Mega Man Legacy Collection – ‘Mega Man = Mega Moeilijk’

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Mega Man Legacy Collection – ‘Mega Man = Mega Moeilijk’

Tegenwoordig betichten gamers ontwikkelaars ervan dat men niet echt meer de moeite neemt om nog enige uitdaging in hun games te stoppen. Games zijn vaak “te makkelijk” en “snel uit te spelen” en daardoor rijp voor de budgetbak. Wanneer we deze generatie vragen welke game nog wel echt uitdaging biedt, dan zul je gauw titels als Dark Souls en Bloodborne tegenkomen. Maar gamers van een generatie terug weten wel beter, want in de hoogtijdagen van de 8-bit consoles piepten we wel anders. Weet je wat moeilijk is? Mega Man.

Nu leek het Capcom eens hoog tijd worden om die Dark Souls-generatie eens echt te laten zien wat bikkelen is, door ze te introduceren met de Mega Man Legacy Collection, een mooi betaalbaar bundeltje van de eerste zes Mega Man games die hun gloriedagen kenden in de jaren ‘80 en ‘90, toen het gros van de eerdergenoemde schare nog in luiers lag. Vergeet oneindig veel ‘continues’ en ‘eventjes je health regeneraten om een hoekje’, tijdens het spelen van Mega Man kon je maar beter megagoed opletten, of lekker het level opnieuw doorlopen, telkens weer.

megaman1

Afijn, de Mega Man Legacy Collection brengt dus de eerste zes delen van de franchise naar de huidige generatie console en pc, zonder dat er werkelijk getornd is aan de originele games. Mega Man is simpelweg zo’n game waar je dat ook niet bij moet doen, gezien de games een bijna legendarische status hebben bij velen, iets waar je dus niets aan dient te veranderen. Grafisch is de gehele collectie dus nog steeds in de 8-bit stijl, waarbij ook het iconische geluid van destijds niet mag ontbreken. De enige toevoeging die Capcom aan het grafische aspect heeft gedaan zijn enkele filters, zoals een monitor of tv filter, en een border in stijl gezien je de game misschien niet altijd in full screen wil spelen.

Buiten deze tweaks om is Mega Man dus geheel intact gebleven, met tamelijk simpel ogende levels, tot je ze begint te spelen. Laat het nu namelijk zo zijn dat aan het eind van ieder level een pittige boss je opwacht, mits je het met het aantal levens wat je krijgt redt tot deze boss. Heb je de skills, of gewoon het geluk, dat je het einde wel haalt en de boss verslaat, dan krijg je de eer om zijn vaardigheid over te nemen en te benutten in het volgende level om te zien of je daar net zoveel gelukt hebt. Om de huidige generatie toch nog een beetje tegemoet te komen, kent de Mega Man Legacy Collection wel per level één restore point, zodat je niet net als vroeger een heel password hoefde te noteren. Consider yourselves lucky youngsters.

MegaManLegacycollection_02

Voor de kenners onder ons zal Mega Man Legacy Collection een waar feest van herkenning zijn, hun eraan herinnerend dat je weinig opsmuk nodig had om een vermakende game neer te zetten. Hoewel het 8-bit tijdperk slechts beperkte middelen verschafte om alles heel divers te maken, wist men er toentertijd al voor te zorgen dat ieder level, en daarmee ook iedere eindbaas, uniek en anders aanvoelde. Zonder allemaal flashy moves en high-tech snufjes wist Mega Man het je toch vaak verdraaid moeilijk te maken, te danken aan tactisch geplaatste vijanden en elementen die je timing en precisie op de proef wisten te stellen.

Omdat een collectie als deze niet compleet is zonder wat extra leuke features is de Mega Man Legacy Collection aangevuld met een uiterst handige en mooi uitgevoerde database. Hierin wordt vrijwel alles van A tot Z verteld over alles en iedereen in het universum van Mega Man 1 tot en met 6, wat waarschijnlijk vooral een welkome aanvulling vormt voor de ware fans. Kun je eindelijk eens rustig nalezen hoe het nou helemaal zit met die ene vijand die je het bloed onder je nagels vandaan wist te halen, en dat misschien wel weer gaat doen.

megaman3

Om vooral deze laatste groep extra te verwennen, heeft Capcom ook een uitdagende reeks time-trial challenges verwerkt in deze ultieme collectie,  die zelfs de meest geharde Mega Man-veteranen weer eventjes laten zwoegen voor een positieve uitkomst. Als beloning daarvoor worden de beste tijden, alsook de beste runs, gepubliceerd, zodat je altijd nog eens kan terugkijken hoe een ander het er vanaf bracht en hoe deze schijnbaar onmogelijke uitdagingen trotseerde.

Kortom, denk jij een echte Mega Man fan te zijn, of wil je gewoon eens first hand ervaren hoe moeilijk games vroeger waren? Voor een prikkie heb je zes kneiters van klassiekers in huis waar je absoluut niet in een paar uurtjes doorheen fietst, mits je natuurlijk een natuurtalent of een ervaren Mega Man veteraan bent. Kun je verschrikkelijk slecht tegen je verlies en ben je een notoire ragequitter, dan doe je er goed aan om eerst een cursus woedebeheersing te volgen of je controller of toetsenbord driedubbel in de noppenfolie te wikkelen, want Mega Man is geen gevalletje appeltje-eitje.