Marvel’s Avengers

archief
Manja Aalderink op 20 januari 2020
Marvel’s Avengers

Op bezoek bij ontwikkelaar Crystal Dynamics mochten Rebecca en ik alvast de tutorial van Marvel’s Avengers spelen. De tutorial? Je bedoelt: per definitie het saaiste stuk van alle games ooit? Inderdaad, maar dat was deze keer wel anders. Als Iron Man vloog ik over de instortende Golden Gate Bridge, als Thor boemerangde ik vijanden neer met mijn hamer en in alle chaos versloeg ik als Black Widow de eindbaas Taskmaster. De adrenaline stroomde door mijn lichaam. Niet slecht voor een tutorial.

Toen er dit jaar met Avengers: Endgame en Spider-Man: Far From Home een einde kwam aan de derde fase van het Marvel Cinematic Universe, hoefden Avengers-fans niet ver te zoeken naar meer verhalen over hun geliefde superheldenteam. In juli kwam Marvel Ultimate Alliance 3 uit en het is al sinds januari bekend dat Marvel en Square Enix samen bezig zijn aan een nieuwe Avengers-game. Square Enix maakte tijdens de persconferentie op de E3 2019 bekend dat de actie-avonturengame Marvel’s Avengers zou heten en dat we maar liefst vijf Avengers onder de knoppen zouden krijgen: Captain America, Iron Man, Hulk, Black Widow en Thor. Avengers Assemble!

Actie op A-day

Avengers day: wat de grootse opening van een nieuw Avengers-hoofdkantoor in San Francisco had moeten worden, loopt uit op een drama. Een enorme explosie laat de Golden Gate Bridge half instorten en de Avengers haasten zich erheen om zo veel mogelijk mensen te redden. Het blijkt geen ongeluk te zijn geweest, want op de brug stuiten ze op stevige tegenstand.

Daar begint mijn speelsessie. De eerste Avenger die het mag opnemen tegen de zwartgehelmde en gemaskerde mannen is Thor. Met een goed getimede druk op de knop ram ik mijn hamer de grond in en met een cirkel van bliksemschichten leg ik de eerste vijf mannetjes om. Elegant kegel ik ook de andere vijanden omver door de hamer te gooien en weer terug te roepen. Ze zijn duidelijk niet opgewassen tegen de dondergod. Met nog een paar flinke donderklappen tegen achterhoofden maak ik een einde aan het eerste gevecht.

De prijs voor diepgaand strategisch denken zal het vechtsysteem niet krijgen, maar wat maakt dat uit als het zo soepel aanvoelt? De besturing werkt heel intuïtief, waardoor je met weinig moeite meteen de meest vette aanvallen kunt uitvoeren. Elke klap met je hamer klinkt heerlijk hol, alsof je met een koekenpan tegen de zijkant van een auto slaat. Ik genoot ervan en dit was pas de eerste Avenger. Wat zou er hierna komen?

Iron Man en Hulk

Nu is het de beurt aan Iron Man. Vliegend over de ravage van de ingestorte brug schiet ik slechteriken uit de lucht terwijl ik exploderende auto’s probeer te ontwijken. Eenmaal geland merk ik dat ik niet alleen buiten de gevechten kan vliegen, maar ook in gevechten kan zweven om vijandelijk vuur te ontwijken. In de chaos doe ik dat vaker per ongeluk dan expres, maar dankzij de sterke laserstralen die ik uit mijn handen kan schieten, weet ik het gevecht toch tot een goed einde te brengen.

Marvel's Avengers 
 Pixel Vault

Met kenmerkende tegenzin besluit ook Bruce Banner zich in de strijd te mengen en hij transformeert tot Hulk. Ik grijp meteen een mannetje bij zijn benen en gebruik hem als wapen om de anderen neer te meppen. Ik stamp op hoofden, knal koppen tegen elkaar en ram hele tankwagens omver. Vet! De instortende brug levert ook een aantal platformmomenten op, waarin ik hangend aan een vrachtwagen naar de overkant kan springen. Dat maakt het lekker afwisselend.

In dit gevecht merkte ik wel dat ik een pre-alfa-versie van de game speelde, want er wilde nog wel eens wat glitchen. Zo slingerde ik een mannetje aan zijn benen van de brug af, maar vervolgens bleef hij vrolijk staan op een stuk uitstekend betonijzer. Daar kon de Hulk niet bij en ik kon ook niet verder, omdat ik nog niet alle mannetjes uit dit gebied had verslagen. Een simpele herstart van de scène loste het probleem gelukkig op.

Captain America en Black Widow

Inmiddels hebben de vijanden ook de nieuwe helicarrier van de Avengers over weten te nemen, dus Captain America gaat erop af. De enige speciale aanvallen die ik met hem kon uitvoeren waren schildboemerang en sterkere schildboemerang, dus dat was nog niet erg interessant. Het stuk dat we met hem konden spelen was ook opvallend kort, dus ik vraag me af of daar misschien nog aan gewerkt gaat worden. Tot nu toe vond ik Cap in ieder geval de minst goed uitgewerkte Avenger.

Marvel's Avengers 
 Pixel Vault

Gelukkig mag Black Widow het daarna opnemen tegen de eindbaas van deze tutorial, de met witte cape en doodshoofdmasker uitgedoste Taskmaster. Hij stijgt op met zijn jetpack, maar ik spring op zijn rug en verkoop hem een paar flinke klappen. Na hem goed met z’n hoofd over het asfalt te hebben laten schrapen, begint de echte strijd. Hij probeert mij neer te slaan met een gloeiend zwaard en ik schiet hem telkens als hij voorbij komt in z’n rug. Soepel ontwijk ik de klappen met een paar flikflaks en uiteindelijk weet ik hem onder het beton te slaan. Black Widow saves the day!

Of toch niet. De helicarrier ontploft met Captain America nog aan boord en zinkt naar de bodem van de Golden Gate-baai. Er is niets meer aan te doen. A-day is een ramp geworden en de Avengers besluiten uit elkaar te gaan. Totdat de wereld vijf jaar later opnieuw in gevaar is en de Avengers besluiten dat het tijd is om de dood van Captain America te wreken. Hoe dat eruit gaat zien? Daarvoor moeten we nog even geduld hebben.

Hero en Warzone Missions

Het mooie aan de tutorial vond ik dat elk onderdeel ervan specifiek was ontworpen voor de held waarmee je speelde. Daardoor kwamen alle Avengers goed uit de verf: Thor liet zijn hamerkunsten zien, Hulk zijn brute kracht en verre sprongen en Iron Man zijn vliegkunsten. Dat maakte de tutorial erg cinematisch, wat tof is, maar ook wel heel lineair. Als dat de hele game zo doorgaat, zou het best wel eens kunnen gaan vervelen.

Marvel's Avengers 
 Pixel Vault

Gelukkig worden we gerustgesteld door Scot Amos, co-studiohoofd bij ontwikkelaar Crystal Dynamics. Slechts een deel van de missies zal deze lijn voortzetten met verhalende singleplayer-missies voor één specifieke Avenger, de zogeheten Hero Missions. Daarnaast kun je in de Warzone Missions zelf kiezen welke Avenger je speelt. Dit kun je alleen doen of met drie anderen online. Wat we inhoudelijk precies van de Warzone Missions kunnen verwachten is echter nog niet bekend.

Op de vraag of er ook een lokale multiplayer zal komen, antwoordde Amos helaas ontkennend. Jammer, want ik denk dat deze game geweldig tot z’n recht zou komen met een paar vrienden op de bank.

Meer Avengers

Amos liet ook weten dat de game RPG-elementen zal bevatten. Zo kun je uitrustingen verzamelen voor alle helden, van normal tot rare en epic, met elk hun eigen voordelen. Voor iedere Avenger kun je ook nieuwe vaardigheden en speciale aanvallen ontgrendelen, waarvan sommige gebaseerd zijn op de Avengers-films en -strips en andere speciaal voor deze game ontworpen zijn. Natuurlijk kun je ook nieuwe pakjes voor je helden verzamelen, die je daarnaast ook kunt kopen met je zuurverdiende euro’s. Amos verzekerde ons echter dat alle in-game aankopen puur cosmetisch zullen zijn.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zelfs meer Avengers dan alleen deze vijf speelbaar zullen zijn. We zouden natuurlijk graag willen weten welke dat dan precies zijn, maar daar kon Amos jammer genoeg nog geen uitspraken over doen. Wel vertelde hij dat het team ook na de release zal blijven werken aan nieuwe gebieden en missies in de vorm van gratis DLC voor iedereen die de game in zijn of haar bezit heeft.

Het is misschien even wennen dat de Avengers er in de game anders uitzien dan in de films. We zijn inmiddels zo gewend aan Scarlett Johansson, dat Black Widow met een ander gezicht er nogal vreemd en zelfs een beetje goedkoop uitziet. Daar zet ik me echter graag overheen, want als de tutorial een indicatie is voor de rest van de game, dan kunnen we een hele hoop spectaculaire en adrenalineverhogende actie verwachten.

Releasedatum Marvel’s Avengers

Uitgever Square Enix brengt Marvel’s Avengers op 15 mei 2020 uit voor PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia en pc. Voorafgaand aan die datum zal er een bèta-versie speelbaar zijn, als eerste voor PlayStation 4-bezitters.