Lego Batman 3: Beyond Gotham – Een ‘steengoed’ avontuur

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Lego Batman 3: Beyond Gotham – Een ‘steengoed’ avontuur

Vroeger, nog ver voor de tijd van spelcomputers, werd de gemiddelde jongen vooral door dingen bezig gehouden als speelgoedauto’s, superhelden en Lego. Maar tijden zijn veranderd, er zijn nu namelijk wel spelcomputers. Dat weerhoudt ons er niet van om niet meer met Lego bezig te zijn. Fysieke blokjes zijn vervangen voor digitale en superhelden vormen een perfect onderwerp voor dit digitale bouwfestijn. Zo ook in het inmiddels derde deel van Lego Batman genaamd: Beyond Gotham.

Nu zijn de Lego-games ten eerste verre van nieuw te noemen. De franchise is inmiddels behoorlijk uitgebreid. Zo zijn onder andere Lord of the Rings (the Hobbit), Star Wars, DC Comics en de Lego Movie al de revue gepasseerd. Ook van Batman is dit, zoals de naam al aan heeft gegeven, al het derde deel. Voor de echte Lego-gamer zal er dan waarschijnlijk ook weinig veranderd zijn. Nu ben ik dat niet, ik ben een Lego-newbie. Deze review zal dan ook voor andere gamers die nog nooit een Lego-game aangeraakt hebben, zeer informatief zijn. Laat dat de hardcore Lego-gamer er echter niet van weerhouden om verder te lezen.

Lego Batman 3 004

Om te beginnen draait deze game om, hoe kan het ook anders: Batman. Nadat een robot genaamd Braniac dreigt de Aarde te verkleinen voor zijn privécollectie, wordt de hulp van Batman ingeschakeld om de Aarde te redden. Dit doet hij niet allen, want buiten zijn gebruikelijke sidekick Robin om, krijgt hij (na deze eerst verslagen te hebben) ook hulp van zijn bekende vijanden. De Joker, Solomon Grundy, Cheetah, Lex Luthor en Firefly vormen normaal een bedreiging, maar nu zij en Batman een gezamenlijke vijand hebben, slaan ze de handen ineen om deze Braniac terug te sturen naar waar hij vandaan kwam. Daarnaast wordt Batman ook bijgestaan door leden van The Justice League, die ook behoorlijk hinder hebben ondervonden van Braniac. The Flash, Wonderwoman, Martian Manhunters, Superman en Cyborg maken het palet van speelbare personages compleet.

Speelbare personages, you say? Inderdaad. De personages zijn allemaal te besturen. Sterker nog, je zult ze allemaal moeten benutten. Dit is een van de speerpunten van de Lego-games. Je speelt niet met één character, maar je zult regelmatig moeten wisselen. Ieder personage heeft namelijk zijn eigen kenmerkende eigenschap. Naar verloop van tijd verzamel je steeds meer kostuums voor ieder personage, waardoor de personages wat meer van elkaars eigenschappen gaan delen en je dus ook niet constant meer hoeft te wisselen. Gelukkig wordt voor de beginners onder ons duidelijk aangegeven wanneer een interactie alleen door een specifiek personage kan worden uitgevoerd. Qua kracht tijdens gevechten maakt het vaak niet uit met wie je het strijdtoneel betreedt. De een is vaak niet sterker dan de ander, al hebben enkele personages de mogelijkheid om zich in een soort XL-versie van zichzelf te transformeren, wat de illusie wekt dat je ineens veel sterker bent. Nu brengen de eerder genoemde kostuums soms ook handige perks met zich mee, die het wat makkelijker maken om een vijand van je af te schudden. Laserstralen en sonar-guns zijn enkele van deze perks.

Lego Batman 3 008

Nu gaat het in deze game vrij weinig om vechten, maar vooral om het puzzelen. Net zoals bij de fysieke blokjes zul je dingen moeten afbreken om iets nieuws te kunnen bouwen. Dit is dan ook wat je het meeste aan het doen bent. In 95% van de tijd verzamel je hiermee alleen ‘studs’, maar in de resterende 5% blijft er ook werkelijk wat bruikbaar materiaal liggen. Deze blokjes blijven rond stuiteren, waarmee men aangeeft dat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Met een druk op de knop bouwt je personage er een voorwerp van, een noodzakelijk voorwerp om verder te komen in het verhaal. Dit is een van de dingen die je als absolute beginner dus misschien niet weet, waardoor je soms lang aan het zoeken bent. De game geeft namelijk niet echt hints wanneer je niet meer weet wat je moet doen. Het is en blijft dus een kwestie van slopen totdat je eindelijk de stuiterende stenen tegenkomt.

Grafisch is de game dik in orde. Nu draait de game uiteraard niet om realisme, maar echt alles is Lego. Hierdoor krijgt de game een zeer uitgesproken sfeer. Deze sfeer wordt versterkt door de humor die in de game is verwerkt. Waar Batman uiterst serieus is, breekt Robin deze toon door zijn klunzigheid. De stemacteurs hebben ook absoluut hun best gedaan om hun personage zo goed mogelijk te laten gelijken. Het is zelden ‘over the top’, al is de stem van Mr. Freeze (die ook even verschijnt) wel erg aangedikt. Ach…het stoort niet. De game zit namelijk vol met punchlines en knipogen.

Lego Batman 3 005

De besturing is het enige waar ik soms wat moeite mee had. De camera staat namelijk vast op een standpunt. Je kunt wel wat naar links of rechts schuiven, maar daar blijft het dan ook bij. Hierdoor kan het gebeuren dat je ergens naast springt, in plaats van erop. In het geval van een brug kan dat zeer onfortuinlijk zijn. Het is niet het einde van de wereld, maar je verliest er wel een hoop van je hard verdiende studs mee.

De duur van de game is behoorlijk. Het is geen game waar je even doorheen wandelt. Vooral de trophyhunters zijn een behoorlijke tijd zoet om alles op 100% te krijgen. Gelukkig is de game gevarieerd genoeg om deze tijd vol te maken. Zo kun je buiten het afbreken van je omgeving, jezelf ook bezig houden met het redden van Adam West. Ook kun je speciale voorwerpen verzamelen, waarvoor je al je vergaarde kostuums moet aantrekken. Ten slotte is het ook het vermelden waard dat Lego Batman 3 een specifiek level bevat dat de liefhebbers van shoot-‘em-ups als Resogun zal behagen. Dat level alleen kan je al flink bezig houden.

Om af te sluiten moet ik uiteraard vermelden dat de game geen online multiplayer kent. Dit betekent niet dat het een singleplayer game is. Sterker nog, de game nodigt uit tot offline co-op. Met twee mensen tegelijk de boel afbreken is sowieso leuker, maar het scheelt je ook het constante gewissel. Het maakt het ook des te makkelijker wanneer je de game samen met de wat jongere gamer speelt, want terwijl Lego toch echt kinderspeelgoed is, is de game soms toch echt te ingewikkeld voor de kleintjes.