Metal Gear Solid in chrono(n)logische volgorde

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Metal Gear Solid in chrono(n)logische volgorde

Met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain lijkt er jammer genoeg een einde te zijn gekomen aan het meeslepende verhaal van Big Boss, maar lijken daarbij ook antwoorden te zijn gegeven op vragen waar Solid Snake ons mee opscheepte. Kenners zullen niet ontkennen dat de Metal Gear-serie nu niet bepaald de gemakkelijkste kost is om je in te verdiepen, wat waarschijnlijk grotendeels te danken is aan de chronologie van de hele saga. Want zeg zelf: Big Boss, Solid Snake, Liquid Snake, Zero, Ocelot, Dr. Strangelove en diverse Emmerichs passeerden allen de revue, om over alle types Metal Gear nog maar te zwijgen. Hoog tijd om eens wat orde in de zaak te scheppen.

Om de verwarring maar meteen te zaaien beginnen we in het jaar 1964, het jaar waarin Metal Gear Solid 3: Snake Eater zich afspeelt en een Amerikaanse agent met de codenaam ‘Naked Snake’ uitgezonden wordt door zijn commandant Major Zero om wat zaakjes recht te zetten, zaakjes die gedurende de Koude Oorlog door de Cuban Missile Crisis in gang zijn gezet. De wereld staat op het punt om zich in een nucleaire oorlog te storten, waarbij de Russische kolonel Volgin de touwtjes in handen lijkt te willen nemen. Naked Snake’s missie is als volgt: vernietig de Shagohod, een superwapen dat de balans tussen de VS en de U.S.S.R behoorlijk weet te verstoren, schakel kolonel Volgin uit en het executeer ‘The Boss’, Snake’s mentor, die lijkt te zijn overgelopen naar de Russische kant. Achteraf blijkt niets minder waar en brengt The Boss het ultieme offer.

metal gear snake eaterHet is ruim tien jaar later dat Naked Snake, die inmiddels is gepromoveerd tot Big Boss, besluit zijn oude commandant Zero te verlaten om zelfstandig verder te gaan. Samen met zijn eigen rekruten stort hij zich in een reeks gebeurtenissen die we kennen uit Metal Gear Solid: Peace Walker, vernoemd naar het volgende stuk staal der verdoemenis. Big Boss krijgt, tezamen met zijn rechterhand Kazuhira Miller, een opdracht van een professor en zijn student Paz Ortega, die beweren hinder te ondervinden van een militantengroep die door het leven gaat als de Peace Sentinels, die later onderdeel van de CIA blijken te zijn. Wetende dat de professor zelf een lid van de KGB is, gaat Big Boss ook pas akkoord wanneer hij een boodschap van de doodgewaande Boss hoort.

Het is gedurende deze missie dat Big Boss oog in oog komt met Peace Walker, een tweepotige nucleare tank ontworpen door Dr. Huey Emmerich en Dr. Strangelove, waarvan de laatste obsessievelijk gedrag vertoont in het recreëren van een virtuele vorm van The Boss. Ze is daarmee zo ver gegaan dat ze de A.I. van Peace Walker vrijwel alle trekjes van The Boss heeft meegegeven, wat de stem in de boodschap verklaarde. Uiteindelijk wacht Big Boss een felle strijd tegen Peace Walker, die hij niet gewonnen krijgt. Het lijkt dan de A.I. zelf te zijn die ervoor zorgt dat de wereld het noodlot bespaard blijft, wanneer deze Peace Walker naar de bodem van Lake Nicaragua stuurt.

,etal gear peace walkerDeze gebeurtenissen lijker ervoor te zorgen dat Big Boss al het vertrouwen in regeringsinstanties verliest en zich wil verzekeren van een eigen leger, inclusief een eigen Metal Gear. In opdracht van Big Boss bouwen Huey Emmerich en Dr. Strangelove Metal Gear ZEKE, die heel onfortuinlijk door Paz wordt gestolen. Paz blijkt loyaal te willen blijven aan Zero’s groepering Cipher en tracht Big Boss over te halen om terug te keren naar zijn voormalige commandant. Big Boss voelt er niets voor en voelt zich daardoor verplicht om de strijd aan te gaan met Metal Gear ZEKE, waarbij deze vrijwel geheel lijkt te exploderen en Paz op onverklaarbare wijze nooit meer terug gevonden wordt. Ondanks de enorme schade die hij ZEKE toebrengt, weet Big Boss nog te redden wat er te redden valt en kan hij samen met Emmerich en Strangelove ZEKE weer enigszins oplappen, ook al is het zeker dat Zero het hier absoluut niet bij zal laten zitten.

Veel rust lijkt Big Boss niet te krijgen, gezien het nog geen jaar later is wanneer de gebeurtenissen uit Metal Gear Solid V: Ground Zeroes zich voltrekken. Paz lijkt de vernietiging van ZEKE te hebben overleefd en te zijn gered door een visser, om daarna meteen te worden ingerekend door Cipher, die haar meenemen naar een basis genaamd Camp Omega voor verhoor. Terwijl de thuisbasis van Big Boss, Mother Base, op de nominatie staat om geïnspecteerd te worden door de International Atomic Energy Agency (IAEA) vanwege geruchten omtrent ZEKE, tracht Chico, een jongen die eerder door Big Boss gered werd, voor complicaties te zorgen. Persoonlijke gevoelens voor Paz doen Chico besluiten Paz te bevrijden uit Camp Omega, waarbij hij zelf ook gevangen wordt genomen. Martelingen volgen voor Paz en Chico, waarbij de nodige gevoelige informatie over Mother Base wordt prijsgegeven.

metal gear ground zeroesTerwijl de IAEA zich opmaakt voor een bezoek aan Mother Base besluit Big Boss zelf het heft in handen te nemen en af te reizen naar Camp Omega, om daar Paz en Chico te bevrijden. Hoewel hij daarin slaagt, ontdekt hij gedurende de helikopterrit terug dat Paz operatief explosieven ingebracht heeft gekregen, welke onderweg verwijderd worden. Bij terugkomst op Mother Base lijkt de IAEA zo goed als klaar te zijn met hun onderzoek. Het is precies op dat moment dat duidelijk wordt dat dit onderzoek nep is en dat de IAEA eigenlijk een geheim Special Forces-team genaamd XOF is. De vondsten van XOF, alsook de eigenhandig uitgevoerde missie van Big Boss, doen hun leider Skull Face besluiten Mother Base in zijn totaliteit te vernietigen. Een tweede, niet opgemerkte, bom in het lichaam van Paz wordt tot ontploffing gebracht, waarbij Big Boss dankzij het offer van een lid van de medische staf ‘slechts’ zwaargewond en comateus achterblijft, een coma waar Big Boss negen jaar in zal blijven, tot de gebeurtenissen van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Omdat we jullie als liefhebbers van Metal Gear niet met onaangename spoilers willen bekogelen zullen we de synopsis van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain hier niet publiceren. Het is geheel aan jou om dit verhaal zelf te laten ontrafelen, voor zover je dat nog niet hebt gedaan. Een ding staat vast: de gebeurtenissen die plaatsvinden in The Phantom Pain zullen wat meer inzicht bieden in de synopsis die we je volgende week gaan bieden, wanneer we wat dieper ingaan op de games waarin ‘een zoon van Big Boss’, Solid Snake, de hoofdrol vertolkt.

Sorry to keep you waiting…