niet heel hoog. Hoeveel kwaliteit kun je immers krijgen voor net geen 50 euro? Collega’s en vrienden zweren bij de Bose QuietComfort-serie hoofdtelefoons, maar die gaan al gauw richting de 350 euro. Geld wat niet iedereen zomaar over heeft voor een hoofdtelefoon, helemaal als oordopjes van 30 euro voor veel mensen al volstaan.
Niet trebble maar troebel
Een hoofdtelefoon koop je voor een aantal redenen: je wilt een betere ervaring dan met de oordopjes die bij je smartphone zitten, je wilt jezelf beter af kunnen sluiten van je omgeving of je wilt muziek beluisteren zoals deze bedoeld is. De Mixcder kan je bij twee van de drie zaken verder helpen, maar laat op de laatste wat steken vallen.
De E7 beschikt over 40 mm drivers, die er voor zorgen dat muziek luid genoeg door je hoofdtelefoon kan knallen om al het omgevingsgeluid weg te drukken (en je gehoorschade aan te brengen). Het geluid wat uit de schelpen komt klinkt echter altijd een beetje dof, alsof er nog een laag geluiddempend materiaal tussen zit.
Dit verlies aan kwaliteit merk je vooral bij de hoge en middentonen: hoge noten van een gitaar, het schelle van een trompet of de stem van je favoriete artiest. Het klinkt allemaal troebeler dan dat je gewend bent. Daarentegen worden de lage tonen juist weer erg geaccentueerd, waardoor je de baslijn lekker door je hoofd voelt gaan.
Stem je verwachtingen af
Met de Mixcder E7 krijg je dus niet een ervaring die je wel krijgt bij een hoofdtelefoon van 300 euro, maar dat is natuurlijk ook niet heel raar. Je betaalt immers maar een zesde van dat bedrag en als je dat in je achterhoofd houdt, is de audiokwaliteit zeker acceptabel. Helemaal voor wanneer je hem op hebt tijdens het werk of tijdens het forenzen van en naar werk, je opleiding of de sportschool.
Hoewel de audiokwaliteit dus in de lijn der verwachtingen ligt, stijgt de bouwkwaliteit daarboven uit. De hoofdtelefoon is voor het grootste gedeelte gemaakt van kunststof, maar voelt stevig aan. Daarbij is de hoofdtelefoon te verstellen via aluminium rails die binnenin zitten in segmenten van een halve centimeter, zodat ze altijd comfortabel om je hoofd zitten.
Daarbij gaat de hoofdtelefoon ook niet klemmen op je oren, iets waar veel hoofdtelefoons last van hebben vooral in langere luistersessies. Ze sluiten het geluid om je heen goed af, maar vallen niet direct van je oren als je een keer iets te wild omdraait. De met nep leer beklede oorkussens kunnen wel wat warm aanvoelen, dus als je snel zweet, kan het misschien wat klam worden.
(Te) actieve noise cancelling
Wat deze hoofdtelefoon moet onderscheiden van zijn directe competitie, is Active Noise Cancelling. Hierbij luistert de hoofdtelefoon naar je omgeving en probeert deze de omgevingsgeluiden te compenseren waardoor je ze niet meer zou moeten horen. Vooral de eerder genoemde Bose QuietComfort 35 blinken hier in uit, maar ook Sony heeft recentelijk zeer goede modellen op de markt gebracht.
In het geval van de Mixcder E7 is het echter vooral een leuk idee, wat maar matig tot uitvoering wordt gebracht. Wanneer je het aanzet, merk je inderdaad dat lage tonen uit het omgevingsgeluid worden gefilterd. Dit lijkt echter ook direct te gebeuren bij de muziek die je op hebt staan, waardoor het hele geluidsprofiel van de hoofdtelefoon heel vlak en vervormt lijkt. Een persoonlijke vriend en audio expert gooide de hoofdtelefoon bijna van zijn hoofd af toen de Active Noise Cancelling aan ging. Ons advies is dan ook dat je deze beter gewoon uit kunt laten.
Voor een dubbeltje op de eerste rang
Wanneer ik producten op Amazon bestel, heb ik daar vaak niet extreme verwachtingen bij. Het is altijd maar de vraag of er een verpakking om het product heen zit en zit er een verpakking bij, dan is deze vaak in het Chinees. Dit is bij de Mixcder zeker niet het geval: hoewel de doos waarin de hoofdtelefoon niet heel spannend is, was ik aangenaam verrast toen diezelfde doos open ging.
De E7 wordt namelijk geleverd in een luxe harde case om je hoofdtelefoon in te bewaren. Dit is ideaal wanneer je hem regelmatig mee in je tas neemt naar bijvoorbeeld werk, of gewoon onderweg in het openbaar vervoer. Daarbij levert Mixcder ook een micro-usb oplaadkabel en een 3,5 mm naar 3,5 mm kabel zodat je de hoofdtelefoon ook ‘ouderwets’ met bijvoorbeeld je telefoon of laptop kunt verbinden.
Opvallend genoeg is er in de case gekozen voor een elastiek dat de hoofdtelefoon op zijn plaats moet houden wanneer je deze in je tas slingert. Dit is echter meer last dan handigheid, omdat de scherpe hoeken van de hoofdtelefoon hier te makkelijk achter blijven hangen. Na verloop van tijd kies je er dan ook al snel voor om hem gewoon op het elastiek te leggen.