Microsoft update blokkeert Safedisc games

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Microsoft update blokkeert Safedisc games

Microsoft heeft een update vrijgegeven voor Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 waardoor Safedisc niet meer ondersteund wordt. Safedisc was een populaire manier van DRM bij oudere games.

Een aantal jaar geleden waren bijna alle uitgevers bezig hun games te voorzien van DRM (digital rights management). Dat was niet alleen vervelend voor de mensen die games legaal kochten vanwege de toegevoegde controles, maar nu lijken sommige van die games ook nog eens onspeelbaar te worden. Microsoft heeft een nieuwe update uitgebracht voor alle Windows-besturingssystemen die nog ondersteund werden. Die update zorgt ervoor dat alle games die gebruikmaken van de Safedisc DRM niet meer zullen werken. Die vorm van DRM wordt al een lange tijd niet meer gebruikt, maar als je (fysieke) games in je verzameling hebt die daar gebruik van maken, ben je de pineut.

Mocht je games hebben die gebruikmaken van Safedisc, hoef je ze niet weg te gooien, aangezien Microsoft wel een oplossing heeft voor het probleem. De vraag is alleen of het de moeite waard is. De pagina met instructies is hier te vinden.

Het kan inmiddels gezegd worden dat games voorzien van DRM geen groot succes was. Toen de industrie gebukt ging onder de hoge piraterij van software was DRM de oplossing voor veel uitgevers om ervoor te zorgen dat alleen officiële games werden gebruikt. Met de komst van digitale winkels zoals Origin en natuurlijk Steam is DRM niet meer nodig, omdat die services genoeg bescherming bieden.