Lego Dimensions- Iedereen draagt zijn steentje bij

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Lego Dimensions- Iedereen draagt zijn steentje bij

Op gamescom had ik het geluk dat ik een demo van Lego Dimensions mocht spelen. Persoonlijk vind ik de Lego-games heel erg leuk, dus ik kon ook eigenlijk niet wachten tot ik de controller in mijn handen had. Dit deel van de serie pakt het inmiddels bekende toy-to-life-concept op van voorgangers als Skylanders en Disney Infinity. Dat deze games niet alleen voor kinderen zijn, lijkt Lego duidelijk te willen maken met de inmiddels al bekende uitbreidingspakketten in de vorm van bijvoorbeeld Dr. Who en Back to the Future. Het starterspakket begint met onderdelen uit The Wizard of Oz en de game Portal. Dit was dan ook het gedeelte waar ik een stuk van heb mogen spelen.

Voordat ik de ruimte in kwam waar ik de game mocht checken, kwam ik in een wachtruimte terecht. De reden waarom ik dit vertel, betreft de inrichting: meerdere enorme legopoppen sierden de ruimte, iets waardoor ik nog meer zin kreeg om te spelen. Vervolgens kon ik starten met de game, maar niet voordat ik eerst de Lego-personages en -voertuigen had gezien waar ik gebruik van kon maken. Zoals ik eerder al vermeldde maakt deze game gebruik van een portaal; je kunt jouw poppetje erop zetten en zo met dit personage gaan spelen. Ik koos voor mijn favoriete superheld Batman en zette hem op het portaal. Meteen kwam ik in een heel kleurrijk level terecht, vormgegeven naar The Wizard of Oz. Overal om me heen waren enorme bloemenvelden te zien en de open wereld voelt heel vrij aan. Eigenlijk heb je meteen zin om op onderzoek uit te gaan. Door een van de voertuigen op het portaal te zetten, kon ik op hoge snelheid door deze bloemenvelden crossen.

Lego Dimensions 003

Maar die vrolijkheid duurde helaas niet lang, gezien er vlak na mijn aankomst een grote vijand verscheen. Terwijl je de strijd met hem aangaat, wordt meteen duidelijk dat het portaal niet alleen wordt gebruikt om je poppetjes op te zetten. Het portaal is erg interactief en tijdens het spelen kun je hem ook echt gebruiken om verder te komen. Ik werd bijvoorbeeld, als Batman, gevangen door een enorme ketting van de vijand. Ik zat volledig vast en het leek erop dat ik niet kon ontsnappen. Op dit moment splitste het portaal in twee kleuren, het gedeelte waar Lego Batman op stond, was rood en het vak ernaast was groen. Het was de bedoeling dat ik het figuurtje naar het groene gedeelte verplaatste. Vervolgens was ik vrij en kon ik verder vechten. Dit vond ik persoonlijk een van de leukste dingen van de game, de interactie met het portaal.

Na het verslaan van de bad guy kwam ik in een grote kamer terecht. Dit bleek eigenlijk de levelkeuze-kamer te zijn, een soort tussenstop dus. Hier kun je de keuze maken om levels te spelen of vrij te gaan spelen en een wereld uit te kiezen waar je gewoon lekker je gang kunt gaan. Ik besloot om beiden een stukje te doen, waarbij ik begon met het level. Dit level was een soort puzzel in de vorm van Portal. Ik zat als het ware vast in een ruimte en ik moest eruit komen. Door portalen te maken in de iconische oranje en blauwe kleuren kon ik op een hele andere manier op plekken komen. Ook was er nog iets nieuws, een soort tafeltje in de kamer bevatte een aantal Lego opties, die werd uitgebreid naarmate ik het level speelde. Zo was het mogelijk om mijn auto te upgraden zodat hij meer kon. Wat hier vooral grappig aan was, is dat er een beschrijving in beeld verschijnt. Op die manier kun je jouw eigen auto, thuis dus, ook aanpassen zodat, wanneer je hem er weer op zet, hij er ook in de game anders uitziet. Deze ruimte was vrij lastig, zoals al gezegd was het een enorme puzzel en moest je al je personages gebruiken om verder te komen. Zo kan Gandalf magie gebruiken om bepaalde onderdelen op te tillen, terwijl WyldStyle heel hoog kan springen.

Lego Dimensions 004

Vervolgens kon ik nog even op eigen houtje de wereld verkennen. Ik koos hier voor het level in de stad uit de Lego Movie. Hier lopen personages rond die je een missie kunnen geven, waardoor je verzamelobjecten kunt krijgen. De missie die ik kreeg betrof reclameborden, die door de hele stad te vinden zijn, die om wat voor reden dan ook kapot moesten. Nu is het zo dat ik dit niet helemaal heb afgerond, omdat ik volledig op verkenningstour was. Er is heel veel te doen, te ontdekken en te verzamelen en dit was pas één klein stukje van de enorme gebieden die de game te bieden heeft. Ik zie mijzelf hier in ieder geval wel een flink aantal uurtjes mee zoet zijn.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt, ben ik heel enthousiast over deze game. Door de optie van levels, maar ook vrij verkennen kun je eigenlijk zelf bepalen wat je gaat doen. Daarnaast is er veel keuze in aankomende uitbreidingen, waardoor je de game eigenlijk in kunt vullen zoals jij dat wilt. Het enige grote minpunt aan deze game vind ik de prijs. Het starterspakket zal namelijk 100 euro gaan kosten wat, als je ziet wat je krijgt: de game, personages, voertuigen en het portaal, misschien nog best wel meevalt. Maar dan moet je ook bedenken dat optionele uitbreidingspakketten zullen variëren tussen de 25 en 40 euro. Nogmaals, gezien de brede content is dit het waarschijnlijk wel waard, maar nog steeds is het een enorme smak geld. Toch denk ik dat ik het flink op een sparen ga zetten, want vanaf volgende maand ligt de game in de winkels en ik kan niet wachten om thuis lekker verder te spelen.