Life is Feudal: Forest Village

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Life is Feudal: Forest Village

Dat het leven in de Middeleeuwen geen pretje was, weten we door games als The Settlers, The Guild en Banished. In Life is Feudal is daar nog een flinke schep narigheid en ellende bovenop gedaan en dat is in de spin-off Forest Village niet anders.

Bitbox is druk bezig Life is Feudal uit te breiden naar een complete franchise, recentelijk met de toevoeging van de Middeleeuwse city builder Life is Feudal: Forest Village. Onder de gegroeide vleugel van Bitbox mocht de kleine studio Mindillusion Forest Village uitwerken en wij hebben gekeken of dat een beetje gelukt is.

Roze olifant

Sinds de game in early access beschikbaar is op Steam, is een veelgehoord kritiekpunt dat de game te veel op Banished lijkt. Dat is niet zo vreemd aangezien de game ongeveer precies hetzelfde wil doen als Banished: een onvergeeflijke Middeleeuwse city builder zijn. Deze roze olifant in de kamer kun je dan ook moeilijk uit de weg gaan bij het bespreken van Forest Village.

Zoals bekend zijn roze olifanten nogal aanwezig en het eerste waar dat bij Forest Village te zien is, zijn de menu’s. Deze zijn vrijwel identiek aan de menu’s in Banished. Als je de laatstgenoemde titel dus al gespeeld hebt, hoef je in Forest Village in ieder geval niet meer op zoek naar waar alles zit. Dat scheelt weer.

 

Forest Village 
 Pixel Vault 3

De gelijkenissen stoppen daar echter niet, want het spelverloop is op eenzelfde manier opgebouwd. Je begint met wat krakkemikkige hutjes waar wij de hond nog niet eens in laten slapen en van daaruit moet je het dorpje langzaam proberen uit te bouwen. Dat betekent goed plannen en voorraden inslaan, om vervolgens je kleine volkje alsnog te zien creperen in de kou, verhongeren of een gezellige brand mee te maken.

Banished 2.0

Je kunt streng zijn op games als Forest Village om de vergaande gelijkenissen, dan kun je beter hier stoppen met lezen. Zelf ben ik meer van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ en dat gaat gelukkig ook op voor de game van Mindillusion.

Ten eerste is de game grafisch gezien van een andere klasse. Daar kun je ook extra van genieten, omdat je naast het vogelperspectief ook kunt inzoomen op straatniveau. Je kunt je tussen je Middeleeuwse inwoners begeven en kijken hoe ze hout, graan en andere essentiële grondstoffen rondsjouwen. Leuk detail is dat de meeste gebouwen open zijn en je zo naar binnen kunt kijken. Zo is te zien hoe de voedselvoorraden letterlijk slinken in je schuur, wanneer je deze niet genoeg aanvult. Dit maakt alles in Forest Village een stuk tastbaarder dan de gebruikelijke cijfers die boven in beeld op- en aftellen.

Forest Village - Pixel Vault 2

Ook de bouwmogelijkheden zijn een stukje uitgebreider. Zo is het heel goed mogelijk je simpele dorpje een serieuze look te geven door een flinke stadsmuur en een kasteel te bouwen. Ook is het mogelijk de map naar eigen inzicht te veranderen met terraforming. Zo ben ik al druk bezig een heuse polder aan te leggen en het bos en de dieren zoveel mogelijk met rust te laten.

Het zijn geen wereldschokkende toevoegingen, maar het zet die paar stapjes extra, waardoor Mindillusion Forest Village net even boven Banished uittilt. Wanneer je de laatstgenoemde met veel plezier hebt gespeeld en graag meer van hetzelfde wil met wat extra’s, is Forest Village absoluut de moeite waard. Mocht je na Banished het bouwen van Middeleeuwse steden wel genoeg hebben uitgebuit, dan kun je Forest Village rustig laten liggen zonder iets te missen.