Maandoverzicht oktober

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Maandoverzicht oktober

Het aantal games dat in oktober uitkomt, is redelijk laag. Dat wil echter niets over de kwaliteit van de games zeggen. Het lijkt er namelijk op dat de concentratie hierop alleen maar hoger is, wat leidt tot een paar grote games die we in oktober kunnen verwachten. Vandaar dat dit maandoverzicht ook zes games bevat in plaats van vijf.

Zoals je waarschijnlijk al verwacht, zijn de games die in dit maandoverzicht besproken worden Middle-earth: Shadow of War, The Evil Within 2, South Park: The Fractured but Whole, Assassin’s Creed Origins, Super Mario Odyssey en Wolfenstein II: The New Colossus. Deze worden op basis van releasedatum besproken.

Middle-earth: Shadow of War

We beginnen de maand met Middle-earth: Shadow of War, waar fans nu drie jaar op wachten sinds de release van Shadow of Mordor. Helaas niet meer beschikbaar voor last-gen consoles. Vanaf 10 oktober is deze game alleen op pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar. Monolith Productions wilt met deze game alles toepassen wat ze van Shadow of Mordor geleerd heeft.

Het verhaal gaat verder met waar de vorige game ophield: Talion die samen met Celebrimbor het gevecht tegen Sauron voortzet. Ook het Nemesis Systeem keert terug; spelers kunnen zelfs hun vijanden en volgers uit Shadow of Mordor overzetten naar Shadow of War. Dit is echter iets aangepast en bevat nu bijvoorbeeld ook Trolls naast de Orcs.

Op het gebied van mechanics zijn er volgens Monolith Productions wel wat veranderingen. Zo zou de game bijvoorbeeld meer elementen van action-RPGs bevatten. Ook is het sociale gedeelte aangepast. Spelers hebben in Shadow of War namelijk de mogelijkheid om de forten van andere spelers te veroveren.

The Evil Within 2

Op 13 oktober wordt een hele andere doelgroep aangesproken met The Evil Within 2. Net als Shadow of War komt deze survival horrorgame uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Ontwikkeld door Tango Gameworks en uitgebracht door Bethesda.

In The Evil Within 2 keren we terug naar Union, maar de focus ligt nu elders. Het lijkt er namelijk op dat de dochter van de zogenaamd dode hoofdpersoon Sebastian Castellanos nog leeft. Hoe kan het dan ook anders dan dat er op haar wordt ge√ęxperimenteerd door de slechteriken?

Over het algemeen lijkt The Evil Within 2 spelers meer vrijheid te bieden dan de voorganger. Ruimtes zijn groter en hebben spelers meer vrijheid in hoe ze navigeren. Met behulp van ‚ÄėThe Communicator‚Äô is het makkelijker om nuttige voorwerpen te vinden, waardoor spelers uitgenodigd worden om de wereld te ontdekken. Bovendien mogen zij tijdens gevechten nu ook zelf kiezen of ze deze wel of niet aangaan.

South Park: The Fractured But Whole

Een heel ander soort game is South Park: The Fractured But Whole, wat vanaf 17 oktober verkrijgbaar is voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Deze game is ondertussen al meerdere keren uitgesteld, maar komt nu eindelijk uit. Speel in The Fractured But Whole als jongen of meisje, cis of trans (!), en redt samen met The Coon de buurt.

Een South Park-game zou natuurlijk geen South Park-game zijn zonder de humor van Trey Parker en Matt Stone. Met de twee mannen aan het hoofd van South Park Digital Studios, wat nauw samenwerkt met Ubisoft om de game te ontwikkelen, moeten fans zich geen zorgen maken. De titel van de game alleen al zegt genoeg erover.

Als vervolg zijnde speelt The Fractured But Whole zich af na The Stick of Truth. Veel van de mechanics lijken ook op die van de eerste game, al zijn ze wel aangepast om bij het nieuwe thema te passen. In plaats van de D&D-achtige The Stick of Truth, zijn superhelden de focus in The Fractured But Whole.

Assassin’s Creed Origins

Na een jaar pauze keert de Assassin’s Creed-franchise terug met het langverwachte Assassin’s Creed Origins. Op 27 oktober kunnen fans op hun pc, PlayStation 4 of Xbox One aan dit avontuur beginnen dat zich duizenden jaren geleden in Egypte afspeelde.

In de periode van Cleopatra en Julius Caesar mogen spelers de laatste Medjay genaamd Bayek besturen. Hoewel er nog heel weinig over het verhaal bekend is, zou deze game het ontstaan van de Broederschap waar alles om draait eindelijk bloot moeten leggen. Er lijkt dan ook geen betere periode hiervoor te zijn dan de tumultueuze tijd van het Ptoleme√Įsche rijk.

Volgens Ubisoft is het systeem dat we van Assassin’s Creed kennen op de schop gegaan in Origins. De combat maakt geen gebruik van de welbekende kettingaanvallen. Volgens de ontwikkelaar zou echt álles beklimbaar moeten zijn en er zijn nog nooit zoveel RPG-elementen in een Assassin’s Creed-game geweest.

https://www.youtube.com/watch?v=fjF6li-QVTU

Wolfenstein II: The New Colossus

Onze vijfde grote game van oktober die niet achterwege gelaten mocht worden, is Wolfenstein II: The New Colossus. Ook deze game mogen we op 27 oktober verwachten op pc, PlayStation 4 en Xbox One (en uiteindelijk ook op Nintendo Switch). Het is duidelijk dat oktober een moeilijke maand gaat worden om maar één game te kopen.

Ik heb het gevoel dat ik in herhaling val. Ook het verhaal van Wolfenstein II bouwt voort op dat van Wolfenstein: The New Order. De Nazis hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen en het is natuurlijk aan een groep Amerikanen om hier tegenin te gaan. Wolfenstein II gaat hier dus mee verder, alleen gaf MachineGames aan dat spelers niet alleen de hoofdpersoon moeten ‚Äėspelen‚Äô, maar zich als hem moeten ‚Äėvoelen‚Äô.

Toegevoegde mechanics zijn het combineren van verschillende wapens om deze te dual wielden. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld met een shotgun en een pistool vijanden neerknallen. Ook zijn er volgens MachineGames nu nieuwe manieren om met de omgevingen om te gaan.

Super Mario Odyssey

Een game dat niet alleen voor pc, PlayStation 4 of Xbox One bedoeld is maar een Switch-exclusive is: Super Mario Odyssey! Het leek Nintendo een goed idee om deze titel ook op 27 oktober in de schappen te leggen. Als enige niet-sequel en enige Switch-game is dit een interessante toevoeging aan de lijst.

Super Mario Odyssey bevat een open wereld die doet denken aan Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. Het verhaal is echter hetzelfde als wat we al duizenden keren hebben gezien: Peach is ontvoerd door Bowser (alweer) en Mario moet haar (alweer) redden. In plaats van rondrennen naar verschillende kastelen, moet de Italiaan deze keer naar verschillende werelden reizen. Dit alles in een ruimteschip in de vorm van een hoed.

De grootste verandering in deze game, is het feit dat zijn pet bezeten is door Cappy het spook. Mario kan zijn muts hierdoor als wapen en zelfs als tijdelijke platform gebruiken. Als Cappy bepaalde voorwerpen of karakters raakt, neemt de speler de controle hier van over. Wanneer spelers de game coöperatief spelen, speelt een van hen Mario, terwijl de ander Cappy voor zich neemt.

Overige games

Р         2 oktober: theHunter: Call of the Wild (PlayStation 4, Xbox One)

– ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†3 oktober: Batman: Enemy Within ‚Äď Episode Two, ‚ÄėThe Pact‚Äô (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         3 oktober: Battle Chasers: Nightwar (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         3 oktober: Forza Motorsport 7 (pc, Xbox One)

Р         4 oktober: Empyre: Lords of the Sea Gates (pc)

– ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†4 oktober ‚Äď 9 oktober: Star Wars: Battlefront 2 pre-order b√®ta (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         5 oktober: A Hat in Time (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         5 oktober: Axiom Verge: Multiverse Edition (Nintendo Switch)

Р         6 oktober: Culdcept Revolt (Nintendo 3DS)

Р         6 oktober: Raiden V: Director’s Cut (pc, PlayStation 4)

Р         6 oktober: The LEGO Ninjago Movie Video Game (pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

– ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†6 oktober ‚Äď 9 oktober: Star Wars: Battlefront 2 open b√®ta (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         6 oktober: Lady Layton: The Millionaire Ariadone’s Conspiracy/Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy (Nintendo 3DS)

Р         6 oktober: Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions (Nintendo 3DS)

Р         10 oktober: Arktika.1 (Oculus Rift)

Р         13 oktober: Friday the 13th: The Game (disc-versie) (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         13 oktober: Raid: World War II (PlayStation 4, Xbox One)

Р         13 oktober: Cyberdimension Neptunia: 4 Goddesses Online (pc, PlayStation 4)

Р         13 oktober: Chaos; Child (PlayStation 4, PlayStation Vita)

Р         13 oktober: Touhou Kobuto V: Burst Battle (PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch)

Р         13 oktober: Story of Seasons: Trio of Towns (Nintendo 3DS)

Р         13 oktober: WWE 2K18 Digital Deluxe Edition (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         13 oktober: Road Rage (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         13 oktober: WWE 2K18 Cena (Nuff) Edition (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         17 oktober: Dungeons 3 (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         17 oktober: Elex (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         17 oktober: Rogue Trooper Redux (pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Р         17 oktober: 17 oktober: Axiom Verge: Multiverse Edition (PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Wii U)

Р         17 oktober: WWE 2K18 (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         18 oktober: Gran Turismo Sport (PlayStation 4)

Р         19 oktober: Age of Empires: Definitive Edition (pc)

Р         19 oktober: Bomber Crew (pc)

– ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†19 oktober: Cities: Skylines ‚Äď Green Cities (pc)

Р         20 oktober: Let’s Sing 2018 (PlayStation 4, Nintendo Wii, Nintendo Switch)

Р         20 oktober: Real Farm (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         20 oktober: Syberia (Nintendo Switch)

Р         20 oktober: Fire Emblem Warriors (New 3DS, Nintendo Switch)

Р         24 oktober: Deer Hunter: Reloaded (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         24 oktober: Destiny 2 (pc)

Р         26 oktober: Just Dance 2018 (PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, Nintendo Switch)

Р         24 oktober: Rapala Fishing Pro Series (Xbox One)

Р         25 oktober: Knowledge is Power (PlayStation 4)

Р         25 oktober: Hidden Agenda (PlayStation 4)

Р         27 oktober: Yomawari: Midnight Shadows (pc, PlayStation 4, PlayStation Vita)

Р         31 oktober: Bubsy: The Woolies Strike Back (pc, PlayStation 4)

Р         31 oktober: Final Fantasy XV: Comrades (PlayStation 4, Xbox One)

Datum nog onbekend:

Р         Fallout VR (pc)

Р         Rugby 18 (pc, PlayStation 4, Xbox One)

Р         Cultist Simulator (pc, tablets)

Р         Constructor Plus (Nintendo Switch)

Р         Hero Defense (PlayStation 4)

Р         Spintires: Mudrunner (PlayStation 4)

Р         Etrian Odyssey 5: Beyond the Myth (Nintendo 3DS)