Maandoverzicht juli

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Maandoverzicht juli

We hebben de langste dag van het jaar achter de rug. Ook van de E3 hebben we afscheid genomen en Gamescom komt er alweer aan. Zoals elk jaar komen er in de zomervakantie weinig games uit, want mensen gaan op reis en hebben geen tijd om te gamen of iets dergelijks. Gelukkig worden we niet compleet in de steek gelaten – ook in juli komen er een boel leuke games uit!

Alweer een remaster: Final Fantasy XII-fans worden in juli verblijd met een HD-remake van International Zodiac Job System die beperkt bleef tot Japan. Om alvast een voorproefje te geven van het eindresultaat gaat de open bèta van Destiny 2 in juli live en ook Switch-fans kunnen genieten van een nieuwe game, namelijk Splatoon 2. Deze maand vergeet zelfs de gamers met een Oculus Rift en Oculus Touch niet: met Lone Echo gaat VR opnieuw de ruimte in. Uiteindelijk maakt Supergiant Games indiefans blij met hun volgende meesterwerk: Pyre.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Op 23 februari 2006 kon Europa eindelijk aan de slag met Final Fantasy XII op de PlayStation 2, waarna de game voor velen al snel een favoriet werd. International Zodiac Job System kwam op 9 augustus 2007 uit, al bleef dat jammer genoeg in Japan hangen. Square Enix bracht op 15 februari 2008 Revenant Wings naar Europa, een sequel dat spelers alleen voor de DS konden kopen. In 2011 leek een spin-off genaamd Fortress in de maak te zijn voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360, maar Square Enix liet dit uiteindelijk vallen.

Nu, tien jaar later, krijgt de Japan-exclusieve remake International Zodiac Job System een wereldwijde HD-remaster: The Zodiac Age. Deze zal vanaf 11 juli voor de PlayStation 4 beschikbaar zijn. Dit betekent dat fans die Final Fantasy XII gespeeld hebben meer dan alleen een mooiere versie van dezelfde game te wachten staat. The Zodiac Age brengt namelijk ook veranderingen aan de gameplay met zich mee.

Waar voorheen alle personages dezelfde License Board hadden, hebben ze in The Zodiac Age allemaal een uniek License Board. Dit wil zeggen dat elk karakter andere vaardigheden en talenten heeft. Daarnaast bevat The Zodiac Age een optie voor New Game+, maar ook voor New Game-, waarin personages juist geen experience points meer krijgen. In Trial Mode kunnen spelers in verschillende omgevingen op monsters jagen om voorwerpen en geld te verdienen. Er bestaat nu ook de mogelijkheid om de snelheid van de gameplay te verhogen met de L1-knop. Hoewel Square Enix nog meer aanpassingen heeft gedaan, zijn dit de grootste.

Destiny 2 Bèta

Toen Bungie in 2014 Destiny op de markt losliet, wisten gamers nog niet zo goed wat ze er mee moesten. Toch heeft de game een plekje voor zichzelf gemaakt in vele harten en kijken een heleboel spelers uit naar Destiny 2. Het duurt niet meer lang voordat ze daaraan kunnen beginnen, maar daarvoor gaan er deze maand nog een paar bèta-periodes live.

Zo hebben PlayStation 4-spelers die de game pre-orderden van 18 tot 20 juli toegang tot de Early Access van de bèta. Voor spelers op de Xbox One is dit van 19 tot 20 juli. Van 21 tot 23 juli mogen andere consolespelers ermee aan de slag. Spelers op de pc mogen eind augustus pas de game testen.

Op het gebied van gameplay lijken er weinig verschillen te zijn tussen Destiny en Destiny 2, waardoor sommigen het gevoel hebben dat de game het gevoel van een uitbreidingspakket krijgt in plaats van een vervolg. Je moet uit dezelfde personages kiezen, die op dezelfde manier levelen. Een aanpassing die al bekend is, is de manier van matchmaking in de game. Met behulp van ‘Guided Games’ bijvoorbeeld zoeken spelers straks makkelijker naar anderen om mee samen te spelen.

Splatoon 2

De Nintendo Switch komt eindelijk een beetje op gang met wat meer exclusieve games. Waar we vorige maand met Arms aan de slag konden, wachten we deze keer op Splatoon 2. Vanaf 21 juli beginnen we dan ook opnieuw onze vrienden met inkt onder te spuiten. Dat kan straks op nog meer manieren dan in de vorige game.

Er zijn in Splatoon 2 namelijk nieuwe standaard, sub- en speciale wapens om mee te vechten. Ook jetpacks maken hun debuut in deze game. Ook op het gebied van modi voegt Nintendo EPD wat nieuwe elementen toe. Salmon Rush is hiervan een voorbeeld, waarin vier spelers het op moeten nemen tegen grote groepen vijanden.

De multiplayermogelijkheden van Splatoon 2 zijn ook uitgebreider dan die van de eerste game. Vrienden kunnen eindelijk met of tegen elkaar vechten met splitscreen. Ook keren LAN-party’s terug in deze game, doordat het ondersteund wordt om lokaal privéwedstrijden te houden. Bestel die pizza dus maar alvast!

https://www.youtube.com/watch?v=dN8Xz-1wikc

Lone Echo

Een ietwat bijzondere titel in de lijst deze maand is Lone Echo. Doordat dit een van de weinige VR-games is waar momenteel aan gewerkt wordt, besloten we om deze wat extra aandacht te geven. Vanaf 20 juli kan iedereen met een Oculus Rift de ruimte ontdekken. Met de Oculus Touch maak je deze ervaring compleet. Gelukkig zijn beide samen momenteel voor een schamele €708 te koop.

In Lone Echo ben je Jack, een AI die op de ringen van Saturnus in de mijnen werkt. Met kapitein Olivia Rhodes moet je verschillende puzzels en uitdagingen trotseren terwijl je een vreemd fenomeen onderzoekt. Met VR kun je heel veel doen in een zwaartekrachtloze omgeving. Het zou me echter niets verbazen als er een horrorelement in blijkt te zitten. Dead Space in VR, iemand?

Naast een singleplayer-verhaal biedt Lone Echo ook een multiplayermodus aan: de Echo Arena. Hierin speel je in een team van vier en moet je in een omgeving zonder zwaartekracht een soort van ultimate frisbee spelen. De Oculus Touch voegt hier een bijzonder element aan toe, doordat je, door gebaren te maken, makkelijk kunt communiceren met teamgenoten. Ook moet je alleen maar een vuist maken en in de richting van een vijand te slaan om deze even te bedwelmen. Wie weet, misschien is dit de toekomst van e-sport.

Pyre

Mijn persoonlijke highlight van juli is Pyre, die vanaf 25 juli op pc en PlayStation 4 te spelen is. Het is ontworpen door Supergiant Games, een studio die bekend is geworden met de games Bastion en Transistor. Hierdoor weet je eigenlijk al dat de nadruk zal liggen op zowel het verhaal als unieke gameplay.

In Pyre ben je verbannen en ontmoet je anderen die dat ook zijn. Samen gaan jullie op pad om jullie namen te zuiveren. Het verhaal vordert via hyperlinks op het scherm, waarop je moet klikken om verder te lezen. Daarnaast reizen je team en jij alleen overdag; overnacht moet je kiezen à la This War of Mine of je je voorraad wilt aanvullen, meer over de wereld wil leren, of je teamgenoten wilt trainen.

In wat wordt beschreven als een mix tussen DOTA, Rocket League en Transistor bestaat combat in Pyre uit drie-tegen-drie-gevechten waarin elk team de brandstapel (pyre) van de ander moet vernietigen met een ‘orb’. Het is echter zo dat, wanneer een karakter deze orb oppakt, zij extreem kwetsbaar zijn. Spelers kunnen ook maar één personage tegelijk besturen, al is het wel mogelijk om op elk moment van personage te wisselen. Deze hebben elk hun unieke vaardigheden en skill trees.

Overige games

 • 5 juli: That’s You! (PlayStation 4)
 • 5 juli: Lego Worlds Classic Space DLC (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • 6 juli: Kirby’s Blowout Blast (Nintendo 3DS)
 • 7 juli: Accel World Vs Sword Art Online (PlayStation 4, PlayStation Vita)
 • 11 juli: Black the Fall (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • 11 juli: Defenders of Ekron (pc, PlayStation 4)
 • 11 juli: Injustice 2 Sub-Zero DLC (PlayStation 4, Xbox One)
 • 11 juli: Minecraft: Story Mode Season 2 Episode 1: Hero in Residence (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • 11 juli: Fable Fortune Early Access (pc, Xbox One)
 • 11 juli: Serial Cleaner (PlayStation 4)
 • 12 juli: The End is Nigh (pc)
 • 14 juli: Serial Cleaner (pc, Xbox One)
 • 14 juli: DeadCore (PlayStation 4, Xbox One)
 • 18 juli: Children of Zodiarcs (PlayStation 4)
 • 18 juli: Orcs Must Die! Unchained (PlayStation 4)
 • 18 juli: Yonder: The Cloud Catcher Chronicles (pc, PlayStation 4)
 • 20 juli: Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy – (iOS, Android)
 • 21 juli: Fate/Extella: The Umbral Star (Nintendo Switch)
 • 25 juli: Aven Colony (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • 25 juli: Fortnite Early Access (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • 25 juli: Fallen Legion: Sins of an Empire (PlayStation 4)
 • 25 juli: Fallen Legion: Flames of Rebellion (PlayStation Vita)
 • 25 juli: Super Cloudbuilt (pc, PlayStation 4)
 • 26 juli: Unbox: Newbie’s Adventure (PlayStation 4, Xbox One)
 • 27 juli: Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls (pc)
 • 27 juli (tot 31 juli): Dead Alliance Open Beta (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • 28 juli: Super Cloudbuilt (Xbox One)
 • 28 juli: Miitopia (Nintendo 3DS)
 • 28 juli: Hey! Pikmin (Nintendo 3DS)

Datum nog onbekend

 • Archangel (PlayStation VR)
 • Mafia III ‘Sign of the Times’ DLC (pc, PlayStation 4, Xbox One)
 • Sundered (pc, PlayStation 4)