Microsoft ambieerde samenwerking met Nintendo en Sony

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Microsoft ambieerde samenwerking met Nintendo en Sony

Nog voordat Microsoft aan de originele Xbox begon te werken had de grootmacht plannen om met Sony en Nintendo in zee te gaan. Volgens de mede-bedenker van de Xbox, Ed Fries, is Microsoft begonnen met het ontwikkelen van een eigen console omdat beide partijen het aanbod afsloegen.

Dit kwam aan het licht gedurende de meest recente aflevering van IGN Unfiltered, waarin Fries werd gevraagd of Microsoft ooit heeft overwogen Nintendo over te nemen. Daarop gaf Fries aan ooit bij Nintendo te hebben aangeboden om de software en het netwerk onder hun hoede te nemen, zodat Nintendo zich kon toeleggen op de hardware. Iwata en zijn partners hadden daar alleen geen interesse in.

Toen we voor het eerst begonnen te denken over Xbox hebben we een gesprek gehad met Iwata en anderen en zeiden we: “Dit willen we doen. Is een partnerschap mogelijk? Kunnen we hier samen aan werken?” Technisch gezien zeiden ze nee.

Om hun geluk verder te beproeven stelde volgens Fries de toenmalige topman van Microsoft, Bill Gates, de heren van Sony hetzelfde voor.

Daarna ging Bill in gesprek met Sony. Dezelfde deal. “Kunnen we samenwerken? Is een partnerschap mogelijk?” Ze zeiden nee.

Terugkomend op de vraag of Microsoft ooit Nintendo heeft willen overnemen, gaf Fries een helder antwoord. Volgens hem heeft hij nooit iets gehoord over een geplande overname van de Japanse fabrikant. “Als iemand ooit heeft gedacht om Nintendo over te nemen, dan heb ik er in ieder geval nooit iets over gehoord”, aldus Ed Fries.