Marvel’s Spider-Man

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Marvel’s Spider-Man

Ergens dit jaar mogen we als Spider-Man rondslingeren door de straten van New York en het gaan opnemen tegen een scala aan vijanden. De game is er echter nog niet, maar dat betekent niet dat we nog niets onder de game weten. Luuc ging op onderzoek uit om te kijken wat we kunnen verwachten van Marvel’s Spider-Man.

In Marvel’s Spider-Man neem je de controle over de webschietende superheld in een verhaal waarin Spider-Man het moet gaan opnemen tegen de Demons. Deze Demons worden geleid door de huiveringwekkende Mr. Negative, die controle heeft over verschillende energievormen. Het is aan Spider-Man om hem te stoppen. Voordat we dit echter als Spider-Man kunnen doen, moeten we eerst een kijkje nemen naar wat we allemaal al weten over het spel, want het spel heeft nog niet eens een releasedatum.

Duivelse dilemma’s

Volgens ontwikkelaar Insomniac Games moet vanaf het begin duidelijk worden dat Marvel’s Spider-Man anders is dan elke andere incarnatie van Spider-Man. In deze game krijg je de controle over een 23-jarige Peter Parker die al acht jaar New York veilig probeert te houden als Spider-Man en nu dan ook echt zijn draai gevonden heeft als de webschietende held.

Marvels-Spider-Man - Negative-Man 
 Pixel Vault

Dit is een groot onderdeel van het verhaal, want wat centraal staat is hoe Peter Parker zijn leven als nerdy stadsbewoner kan leiden, terwijl hij daarnaast de straten van New York veilig moet houden als Spider-Man. Het centrale thema is dan ook echt die tweevoudigheid en de balans daarvan.

We weten dat Insomniac een volledig nieuwe versie van het Spider-Man-universum heeft gecreëerd. Dit wordt alleen maar duidelijker dankzij ervaren Spider-Man-stripboekschrijver Dan Slott. Hij heeft laten weten dat we naast nieuwe versies van bekende karakters in ieder geval een nieuwe versie van Martin Lee/Mr. Negative krijgen. Hij gaat dan ook een sleutelrol spelen in het verhaal, want Mr. Negative is een van de grote vijanden in het spel.

De schrijvers willen met Martin Lee het thema van iemands duistere kant aansnijden. In het verhaal is Martin Lee namelijk een zakenman die verschillende centra voor daklozen heeft opgericht en het wil ook nog eens zo zijn dat Aunt May voor de organisatie werkt. Hierdoor staat Peter als Spider-Man direct voor een dilemma, want als hij Mr. Negative oppakt, wordt bekend dat Martin Lee dus eigenlijk diep van binnen slecht is en heeft Aunt May geen werk meer. Hier staat dus ook weer de tweevoudigheid centraal, ditmaal van Peters keuze.

Marvel's Spider-Man - Aunt May 
 Pixel Vault

Denk als Spider-Man

Dat Peter Parker al een aantal jaren Spider-Man is, moet zeker duidelijk worden in de gameplay. Zo geeft de creative director Bryan Intihar aan dat hij het gevoel heeft dat de vriendelijke buurtheld acrobatische kunsten improviseert. Het lijkt alsof de keuze is gemaakt om op die acrobatiek te focussen wanneer je in een gevecht verzeild raakt of als je gewoon vrij door New York heen slingert, want Marvel’s Spider-Man heeft een volledig open wereld.

In de E3 2017 trailer van het spel hebben we een blik kunnen werpen op het gevechtssysteem toen Spider-Man met een groep Demons aan het vechten was. Het is dan ook niet verrassend dat Spider-Mans krachten een groot onderdeel zijn van zijn vechtstijl. Zo ga je uitbundig gebruik maken van je web shooters om bijvoorbeeld iemand in te wikkelen en aan een pilaar te hangen.

Dit is echter niet de enige manier om te vechten. Wanneer je in een handgemeen terechtkomt, lijkt de gameplay namelijk erg op die van bijvoorbeeld de Batman: Arkham-games. Je kunt je vrij rondbewegen en vijanden in elkaar slaan, maar door middel van knopsuggesties kun je ook op een spectaculaire manier de vijanden verslaan.

Marvel's Spider-Man - Combat 
 Pixel Vault

De beste aanval is de verdediging

Het gaat echter niet allemaal om klappen uitdelen, want Spider-Man moet zich ook kunnen verdedigen, of in ieder geval ontwijken. Hiervoor heeft Spidey zijn Spidey-sense die in de game wordt vertaald als een korte rode straal die over de vijanden heen trekt. Als je hierop snel genoeg reageert, kun je daardoor een goede counter plaatsen of de aanval ontwijken. Doe je dit niet, dan ga je zeker de vuisten van de vijand voelen.

Intihar zegt dat het daarnaast belangrijk is om goed gebruik te maken van de omgevingen, want dat is iets wat Spider-Man zou doen. Peter Parker en zijn alter ego Spider-Man zijn erg slim en halen hun voordeel uit het gebruikmaken van waar de vijanden zijn en de omgevingen. Dit is iets wat Insomniac wil vertalen naar het spel en iets wat duidelijk moet gaan worden in de gevechten.

In de eerdergenoemde E3 2017 trailer zagen we Spider-Man dus met een groep Demons vechten en hoe belangrijk het is om gebruik te maken van de omgevingen. Zo gebruikte Peter bijvoorbeeld een grote haak om wat vijanden uit te schakelen die tactisch gezien niet slim stonden. Als je op die manier besluit te vechten, maakt dit natuurlijk wel lawaai en dan gaat dit andere schurken opvallen. Dit was ook te zien in de trailer, want nadat twee Demons op de grond lagen, merkt een derde dat er iets aan de hand was en die ging op onderzoek uit.

Marvel's Spider-Man - Demons 
 Pixel Vault

Bekende gezichten

Ontwikkelaar Insomniac Games heeft al duidelijk gemaakt dat het de bedoeling is dat Marvel’s Spider-Man zich op bijna elk vlak flink moet onderscheiden van de andere incarnaties van Spider-Man. Dit betekent echter niet dat de makers met een cast aan volledig nieuwe personages gaat werken, maar juist dat de bekende personages net iets anders zijn dan dat we gewend zijn.

Over bekende karakters gesproken. Als we de trailers als enige indicatie mogen nemen, gaan we er genoeg te zien krijgen. Zo hebben we in Peter Parkers normale leven Aunt May en Mary-Jane Watson voorbij zien komen. Vooral MJ is interessant, want zij wordt een speelbaar karakter in de game, al is het nog onduidelijk hoe lang we als haar mogen spelen.

Dan is er ook nog Norman Osborn, waarvan we weten dat hij opnieuw voor burgemeester herkiesbaar is en Wilson Fisk, die al vroeg in het spel opgesloten zit. Als laatste weten we dat Miles Morales een rol gaat spelen. Zo zagen we hem het helikopterincident filmen waar Spider-Man de dag redde en helpt hij net als Aunt May bij de daklozenopvang.

Marvels-Spider-Man - Mary Jane 
 Pixel Vault

Marvel’s Spider-Man moet ergens in 2018 uitkomen voor de PlayStation 4. Kijk je nu al erg uit naar het spel? Laat het ons weten in de comments.