Maandoverzicht mei – Welke games kunnen we in mei verwachten?

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Maandoverzicht mei – Welke games kunnen we in mei verwachten?

Met de E3 in aantocht is het aantal games dat in mei uitkomt minder groot dan normaal. Toch zijn er redelijk wat games die veel potentie hebben, of in ieder geval goed gehyped zijn geworden. In dit artikel geven we een maandoverzicht van de volgens ons belangrijkste releases van mei. Daarnaast is er ook een lijst van de overige games die in mei op de markt komen.

Voorbeelden van belangrijke games die in mei uitkomen zijn Prey en Injustice 2, waar menig gamer al lang op wacht, vooral in het geval van de eerste. Ook The Surge leek ons een game waar we op moesten letten. Om de Nintendo Switch en de 3DS niet te vergeten staan ook de Minecraft: Nintendo Switch Edition en Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia in deze lijst.

Prey

Prey is bij Pixel Vault verkozen tot Game van de Maand en behoort daarmee tot een van de belangrijkste releases voor de aankomende maand. Vanaf 5 mei kun je deze game op pc, PlayStation 4 en Xbox One spelen. De game is ontwikkeld door Arkane Studios en wordt uitgegeven door Bethesda Softworks, dezelfde opstelling als bij zowel Dishonored als Dishonored 2.

Deze versie van Prey is niet de eerste die tot leven geroepen werd. In 2006 kwam het eerste deel ervan uit en werd de tweede game aangekondigd. Daar werd pas vanaf 2009 aan gewerkt, waarna ZeniMax Media de rechten overnam. In 2011 onthulde Bethesda eraan te werken met Human Head Studios, maar hier kwam nooit wat van. Pas in 2016 werd bekendgemaakt dat er in 2017 een reboot zou komen, ontwikkeld door Arkane Studios. De ontwikkelaar wilde van de game een spirituele opvolger van System Shock maken, wat de verandering van het verhaal en de gameplay ten opzichte van de originele Prey verklaart.

In Prey beland je op een ruimtestation waar je met vijandige buitenaardse wezens te maken krijgt. Hier moet je gebruikmaken van verschillende manieren om je te verdedigen in deze open world-achtige omgeving. Natuurlijk is de highlight van de game verschillende alienkrachten die je tijdens het spelen overneemt. Wie heeft zichzelf nu niet altijd al in een stoel willen veranderen?

Injustice 2

Een veel minder ingewikkelde, maar daarom niet minder belangrijke, ontwikkelingsperiode heeft Injustice 2. Ontwikkeld door NetherRealm Studios en uitgegeven door Warner Bros. kun je deze vechtgame op 18 mei kopen voor PlayStation 4 en Xbox One. Net als Injustice: Gods Among Us komt deze game ook naar iOS en Android in de vorm van een app.

Injustice 2 volgt Injustice: Gods Among Us op op het gebied van zowel verhaal als mechanics. De games volgen allebei de comicreeks waarin de Joker ervoor zorgt dat Superman Lois Lane vermoord en daarna ook de Joker zelf, waarna hij op pad gaat om de wereld te veroveren om misdaad tegen te gaan. Batman is het hier natuurlijk niet mee eens. Zoals wel vaker gebeurd bij comics kruisen er meerdere universums. In Injustice 2 is Superman verslagen en probeert Batman de restanten van de samenleving terug aan elkaar te plakken, maar dingen verlopen nooit zo simpel.

Op het gebied van mechanics keert de interactiviteit met de omgeving terug. Ook het vullen van een balk om speciale vaardigheden te ontgrendelen, zit weer in de game. De transitie tussen verschillende locaties komt weer voor, alleen is het in Injustice 2 nu mogelijk om sommigen hiervan te blokkeren. Andere toevoegingen zijn role-playachtige kenmerken. Zo kunnen de uitrusting en stats van karakters aangepast worden met behulp van loot dat dropt en het verkrijgen van xp. Ook is er een Multiverse-modus ingevoerd, waardoor spelers naar parallelwerelden kunnen reizen om daar gevechten te zoeken.

The Surge

Nog een nieuwe IP die in mei uitkomt, is The Surge. De game is vanaf 16 mei beschikbaar, ook weer voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en is ontwikkeld door Deck13 Interactive, die ook aan games zoals Venetica en Lords of the Fallen gewerkt heeft. Focus Home Interactive heeft de functie van uitgever op zich genomen, die onder andere Divinity: Original Sin en de fysieke kopieën van The Wolf Among Us en The Walking Dead heeft uitgegeven.

In The Surge hebben robots mensen overbodig gemaakt als werknemers, waardoor diegenen die dat nog kunnen de overgebleven banen op zich moeten nemen. Dit, samen met een verouderde populatie en milieuproblemen, zorgt ervoor dat de wereld in The Surge niet de meest aangename is. Anders zou er natuurlijk ook geen verhaal zijn om te vertellen.

Zelf beschrijft Deck13 Interactive de game als een sci-fi-versie van Dark Souls: uitdagende gevechten vanuit een derde persoonsperspectief in een sci-fi setting. Met je uitrusting bestaande uit auto-onderdelen moet je je tegenstanders verslaan om in deze dystopische wereld te overleven. Zowel je uitrusting als je wapens kun je aanpassen, wat de game de trekken van een RPG geeft.

Minecraft: Nintendo Switch Edition

Hoewel de meeste games in mei uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One, mag de Nintendo Switch niet vergeten worden, vooral omdat er nog maar weinig games voor deze console zijn. De Switch-versie van Minecraft probeert hier wat verandering in te brengen, al is dit niets nieuws. Deze versie van Minecraft kun je vanaf 12 mei in de Nintendo eShop kopen. Hoewel er wel een fysieke versie van in aantocht is, is de datum hiervan nog onbekend.

Je kunt met zeven anderen online spelen of besluiten om met drie vrienden op de bank samen te spelen met behulp van split screen. De Nintendo Switch Edition is daarnaast ook compatibel met de Switch Pro Controller voor wanneer je de Joy-Cons beu bent.

Net als de versie voor de Wii U bevat de Switch-versie een speciaal Nintendo-thema. Met verschillende skins en muziekstukken kun je hiermee de wereld van Super Mario instappen. Zo kun je dan ook in Minecraft als Mario tegen Hammer Bros. vechten.

Minecraft 
 Pixel Vault

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia

Natuurlijk mogen de handhelds ook niet vergeten worden. Voor de 3DS komt op 19 mei een nieuwe Fire Emblem uit, namelijk Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia. Hoewel het een remake moet voorstellen van Fire Emblem Gaiden uit 1992, is dit de eerste keer dat deze game in het westen verschijnt.

Vergeleken met de originele versie zijn er redelijk wat aanpassingen ingevoerd. Zo is het verhaal in Echoes uitgebreider. Hoewel het conflict tussen de twee landen in kwestie in Gaiden tot de handleiding beperkt bleef, komt dit in Echoes zelf naar voren. Ook de mechanics zijn opnieuw ontworpen, gebaseerd op de technologie van Fire Emblem Fates en Fire Emblem Awakening.

De role-playing mechanics die Gaiden eigenlijk het zwarte schaapje gemaakt hadden, keren echter terug. De mogelijkheid tot free roaming is hiervan een voorbeeld. Verder wordt alles in een nieuw jasje gegoten, waaronder ook de designs en de muziek.

Verder bevat het de typische elementen van de Fire Emblem-reeks: turn-based combat waarin je je karakters over een raster moet verplaatsen. Het gevecht zie je van bovenaf, behalve tijdens aanvallen zelf, waar het beeld naar een derde persoonsperspectief gaat.

Overige games

De overige games die in mei uitkomen, hebben we voor het gemak in een lijstje gezet:

–          Nioh Dragon of the North DLC en PvP update (PlayStation 4): 2 mei

–          The Caligula Effect (PlayStation Vita): 2 mei

–          The Legend of Heroes: Trails in the Sky the 3rd (pc): 3 mei

–          Dreamfall Chapters (PlayStation 4, Xbox One): 5 mei

–          Birthday: The Beginning (pc, PlayStation 4): 12 mei

–          Strafe (pc, PlayStation 4): 9 mei

–          Forza Horizon 3 Hot Wheels uitbreiding (pc, Xbox One): 9 mei

–          LocoRoco Remastered (PlayStation 4): 9 mei

–          NBA Playgrounds (pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch): 9 mei

–          Farpoint & PlayStation VR Richtcontroller (PlayStation VR): 17 mei

–          Operation Babel: New Tokyo Legacy (pc, PlayStation Vita): 19 mei

–          Bokida: Heartfelt Reunion (pc): 17 mei

–          Resevoir Dogs: Bloody Days (pc): 18 mei

–          Endless Space 2 (pc): 19 mei

–          Portal Knights (pc, PlayStation 4, Xbox One): 19 mei

–          Skylar & Plux: Adventure on Clover Island (pc, PlayStation 4, Xbox One): 19 mei

–          Utawarerumono: Mask of Deception (PlayStation 4, PlayStation Vita): 23 mei

–          Impact Winter (pc): 23 mei

–          Mirage: Arcane Warfare (pc): 23 mei

–          Steel Division: Normandy 44 (pc): 23 mei

–          Darksiders Warmastered Edition (Wii U): 23 mei

–          Samurai Warriors: Spirit of Sanada (pc, PlayStation 4): 26 mei

–          Disgaea 5 Complete (Nintendo Switch): 26 mei

–          Get Even (pc, PlayStation 4, Xbox One): 26 mei

–          Guilty Gear Xrd: Rev 2 (PlayStation 3, PlayStation 4): 26 mei

–          Friday the 13th: The Game (pc, PlayStation 4, Xbox One): 26 mei

–          Everspace (pc, Xbox One): 26 mei

–          Ultra Streeth Fighter II: The Final Challengers (Nintendo Switch): 26 mei

–          Rime (pc, PlayStation 4, Xbox One): 26 mei

–          Ys Origin (PlayStation Vita): 30 mei

–          Don’t Knock Twice (HTC Vive, Oculus Rift): 30 mei

–          Star Trek: Bridge Crew (PlayStation VR, HTC Vive, Oculus Rift): 30 mei

–          Victor Vran Overkill Edition (PlayStation 4, Xbox One): 30 mei

–          Lock’s Quest (pc, PlayStation 4, Xbox One): 30 mei

–          Danger Zone (pc, PlayStation 4): mei

–          Battalion 1944 (pc, PlayStation 4, Xbox One): mei

Naar welk van deze games kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de comments!