Lego City Undercover

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
Lego City Undercover

Sinds jaar en dag brengt de ene na de andere ontwikkelaar een Lego game op de markt. Niet zo gek, gezien de games razend populair zijn onder jong en oud publiek. Sinds 2005 bemoeit vooral ontwikkelaar Traveller’s Tales zich met het uitbrengen van de games rond deze populaire bouwsteentjes. Lego City Undercover is in 2013 exclusief voor de WiiU uitgebracht maar krijgt nu eindelijk een remaster voor de pc, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Behoudt Lego City Undercover nog steeds zijn charme of ligt er inmiddels een flinke stoflaag over de digitale steentjes?

In Lego City Undercover keer je als agent Chase McCain terug naar Lego City. De stad die geteisterd wordt door een golf aan criminaliteit onder leiding van Rex Fury. Chase McCain heeft al eens eerder afgerekend met Rex Fury en moet ditmaal undercover gaan om de plannen van Rex Fury te achterhalen. Iets wat deze Lego game anders doet dan zijn voorgangers is de open wereld. Je kunt zelf bepalen waar je naartoe gaat en wat je gaat doen, je wordt dus nooit verplicht om het verhaal te volgen.

Grand Theft Lego

Ditzelfde principe wordt gehanteerd bij Grand Theft Auto. Net als in GTA zit ook in Lego City Undercover enorm veel humor. Dit is meteen ook een van de sterkste punten van de game. Ondanks dat Lego zich doorgaans vooral op kinderen richt is de humor vaak ook gericht op volwassenen. Zo worden we in een van de eerste scènes al direct geconfronteerd met een Clint Eastwood persiflage en komt  de Lego variant van Titanic voorbij. Naast de open wereld en de humor werk je jezelf net als in GTA omhoog als ‘crimineel’ naar de top.

Lego City Undercover review 
 Pixel Vault

Naast de vijftien verhaalmissies die de game je biedt, kun je ook vrij door de stad zwerven om daar kleinere missies uit te voeren. Zo zijn er verschillende racemissies, bouwmissies en zelfs een paar freerunmissies waarbij je een aantal gebouwen moet beklimmen. Deze missies zijn kort maar krachtig en bieden een fijne afwisseling van het verhaal.  Al met al zul je ongeveer 15 uur bezig zijn met het verhaal en komt daar nog eens 40 uur bij aan extra materiaal.

Zoals in andere Lego games kun je ook weer de zogeheten Studs verzamelen (het in-game geld van Lego).  Met Studs kun je allerlei nieuwe personages, voertuigen en bouwwerken vrijspelen. In totaal zijn er 300 personages vrij te spelen, waarvan er een flink aantal ook speelbaar zijn. Deze karakters komen goed van pas, want een aantal hebben speciale vaardigheden waarmee je op bepaalde locaties kunt komen. Zo heeft de inbreker een breekijzer waarmee je deuren en kluizen kunt openbreken. De mijnwerker kan daarentegen als enige explosieven gebruiken waarmee hij obstakels kunt opblazen.

Lego City Undercover 
 Pixel Vault

Op elkaar kun je bouwen

Speciaal voor deze remaster is er een offline co-op modus toegevoegd. Dit maakt het spel aanzienlijk beter, doordat je samen aan verhaalmissies kunt deelnemen maar ook los van elkaar de stad kunt verkennen en objecten kunt verzamelen. Zo kan speler een bijvoorbeeld een racemissie uitvoeren terwijl speler twee aan de andere kant van de stad stenen aan het verzamelen is. Ook is het mogelijk om in sommige voertuigen samen plaats te nemen. Dit maakt het samen reizen stukken makkelijker.  Het grootste voordeel aan de co-op modus vond ik het verzamelen van Studs en bouwstenen. Doordat je flink wat aantallen nodig hebt voor je bouwwerken is het dus stukken handiger als je dit samen kunt doen, want alles wordt bij elkaar opgeteld.

 

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde Lego steen.

Toch zitten er een aantal losse stenen in het Lego City Undercover bouwwerk. Om te beginnen is de besturing van sommige voertuigen enorm gevoelig en vlieg je al snel uit de bocht omdat je te hard naar links of rechts stuurt. Naast de besturing is er grafisch weinig verandering in gekomen. Het ziet er allemaal iets strakker uit dan de Wii U-versie, maar de game heeft nog steeds last van pop-ins en framerate problemen. Natuurlijk verwacht ik van een Lego game geen high tech graphics, maar toch had TT Games hier en daar een make-over kunnen geven. Hetgeen waar ik het meeste last van had waren de lange laadtijden. Deze waren in de WiiU versie ook al aanwezig en ik vind het raar dat in een remaster deze nog steeds vrij lang zijn.

Lego City Undercover review 
 Pixel Vault

Met Lego City Undercover deed TT Games in 2013 een stap in de goede richting, door het toevoegen van veel meer vrijheid en andere gameplay dan we van hen gewend waren. Toch werkt deze remaster niet helemaal. Op een aantal kleine verbeteringen na blijft het een vrij gedateerde game, wat in het niet valt bij het huidige aanbod. Lego heeft zich altijd gericht op kinderen en dat blijkt ook uit deze game, ondanks dat er genoeg grappige  verwijzingen voor volwassenen in zitten. De gameplay is te makkelijk en je zult dan ook vooral plezier halen uit de fijne co-op modus en het verzamelen van alle objecten. Lego City Undercover is dan ook vooral voor hen die een ontspannende co-op game willen en destijds geen Wii U hadden waardoor ze deze game misliepen.