Microsoft’s E3 extravaganza

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Microsoft’s E3 extravaganza

Na een knallende Electronic Arts met EA Play 2017 op zaterdag, besloot Microsoft dat het wel een tandje harder kon. Niet alleen kwam de ontwikkelaar met de volledige onthulling van hun nieuwe Xbox One X (voorheen bekend als Project Scorpio), maar propten ze ook nog eens 42 games in hun show. We maakten een overzicht van de belangrijkste elementen.

Het was natuurlijk het grote onderwerp van de E3 presentatie van Microsoft, nog voordat de presentatie echt was begonnen: Project Scorpio. Het was dan ook meer dan logisch dat Microsoft direct begon met de aankondiging van hun nieuwe console: de Xbox One X.

De nieuwe console: Xbox One X

Dat de console niet als Project Scorpio over de toonbanken zou gaan, wisten we natuurlijk wel. Daarnaast had Microsoft op voorhand al gezegd dat de console binnen de Xbox One line-up zou vallen, dus is de naam voor de console niet heel vreemd. De hardware daarentegen klinkt op het eerste gezicht erg indrukwekkend, helemaal voor de behuizing die het heeft.

De console heeft een unieke chip die Microsoft de Scorpio Engine noemt, gebaseerd op een 16 nm chip met daarop 7 miljard transistoren. Die chip is krachtig genoeg om 6 teraflops aan grafische rekenkracht af te leveren op een snelheid van 1,172 GHz. Daarbij zit er 12 gigabyte aan GDDR5-geheugen in de console, met een memory bandbreedte van 326 gigabyte per seconde. Genoeg dus om de 8 miljoen pixels aan te sturen die er nodig zijn om daadwerkelijk de beloofde 4K-resolutie te halen.

Om dit allemaal een beetje koel te houden, zal de Xbox One X de eerste videogame console worden met een vloeistof gekoelde processor, een systeem dat we natuurlijk al langer kennen uit de pc-wereld, maar nu voor het eerst wordt toegepast op een console. Daarnaast heeft het een volledig nieuw power management-systeem gekregen, vernoemd naar de man die het binnen Microsoft ontwikkelde: het Hobus power management system.

De meest bijzondere prestatie is misschien wel niet de kracht van de console, maar de verpakking waar Microsoft het in stopt. De gigant uit Redmond noemt de Xbox One X de kleinste console die ze tot nu toe gemaakt hebben en is kleiner dan de Xbox One S die vorig jaar op de markt verscheen. De precieze afmetingen zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat die vrij snel zullen volgen.

De Xbox One X zal al op 7 november beschikbaar zijn en ditmaal wereldwijd lanceren. Hopelijk vissen wij Nederlanders deze keer dus niet achter het net. De console komt wel met een stevig prijskaartje. Deze moet op 7 november voor 499 euro in de winkels liggen.

De games: 42 titels in anderhalf uur

Natuurlijk stelt een console zonder games helemaal niets voor en dus pakt Microsoft ook hier groots uit, door maar liefst 42 games te tonen gedurende de anderhalf uur die de gigant over had. Daarbij zijn 22 van de getoonde games exclusief voor de Xbox One en Windows 10-systemen. Tijd dus om daar doorheen te racen.

Om het maar meteen bij racen te houden, pakt Microsoft natuurlijk de kans om het nieuwste deel van de Forza Motorsport-serie aan te kondigen: Forza Motorsport 7. Dat was echter niet het enige dat Microsoft had te onthullen, want in samenwerking met Porsche kreeg het ook de kans om de nieuwe 2018 Porsche 911 GT2RS te tonen aan de wereld; een teken dat de Duitse autofabrikant groot aanwezig zou zijn in de game. De game zelf draait op een strakke 60 frames per seconde. Daarbij worden bekende locaties aangedaan zoals Dubai en de Nürburgring, dit alles met dynamische weereffecten en omgevingen. De game ligt op 3 oktober in de winkels.

https://www.youtube.com/watch?v=Dokpy_KIuyA

Een game die al langer geteased werd, is de nieuwe titel van 4A Games, de studio achter onder andere Metro 2033 en Metro: Last Light. Nu is gebleken dat het gaat om het nieuwste deel in diezelfde serie: Metro Exodus. In een trailer zien we bekende hoofdpersoon Artyom terugkeren, maar ditmaal met een uitgebreider arsenaal waaronder een kruisboog. Ook zien we een hoop nieuwe gemuteerde wezens, zoals enorme ratten, wolven en zelfs beren. De game verschijnt in 2018 exclusief voor pc en Xbox One.

Ubisoft pakte het podium om hun nieuwe Assassins Creed-game te tonen. Een titel waar de afgelopen weken al genoeg over was gelekt: Assassin’s Creed Origins. Centraal in de game staat Bayek, een van de eerste assassijnen. De game zal veel meer low-tech zijn in vergeleken met zijn voorgangers. Zo is er geen mini-map, maar enkel een kompas zoals we dat ook in The Elder Scrolls Skyrim zagen. Daarentegen krijg je wel toegang tot een adelaar, die bestuurd kan worden om omgevingen te verkennen. Gedurende een zeven minuten durende video is de eerste gameplay van de game te bekijken.

Tot groot genoegen van veel gamers maakt PlayerUnknown’s Battlegrounds later dit jaar zijn opwachting op consoles. De game komt later dit jaar exclusief naar de Xbox One, al is een precieze datum nog onbekend. De Xbox One X-versie van de game zal daarnaast verschillende upgrades krijgen om de titel in 4K en HDR te kunnen spelen.

Een opvallende aankondiging is Deep Rock Galactic, een co-op game waarin je de controle neemt over vier Dwarves. Als intergalactische mijnwerkers daal je diepe grotten af op zoek naar goud en andere mineralen, met gevaar voor eigen leven. Opvallend aan de game is de low-poly stijl die is gekozen voor het design van de titel. De game is exclusief voor Xbox One en pc.

Al eerder aangekondigd maar nu eindelijk goed in beeld is State of Decay 2. De sequel op de populaire Xbox 360 zombiegame keert in 2018 terug op Xbox One en pc. Net als in het voorgaande deel moet je zien te overleden te midden van een zombie-apocalyps. Ook deze keer ligt de nadruk naast overleven op het opbouwen van een gemeenschap en die draaiende zien te houden, terwijl hordes zombies je belagen.

Dan is het de beurt aan The Darwin Project. Jethro Tull geeft commentaar bij deze game. Het lijkt een competitieve multiplayer game met een cartooneske stijl. We zien spelers elkaar met pijl en boog en zwaarden te lijf gaan in een besneeuwd landschap. Een perfecte game voor eSports en streaming zoals het er nu naar uit ziet. Wanneer de game in de winkels ligt, is nog onduidelijk.

Natuurlijk krijgt ook Minecraft een flinke upgrade van Microsoft tijdens de E3. Brand Director van de serie Lydia Winters vertelt dat de game vanaf deze zomer cross-play zal worden en dat de community’s op pc, Xbox, VR en mobiele platformen moeiteloos samen kunnen spelen. Ook krijgt de game dit najaar een 4K-update en een nieuwe graphics pack genaamd het Super Duper Graphics Pack. Je verzint het niet.

Hoewel de Xbox One in Japan helemaal niet groot is, weten Japanse games nog wel hun weg te vinden naar de console van Microsoft. Een van de nieuwe titels is Dragonball FighterZ. Deze 3 vs. 3 fighting game laat je met bekende namen uit de Dragonball-serie vechten. Deze keer niet in 3D-omgevingen, maar in klassieke 2.5D arena’s zoals je die ook uit bijvoorbeeld Street Fighter kent.

De MMORPG Black Desert Online maakt ook een consoledebuut op de Xbox One. De game moet begin 2018 beschikbaar zijn voor de console en zal net als zijn pc-versie geen abonnement vereisen. Of de consoleversie verschilt van zijn pc-variant is nog niet bekend.

Een futuristisch Tokio staat centraal in The Last Night. Hoewel er nog maar weinig bekend is over de nieuwe game van An Odd Tale, lijkt het een bijzondere pixelated stijl te krijgen. De game zal exclusief voor Xbox One en pc verschijnen, al is niet bekend wanneer.

Nog een bijzondere getimede exclusive voor de console is de 2D platformer The Artful Escape. Gebaseerd op het leven van een muzikant in de jaren ’60 en ’70 lijkt een bijzondere trip centraal te staan.

Bandai Namco toonde beelden van de Dark Souls-achtige JRPG Code Vein, al bleef het hier bij een enkele trailer met wat gameplay-elementen. De game moet in 2018 verschijnen en komt ook in hoge kwaliteit naar de Xbox One X.

Hoewel het al langere tijd stil was rondom de game, is Sea of Thieves nog altijd in ontwikkeling. In deze shared world adventure game bestuur je samen een schip. De gameplaybeelden tonen eerst 2 spelers die samen een scheepswrak looten. Als ze het wrak verlaten, ontsnappen ze ternauwernood aan een haai. Vervolgens varen ze verder naar een eiland. Daar nemen ze het op tegen skeletten en moeten op zoek naar een schat. Ze vinden steeds nieuwe aanwijzingen om verder te komen door een grottenstelsel. Als ze de schat eenmaal hebben, worden ze wederom aangevallen door skeletten en weten ze te ontkomen. Eenmaal terug op het schip breekt er een storm uit en worden ze aangevallen door een vijandig schip. Je kunt jezelf met een kanon naar het vijandige schip lanceren. Begin 2018 komt de game uit.

Ook het ruimtemysterie Tacoma is nog altijd in ontwikkeling en moet in augustus verschijnen. Dat bleek tijdens een nieuwe trailer van de game. De titel zal een timed exclusive zijn voor Xbox One en pc.

Super Lucky’s Tale is een nieuwe game van Playful Corp. De serie kennen we al van een Oculus Rift-exclusieve titel, maar maakt nu zijn opwachting op de Xbox One en pc. De game is net als het origineel een 3D platformer en zal op 7 november in de winkels liggen.

Eén van de titels waar veel Xbox-gamers al een tijdje naar uitkijken is Cuphead. De game gebaseerd op cartoons uit de jaren ’30 heeft eindelijk een releasedatum gekregen. De titel verschijnt op 29 september voor Xbox One en pc.

https://www.youtube.com/watch?v=k_9fG8hPCi0

Professioneel muscle-head Terry Crews maakt ook zijn opwachting tijdens de presentatie in een nieuwe trailer voor Crackdown 3. Hoewel het heel lang stil was rondom de game, blijkt de game volop in ontwikkeling te zijn. De titel verschijnt tegelijk met de Xbox One X op 7 november dit najaar.

Om een beetje tijd te besparen heeft Microsoft een gedeelte van de aankomende games in een mooie super-cut geplaatst. Namen als Osiris New Dawn, Raiders of the Broken Planet, Strange Brigade en Fable Fortune kwamen in hoog tempo voorbij. We snappen wel dat ze aan 42 titels kwamen.

Terug naar losse trailers. Een game met een unieke stilistische aanpak is Ashen, een co-op game waarin je samen verschillende dungeons verkent. Opvallend is dat de spelers uit de game geen gezichten hebben, maar wel allemaal een eigen stijl. De game verschijnt als eerste voor Xbox One en pc, maar wanneer is niet bekend.

Life is Strange krijgt een prequel in de vorm van Before The Storm. De game zal niet ontwikkeld worden door Dont Nod, maar door Deck Nine. Net als het origineel zal de game episodisch zijn, maar ditmaal uit drie afleveringen bestaan. De eerste aflevering verschijnt op 31 augustus.

Middle Earth: Shadow of War kreeg uitgebreid de aandacht tijdens de presentatie. In een gameplay trailer zien we nieuwe onderdelen van het Nemesis-systeem. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verzamelen van volgelingen, door de orc te domineren en ze te dwingen in je leger aan te sluiten. Een ander belangrijk element zijn de enorme forten die je met je leger aan orcs kunt aanvallen en veroveren.

Na het geweld van Shadow of War is het tijd voor iets ingetogener: Ori and the Will of the Wisps. Vergezeld door prachtige pianomuziek zien we een magisch bos met reusachtige padden, spinnen en andere wezens. De sequel op de bijzondere indie-titel zal exclusief op de Xbox One en pc verschijnen, al is het nog niet bekend wanneer.

Microsoft sluit de presentatie af met de nieuwe serie van Bioware: Anthem. Na de aankondiging tijdens de presentatie van EA zien we bij Microsoft nu de eerste beelden van de game. In de game kruip je in de huid van een freelancer. In de open wereld maak je gebruik van exosuits die de naam Javelins dragen, welke in verschillende klassen zijn ingedeeld. Zo is de collosus een enorme tank, terwijl de ranger gebalanceerd is. De eerste beelden zien er fenomenaal uit, maar het blijft altijd maar de vraag hoe dit in de praktijk zal zijn.

De services: niet nieuw, wel verbeterd

Natuurlijk spreekt Microsoft graag over zijn verschillende diensten, maar was dit jaar verrassend stil over zijn verschillende services. De enige grote aankondiging door de uitgever was dat naast Xbox 360-games ook de originele Xbox-titels backwards compatible worden vanaf dit najaar. Een van de games is de klassieker Crimson Skies.

Ook krijgen verschillende games een gratis 4K-upgrade voor de Xbox One X. First-party titels Gears of War 4, Forza Horizon, Halo Wars 2, Killer Instinct en Minecraft krijgen de upgrade, maar ook verschillende third-party titels doen mee.


Twee uur aan nieuwe hardware en nieuwe content, genoeg om ons de komende tijd bezig te houden. Wat was jouw favoriete moment uit Microsoft’s presentatie? Laat het ons weten in de reacties.