May the Fourth be with you

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
May the Fourth be with you

De vierde dag van mei is een speciale dag voor de wereld. Voor Nederland is dit de dag van de Nationale Dodenherdenking, wat natuurlijk een somber thema is. Voor Star Wars-fans is het echter een feestelijke dag, want het is natuurlijk ook Internationale Star Wars-dag. May the Fourth be with you!

Sinds de eerste Star Wars-films in de jaren zeventig is de franchise uitgebouwd tot een imperium aan Star Wars-gerelateerde boeken, games, comics, figurines en bordspellen, allemaal vol met memorabele gebeurtenissen. Ter viering van deze bijzondere dag vragen we onze redactie wat hun favoriete moment is uit de geschiedenis van Star Wars!

Robert

Mijn favoriete moment heeft gek genoeg weinig met de films te maken, maar met het eerste Star Wars-boek dat ik ooit las: Darth Bane: Path of Destruction. Niet alleen kwam ik er door dit boek achter dat er een heel universum aan boeken om de films heen bestond, maar ook dat er meer was dan alleen die slappe Jedi-verhalen uit de films.

Star Wars 
 Pixel Vault

De Darth Bane Trilogy vertelt namelijk een verhaal over de Force vanuit het oogpunt van de Sith en laat een belangrijk stukje geschiedenis van de Dark Side zien. Een verademing na al dat gebakkelei tussen die arrogante ruimtemonniken uit de films. De Sith weten namelijk wel hoe ze de volle potentie van de Force kunnen benutten en omarmen hun passies in plaats van ze te onderdrukken en zichzelf een vals beeld van vrede voor te houden. Of zoals Darth Bane het zou zeggen: Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken. The Force shall free me.

Rohald

Mijn favoriete moment uit de Star Wars-franchise komt uit de slechtste Star Wars-film: The Phantom Menace. Voor mij was dit mijn eerste ervaring met Star Wars, waarbij we met het hele gezin naar de bioscoop gingen om dit spektakel te bezichtigen. Hoewel ik als jong mannetje nog niks begreep van oorlogen, blokkades en verdragen, keek ik mijn ogen uit bij het geweldige gevecht tussen Qui-gon en Obi-wan tegen Darth Maul. De setting, de emoties, de choreografie en het sterven van mijn favoriete Jedi Qui-gon maken dit een bijzondere herinnering uit mijn jeugd.

Jermaine

Voor mij is dit alsof je moet zeggen welke van je kinderen je favoriet is. Er zijn genoeg mooie momenten om uit te kiezen en nu kan ik natuurlijk alle gevechten opnoemen of de onthulling van Darth Vader, maar toch kies ik iets heel anders. Net zoals Rohald ga ik even terug naar mijn kindertijd waar ik A New Hope voor het eerst zag. Buiten dat ik in mijn broek scheet voor Darth Vader vond ik de stormtrooper supervet. Ik was geobsedeerd aan het staren bij elke scène waar deze witte pantser dragende soldaten voorbijkwamen.

Star Wars 
 Pixel Vault

Hoewel ze er intimiderend uitzagen, konden ze voor geen meter schieten en zorgen ze voor meerdere komische momenten. Mijn favoriete moment is dan ook de blooper in A New Hope die tot op de dag van vandaag nog te zien is en zelfs een hele fanbase heeft gekregen: de stormtrooper genaamd TD-110 die zijn hoofd stoot tegen de schuifdeur in de Death Star. Hij heeft zelfs een hoofdstuk in het nieuwe Star Wars-boek gekregen: From a certain point of view.

Ravenna

Een lange tijd geleden werd ik als klein meisje voor de tv gezet om Star Wars te kijken met mijn neefjes. Dit was het moment waarop ik nachtmerries kreeg van kleine mannetjes in jasjes die me achtervolgden en “Utinni” riepen. Zo’n vijf jaar na mijn nachtmerries ben ik nog eens in de films gedoken en ik was verkocht. Star Wars is voor mij een reeks die mijn interesse in het heelal en de ruimte heeft opgewekt, maar helaas, toen ik erachter kwam dat er niet zoveel avontuur te beleven viel in de ruimte, is deze interesse een beetje weggezakt.

Mijn favoriete Star Wars-film is toch wel A New Hope. Ik ben van Jawafoob naar Jawafiel gegaan en ik heb jarenlang “Utinni” als ringtone gehad. Ook heb ik een favoriet boek van Star Wars waar de meest inspiratievolle quote in staat die ik ooit heb gelezen: “Beep, ooh, beep, beep, beep, squeak.” – R2-D2 (Verily, A New Hope – William Shakespeare’s Star Wars by Ian Doescher). Deze wijsheid wilde ik graag met jullie delen.  May the Fourth be with you.

Star Wars 
 Pixel Vault

Ernö

Een moment uit de prequels kiezen is misschien niet wat de meesten zullen verwachten. Toegegeven, het zijn geen fantastische films. Als er echter iets is wat er altijd uit springt in de prequels, en in het bijzonder in Revenge of the Sith, dan is het de performance van Ian McDiarmid (Chancellor Palpatine/The Emperor). Die man speelt iedere andere acteur volledig van het scherm af. Mijn favoriete scène met hem is wanneer Anakin en Palpatine praten over Darth Plagueis. Wij als geleerde kijkers weten al lang en breed dat Palpatine stiekem een Sith Lord is, maar Anakin heeft nog geen idee. Dit is het eerste moment dat Palpatine een tipje van de sluier oplicht voor Anakin terwijl hij hem tegelijkertijd keihard manipuleert!

Je hebt het gevoel dat Palpatine elk woord uiterst zorgvuldig kiest en precies aan het berekenen is wat voor impact zijn woorden op Anakin hebben. Ik ben altijd weg geweest van de manier waarop McDiarmid dit over wist te brengen.

Zoals je ziet hebben we allemaal verschillende favoriete momenten uit de Star Wars-franchise. Hoe kon het ook anders met het grote volume waar we uit konden kiezen. We zijn erg benieuwd naar wat jouw favoriete moment is uit de Star Wars-geschiedenis. Laat het ons weten in de comments!