Mafia III

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Mafia III

Het is al een goede drie weken geleden toen ons ineens de eerste trailer van Mafia III in de schoot geworpen werd. Een trailer die meteen de toon zette met goede, harde woorden en niet te ontbreken: krokodillen. Op de gamescom is het echter niet bij een trailer gebleven voor ons, want bij 2K hebben we een heuse presentatie mogen bijwonen, en wat voor een.

Eenmaal onderuit gezakt in de Chesterfield bank, kon het spektakel beginnen; kom maar op met die Powerpoint-slides! Wat we kregen, was echter meer: gameplay. Gameplay en een bak aan informatie over de hoofdpersoon. Onze protagonist in dit nieuwe deel in de Mafia-franchise is Lincoln Clay, een negroïde jongeman die toch het een en ander te verduren heeft gehad in zijn leven.

Lincoln is namelijk al van jongs af aan wees. Hij is dan ook tijdelijk opgegroeid in een weeshuis, totdat ook die voorziening zijn deuren moest sluiten. Hij is vervolgens terechtgekomen in een kerk, om vervolgens toe te treden tot het leger en te strijden in Vietnam. Als die strijd eenmaal is gestreden en hij afscheid heeft moeten nemen van zijn oorlogsmakkers is hij terug bij af. Hij is wederom in z’n uppie in New Orleans. Hij komt terecht in kleine bendes en komt via via terecht op een plek waar hij eindelijk weer familie heeft: de zwarte maffia. Hier maakt hij actief deel van uit, totdat Lincoln opnieuw een flinke tegenslag voor zijn kiezen krijgt. De rivaliteit met de Italiaanse maffia loopt op en het eindigt in een bloedbad waarin zijn hele familie wordt uitgemoord en Lincoln overleeft. Het is dan 1968 als jij het heft in eigen hand neemt.

MafiaIII_05

Lincoln heeft gelukkig genoeg meegemaakt in zijn leven om sterk in zijn schoenen te staan en er niet bij de pakken neer te gaan zitten. Hij is maar op ding uit: wraak. Daarvoor besluit hij om zijn familie opnieuw op te bouwen en deze te laten uitgroeien tot een waar maffia imperium, met Godfather Lincoln natuurlijk op de troon. Dit lukt je niet alleen uiteraard, want hoeveel families bestaan er nou uit één persoon?

Hij recruteert drie metgezellen waarmee hij zijn imperium zal opbouwen. Het viel op dat deze drie allemaal heel diverse karakters waren. Zo was er een negroïde vrouw met een afro, Cassandra geheten, een wat oudere gast, genaamd Burke en om het geheel compleet te maken een man in strak pak die het duidelijk niet slecht maakt in zijn leven. Zijn naam zal velen bekend voorkomen, want hij is, zo werd ons al verklapt, Vito Scaletta uit Mafia II. Samen zijn zij er op uit om New Orleans weer naar zich toe te trekken.

Na deze berg aan informatie die we in dit vroege stadium toch al over ons heen mochten laten komen, werden we gedropt in New Orleans. De eerste indruk: Mafia III is niet net uit de kast getrokken. Alles wees erop dat de game al een behoorlijke tijd in ontwikkeling is. De stad oogde mooi en de animaties liepen soepel.

MafiaIII_07

In de missie die werd gespeeld, was het de bedoeling een club te infiltreren en uiteindelijk ook over te nemen. Al snel werd dan ook duidelijk dat ze heel erg uit zijn op keuzes in Mafia III, want er werden gelijk twee opties duidelijk gemaakt. De opties liggen overigens wel voor de hand, want het klassieke ‘gunsblazing’ versus ‘stealth’ werd opgegooid. In de presentatie werd voor de laatste gekozen en via de achteringang werd de club binnengegaan. Daar werd gekozen om het hoofddoel als eerste uit te schakelen. Dat werd dan ook gedaan, maar een club vol met rivaliserende maffia verlaat je natuurlijk niet zomaar. Er werd dan ook gelijk actie ondernomen en een heuse shoot-out was het resultaat. Natuurlijk wist de getrainde man van ontwikkelstudio Hangar 13 het vuurgevecht zonder moeite tot een eind te brengen. Wat er vervolgens met de club gebeurd? Die behoort vanaf dat punt tot eigendom van jouw familie. Met een telefoontje kan je uitkiezen wie van je compagnons de zaak mag gaan runnen en welke voordelen jouw familie daarbij heeft.

Je kan natuurlijk niet afsluiten met een simpel telefoontje. Al snel laaide Paint it Black dan ook op, terwijl de rivaliserende maffia bende je op de hielen zat in een voetuigenachtervolging. Met veel explosies, knallen en slowmotionbeelden werd de presentatie dan ook afgesloten. We mogen dan ook wel stellen dat de eerste indruk een heel goede indruk was en zelfs verrassend. Gameplay zag ik persoonlijk niet aankomen en het zag er naar uit dat de game al een tijd in ontwikkeling is. Dat zal de release denk ik ook ten goede komen, want de game komt ergens volgend jaar uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.