Microsoft recht haar rug

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Microsoft recht haar rug

Men zegt heel vaak dat de eerste indruk het allerbelangrijkste is in bijna elke situatie. Op je eerste date,  in een sollicitatiegesprek en dus ook bij de onthulling van je nieuwe console. Het is heel lastig om een slechte eerste indruk weer ongedaan te maken en daar is Microsoft ook achter gekomen met de Xbox One. Bij de onthulling van de console drie jaar geleden ging het helemaal mis en de publieke opinie maakte gehakt van de plannen van Microsoft.

Tweedehands games zouden niet meer te spelen zijn zonder het volledige bedrag er opnieuw voor neer te leggen, de One zou niet werken zonder een constante internetverbinding en de Kinect, die eigenlijk niemand wilde hebben, was verplicht. De Xbox One leek meer een settopbox dan een gamingplatform en tijdens de onthulling kregen we maar heel weinig games te zien. Toen ook nog bleek dat de release met een jaar werd uitgesteld in veel landen, waaronder Nederland en België, terwijl andere landen al wel met de console aan de slag konden, was het kwaad al geschied. Vooral in ons eigen kikkerlandje.

De concurrentie van Sony deed er nog een schepje bovenop door de PlayStation 4 honderd euro goedkoper te maken dan de Xbox One en er werd zelfs een redelijk hilarisch filmpje de wereld in gestuurd waarin Adam Boyes en Shuhei Yoshida Microsoft te kakken zetten omtrent het beleid van tweedehands games. De eerste twee jaar werd heel duidelijk dat Microsoft zwaar het onderspit moest delven. Zelfs in landen waar de consoles van Microsoft het traditioneel beter doen dan die van Sony werd de PlayStation 4 veel meer verkocht dan de Xbox One.

In maart 2014 doet Microsoft een meesterzet door Phil Spencer de leiding te geven over de Xbox-divisie. Een man die niet alleen een zakenman is, maar ook een gamer in hart en nieren met een gunfactor. Iemand die zich beter kan inleven in zijn doelgroep dan de bobo’s die het slordige beleid hadden uitgestippeld dat leidde tot die dramatische eerste indruk. Op de E3 van vorig jaar begon Microsoft eindelijk met een tactiek die werd omarmd door de gamers. Een stortvloed aan exclusieve games kwam langs: Gears of War 4, Scalebound, Forza 6, ReCore en een jaar later werd het lijstje nog langer met Sea of Thieves, Forza Horizon 3, Dead Rising 4 en State of Decay. Een deel van deze games zijn recent uitgekomen en hebben stuk voor stuk lovende recensies gehad.

Phil Spencer Column

De gamer lijkt weer het hoofddoel te zijn en dit werd verder bevestigd door de Xbox One backwards compatible te maken. Mensen die een flinke collectie games voor de 360 hebben, kunnen een deel van die games op hun gloednieuwe Xbox One spelen. Een wens die bij elke nieuwe generatie hardop wordt geuit door de community en Microsoft heeft hier deze keer naar geluisterd, in tegenstelling tot de concurrentie. De hardware die dit jaar is onthuld, helpt Microsoft nog verder uit het dal te kruipen. De Xbox One S heeft ervoor gezorgd dat Microsoft nu al drie maanden op rij meer consoles over de toonbank heeft zien gaan dan Sony. Ook de maand september waarin de PlayStation Slim is uitgekomen, is naar team Xbox gegaan.

Microsoft krabbelt op en dat heeft het voor een deel te danken aan zichzelf, maar ook aan de houding van Sony. Ze lijken lui te zijn geworden door de enorme voorsprong op de Amerikaanse gigant. Het lijkt een beetje op countervoetbal dat niet lekker wordt uitgespeeld door Sony. Ze geven Microsoft de bal en die komen met mooi combinatievoetbal, terwijl Sony in de tegenaanval steeds buitenspel staat. Voor de kleinere versie van de PlayStation is weinig reclame gemaakt en is ook amper kleiner in tegenstelling tot de Xbox One S die er veel strakker uitziet en met HDR en 4K-video ook nog eens extra opties bevat. Qua exclusieve games heeft Sony de afgelopen tijd én de komende maanden weinig te bieden, terwijl Xbox de ene na de andere exclusive uitbrengt, die bijna allemaal fantastisch worden ontvangen.

Gears of War 4 - Gamecensor

Of Microsoft deze goede lijn kan doortrekken gaat afhangen van de toekomstige games en vooral van Project Scorpio. Op de E3 werd een waar consolemonster beloofd voor volgend jaar. Sony heeft de concurrentie in de vorm van de PlayStation Pro al klaar voor aankomende maand, maar ook dat is lang niet zo overtuigend als de beloftes en het kekke marketingfilmpje die in LA werden gepresenteerd door Microsoft. Het lijkt vrijwel onmogelijk om de enorme achterstand op Sony goed te maken, maar Microsoft is weer op de goede weg en die slechte eerste indruk zijn we al zo goed als vergeten. Ik in ieder geval wel.