Luigi’s Mansion 3

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Luigi’s Mansion 3

In 2001 stond Luigi voor het eerst in de spotlight terwijl Mario achterwege bleef in Luigi’s Mansion. De game kwam destijds uit voor de GameCube en gaf ons een uitdagende, doch vriendelijke puzzelgame waar je spoken moest opzuigen met een opgevoerde stofzuiger. Luigi’s Mansion 2 kwam echter alleen uit voor de 3DS. Dit jaar komt Luigi weer naar de grotere console in Luigi’s Mansion 3. Benieuwd naar wat er vernieuwd is, mochten we een eerste hand leggen aan de game.

E3 2019 is voorbij en dat betekent dat het hoog tijd is voor het jaarlijkse post-E3 Nintendo evenement. Net als vorig jaar waren we weer uitgenodigd om langs te komen in de Kinepolis in Utrecht om de nieuwste games die Nintendo te bieden heeft te spelen. Een van de demo’s die ik heb mogen ervaren was een vijftien minuten durende demo van Luigi’s Mansion 3. Hierin kregen we een voorproefje van de nieuwe mechanics en het nieuwe verhaal.

Te mooi om waar te zijn is meestal onwaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de naam Luigi’s Mansion 3 klopt niet helemaal. De eerste game mag dan wel plaats hebben gevonden in een heuse villa, maar dat geldt niet meer voor het derde deel. Het verhaal gaat nu namelijk dat de vriendengroep van Luigi een erg goedkope vakantie heeft geboekt en eenmaal bij aankomst blijkt dat het goedkope hotel eigenlijk een vervallen hotel is. Ohja, het is ook nog eens gevuld met kwaadaardige spoken en valstrikken. Tijd voor Luigi om zijn speciale stogzuiger nog eens aan te zwengelen en het stof op te doen waaien.

Luigi's Mansion 3 
 Pixel Vault

Ditmaal heeft hij echter niet enkel met zijn stofzuiger. Sinds zijn eerste spookachtige avontuur heeft Luigi er wat speeltjes bij gekregen. Zo is onze dappere schijtluis nu ook bewapend met een extra felle zaklamp die je kunt gebruiken om spoken tijdelijk te stunnen. Dit houdt de spoken even op hun plaats, waarna je ze makkelijker kunt opzuigen. Daarnaast heeft Luigi ook altijd een aantal wc-ontstoppers op zak; hij is immers een loodgieter. Hiermee kun je spoken ontwapenen van schilden en deuren open krijgen wanneer ze geen deurkruk hebben.

Daarnaast heeft de stofzuiger ook een nieuwe upgrade gekregen: de nieuwe Poltergust G-00 is geleverd met een slijmerige adaptor. Wanneer je maar wilt kun je deze activeren waardoor een slijmerige kloon van Luigi genaamd Gooigi het veld op komt. Gooigi kan alles wat Luigi kan, plus dat Gooigi bestand is tegen messen en speren. Uitstekend om door een valstrik heen te komen. Daarnaast kan Gooigi ook door kooien heen morphen, waardoor je bepaalde collectibles makkelijker kunt bereiken. Let wel op dat Gooigi niet kan zwemmen, aangezien ieder contact met water hem doet smelten…

Hersenkrakers bij middernacht

Het mag dus duidelijk zijn dat er een aantal nieuwe mechanics zijn toegevoegd aan het derde deel van de franchise. Deze mechanics gebruik je tijdens de gevechten met de spoken, maar ook in combinatie met de puzzels. Er zijn veel puzzels, geheime gangen en collectibles te vinden in de game en je moet goed opletten, want soms zijn de oplossingen goed verstopt. Daarnaast krijg je van al het gestofzuig veel muntjes. Wie had ooit gedacht dat spoken niet waren opgebouwd uit ectoplasma, maar uit kleingeld? Enfin, waar de muntjes precies voor zijn, is nog niet bekend. Dit leren we waarschijnlijk vanzelf wanneer de game uitkomt.

Luigi's Mansion 3 
 Pixel Vault

Naast het feit dat Luigi’s Mansion 3 nieuwe en toffe mechanics heeft, valt ook op dat de game er prachtig uitziet. Met behoud van de stijl die bij Luigi hoort, laat de Switch zijn kracht goed zien. Dit zien we terug in de verschillende effecten, de resoluties van de textures in de achtergronden en vooral de stabiliteit waarmee de game draait. De hele demo draait op een stabiele, ogenschijnlijke 60 FPS. Een goed teken dus, maar of het eindproduct net zo stabiel draait, moeten we zelf ondervinden wanneer de game uitkomt. Wanneer dit precies is, weten we nog niet, maar het moet wel ergens in 2019 gebeuren. Een Halloween release zou erg gepast zijn, maar dit is natuurlijk enkel speculatie.