Lego DC Super-Villains

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Lego DC Super-Villains

Ondanks dat we al aardig wat Lego-games om onze oren hebben gekregen weet TT Games ons telkens wel te verrassen met iets nieuws. Na een legio aan superheldengames is het nu de beurt aan de slechteriken. Van de Joker tot Darkseid, alles wordt van zolder gehaald. Is dit echter genoeg om een hele game mee te vullen? Jermaine zocht het voor jullie uit.

Wat worden we toch verwend de laatste tijd qua Lego-games. De ene na de andere franchise krijgt de Lego-behandeling en de meeste games zijn ook daadwerkelijk leuk om te spelen. Deze keer worden de superslechteriken van DC Comics ondergedompeld in de Lego-wereld. De vraag was dan ook meteen of TT Games hun technieken heeft opgefrist of hetzelfde trucje uithaalt.

Flashbacks naar bittere tijden

Een stel schurken dat gedwongen wordt om samen te werken, waar hebben we dat eerder gehoord? In 2016 kwam de film Suicide Squad van DC Films uit met eenzelfde soort scenario. Helaas werd deze film niet al te goed ontvangen en hield ik mijn hart vast voor Lego DC Super-Villains. Gelukkig werden deze twijfels snel weggehaald toen ik het menuscherm voor me kreeg. De muziek van Wolfmother’s Joker and the Thief zet gelijk de stemming neer: een game vol plezier, grappen en grollen.

Lego DC Super Villains

In Lego DC Super-Villains is de Justice League van de aardbodem verdwenen en wordt hun taak overgenomen door een mysterieuze groep. Deze groep, genaamd de Justice Syndicate, bestaat uit een aantal persiflages van bekende helden. Zo is er Ultraman in plaats van Superman, SuperWoman, Owlman en nog vele andere. De Justice Syndicate wordt echter achter de schermen aangestuurd door Darkseid die het heelal wil overnemen. Onze traditionele slechteriken zien dit echter niet zo zitten en doen er dan ook alles aan om de allerbeste schurken te blijven.

Een waslijst aan schurken

De superheldencomics zijn vaak een hit or miss wat betreft slechteriken. Er zitten bizar slechte, maar ook waanzinnig goede en diepgaande personages tussen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de Joker. Batman kan immers niet bestaan zonder zijn aartsvijand. Ook Superman zou heel anders zijn zonder tegenpool Lex Luthor. Geheel in stijl van TT Games krijgen we dus een bak aan personages om mee te spelen. Misschien nog wel het mooiste van alles is het feit dat je voor de eerste keer een eigen personage kunt creëren om het verhaal mee te spelen. Dit kon eerder alleen in de Free Play-modus.

Deze character creation verdient een dik compliment. Je personage heeft namelijk tal van aanpassingsmogelijkheden. Naast het veranderen van de outfit, het haar en hoofden kun je ook de visuele effecten van stoten of een gloed om je personage heen creëren. Daarnaast kun je kiezen uit een aantal superkrachten of specialiteiten. Kies je voor een meer acrobatische schurk met technische snufjes of is die van jou supersnel? Tot slot kun je ook nog wapens kiezen voor je slechterik. Zwaarden, pistolen of een rauwe vis, vrijwel alles is mogelijk.

Lego DC Super Villains 
 Pixel Vault

Zoeken tot je niet meer zoeken kunt

Een Lego-game zou niet hetzelfde zijn als er niet genoeg te doen valt tijdens het spelen. Zo kun je in de open wereld van Gotham of Metropolis allerlei missies uitvoeren, waaronder races. De gesloten levels staan weer bol van de collectables. Zo zijn er de rode stenen om cheats te unlocken, minikits om bepaalde bouwwerken mee te maken en moet je weer een lading aan studs (Lego-geld) vinden om een True Villain-status te krijgen. Een leuke toevoeging zijn ook de graffiti-foto’s. Deze speciale plekken moet je bekladden met graffiti om daarna een selfie te maken. Dit alles telt natuurlijk mee voor het 100% uitspelen van de game. Zo maakte ik met The Riddler een selfie bij een bekladde foto van een superheld.

De levels staan deze keer ook weer bol van allerlei puzzels. Soms zijn deze heel simpel op te lossen door een bom richting een bepaald object te gooien. Een andere keer vraagt het iets meer moeite door een aantal hulpjes in te schakelen die je een handje helpen. Zo moesten vier van mijn handlangers eerst gevonden worden voordat ze samen een brug konden vormen. Hoewel deze puzzles een fijne afwisseling zijn, maken ze niet echt indruk. Vaak wordt de oplossing al aangeboden als je een tijdje stilstaat bij de puzzel. Een ander minpuntje vond ik het vechten. Vaak moet je een aantal vijanden verslaan voordat je verder kunt. Dit komt echter zo vaak voor dat het mij begon te irriteren. Helaas is dit iets waar Lego-games al jaren mee te maken hebben.

Klinkt als muziek in mijn oren

Hoewel de gameplay en het verhaal best vermakelijk zijn, wist de muziek en stemmencast mij te imponeren. Nog nooit eerder heb ik zo’n goede cast aan voice actors in een game gezien. Zo komen veteranen Kevin Conroy, Mark Hamill en Tara Strong terug als Batman, The Joker en Harley Quinn. Ook Michael Ironside keert terug als Darkseid. Ironside heeft deze stem ooit ingesproken voor Superman: The Animated Series en de Justice League Cartoons en wist mij toen ook al te raken.

Lego DC Super Villains

De Superman-dubbelganger Ultraman wordt ingesproken door niemand minder dan Nolan North, die we natuurlijk kennen als Nathan Drake in Uncharted. Ook vond ik het mooi om te horen dat John Barrowman het personage Malcom Merlyn ingesproken heeft. Barrowman speelt namelijk dezelfde rol in de live-action serie Arrow.

Zoals ik hierboven al noemde begint de game met Wolfmother’s Joker and the Thief en blijft de muziek op een hoog niveau. Zo zijn er een aantal soortgelijke nummers te horen in de open wereld, maar hoor je ook passende, goed gecomponeerde muziek tijdens het vechten of als een bekend personage zijn opwachting maakt. Nog nooit eerder vond ik de audio bij een Lego-game zo’n sterke invloed hebben.

Zo slecht nog niet

De titel van deze game zegt dat je met superschurken te maken krijgt. Dit is helaas maar gedeeltelijk waar. Ondanks het feit dat we een lading aan personages om onze oren geslingerd krijgen, blijft het natuurlijk op kinderniveau steken. Als je weet wat voor doorgedraaide dingen de Joker heeft uitgevreten, dan kom je na het spelen van deze game van een koude kermis thuis. Nergens zit er echt een grap of hint in voor een volwassen gamer. Helaas blijft het dus bij onderbroekenlol en slapstick humor, zelfs bij de grootste psychopaten in de DC Comics-wereld.

Als je de kinderlijke toon naast je neer kunt leggen, dan vermaak je je prima met Lego DC Super-Villains. De cast en muziek zijn daadwerkelijk geweldig en de hoeveelheid personages is weer dik in orde. Mooi om te zien is dat er ook gekozen is voor schurken die minder bekend zijn bij het grote publiek. Ook het rondlopen door Gotham en Metropolis voelt trouw aan het bronmateriaal omdat ze de belangrijkste locaties hebben gepakt. Met het creëren van een eigen hoofdpersonage en het combineren van superschurkenteams heeft Lego een erg slimme en goede stap gezet om het genre fris te houden.